Diyarbakır Lojistik Merkezi kuruluyor! Arsa tahsisi tamamlandı!
"Diyarbakır Lojistik Merkezi" kurulması için çalışmalara başlandı ve gerekli arsa tahsisi tamamlandı. Toplam 229 hektar alan üzerine kurulacak merkezin yatırım tutarı 123 milyon dolar olup 5.400 kişiye istihdam sağlanacak...
Diyarbakır, geçmişten bu yana bölgenin en önemli ticaret yollarının üzerinde yer almaktadır. Karayolları açısından Doğu-Batı ve Kuzey-Guney eksenlerinde Diyarbakır kesişme noktasıdır. Aynı zamanda hem demiryolu hem de havayolu açısından bölgenin en kolay erişilen kenti konumundadır. Ayrıca Diyarbakır, komşu ülkeler başta olmak üzere Ortadoğu, Orta Asya ülkelerinde yaşayan yaklaşık 400 milyon insan için de ithalat ve ihracat kapısı olma potansiyelini barındırmaktadır. Son yıllarda bütün dünyada yükselen sektörlerden biri haline gelen "Lojistik" hizmetlerinde Diyarbakır jeo-stratejik konumu itibariyle öne çıkmaktadır.
Para Dergisi'nde yer alan habere göre; ithalat, ihracat ürünleri ve hammaddelerinin yanı sıra bu ürünleri iç piyasaya gönderilecek her türlü malzeme depolama, kara ve demiryolu taşımasının kolayca yapılabilecek, hizmet kalitesinin artacağı, üretim maliyetlerinin de düşürüleceği "Diyarbakır Lojistik Merkezi" kurulması için çalışmalara başlanmış, gerekli arsa tahsisi tamamlanmıştır.
Toplam 229 hektar alan üzerine kurulacak merkezin yatırım tutan 123 Milyon dolar olup 5.400 kişiye istihdam sağlanacaktır.
Talep analizi ve fizibilite çalışmaları tamamlanan projede 23 adet 2.500 metrekarelik, 11 adet 5.000 metrekarelik, 16 adedi demiryolu bağlantılı, 24 adedi 10.000 metrekarelik olmak üzere toplam 404.000 metrekarelik kapalı alana sahip 58 adet A+ sınıfı depolar inşa etmeyi planlıyoruz.
Lojistik Merkezde ayrıca tarımsal amaçlı lisanslı depolama yapılmak üzere büyük bir depolama tesisi de kurulması hedeflenmektedir. Nakliye komisyoncuları binası, servis istasyonları, sosyal tesisler, benzin istasyonu, tır park alanı, konteyner park alanı gibi yapılarla kurulacak Lojistik Merkez entegre bir lojistik hizmet alanı olarak planlanmış durumdadır.
ZERZEVAN KALESİ, MİTRAS TAPINAĞI
Roma İmparatorluğu döneminde askeri yerleşim olarak kullanılan ve üç bin yıllık bir geçmişe sahip olan Zerzevan Kalesi ve burada bulunan Mitras Tapınağı son yıllarda büyük ilgi görmektedir. UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne alınması için hazırlıkların yapıldığı kalede 5 yıldır devam eden kazı çalışmalarıyla birçok tarihi ve kültürel yapı gün yüzüne çıkarıldı. Her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Zerzevan Kalesini 2021 yılında bir milyondan fazla turistin ziyaret etmesi beklenmektedir.
Bölge turizm destinasyonu içerisinde en öncelikli kentlerden biri olan Diyarbakır'a ilginin artmaya başlaması, konaklama ihtiyacını da artırdı. Son beş yılda kentimizde açılan konaklama tesisi ve yatak A kapasitesi geçmiş yıllara göre iki kat arttı. Bu gelişmeleri görerek yatırımlarını bölgeye yönlendiren zincir oteller de kentimizde yatırımlarına hız verdiler. Hilton Garden Inn, Radisson Blue, Ramada, Now, Divan, Green Park gibi oteller faaliyete geçti. Ayrıca inşaat aşamasında olan 4 adet otelin de çok yakın bir zamanda hizmete açılması hedefleniyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son yıllarda yaşanan ekonomik gelişmelere dikkat çeken Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, bölgede sanayileşme sürecini hızlandırmak ve istihdamı artırıcı sektörleri harekete geçirmek adına çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını kaydetti.
Bölgede son yıllarda ekonomik canlanmanın yaşanmaya başladı. gina dikkat çeken Kaya, bu durumun sürdürülebilirliği açısından da gerekli tüm adımların hem merkezi, hem de yerel dinamikler tarafından atıldığını dile getirdi.
TEKSTİL İHTİSAS OSB'Sİ
Nitelikli ve yetişmiş genç nüfus itibariyle Diyarbakır'ın oldukça önemli bir çekim merkezi haline geldiğini söyleyen Ticaret ve sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, bu potansiyelin ekonomik kalkınma lehine harekete geçirilmesi için emek yoğunluklu sektörlerin gelişimine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Gençlerin aktif işgücüne katılımı ve istihdamı için tekstil hazır giyim sektörü gibi hızla istihdam sağlanabilecek yatırımlarda gerekli altyapıların son yıllarda hızla tamamlanarak yatırımcıların hizmetine sunulduğunu ifade eden Kaya, şöyle devam etti; “Türkiye'de ilk Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Diyarbakır'da kurulmuş, bugüne kadar 64 adet yatırımcı firmaya toplam 683 bin 711,54 metrekarelik alan tahsis edilmiştir.
Arsa tahsisi yapılan işletmeler toplam 1.2 milyar TL'yi bulan sabit yatırımla 9 bin 680 kişiye istihdam sağlayacaklar. 5 firma üretime başlamış, 32 yatırımcı firma ruhsat almıştır. Ruhsatını alan firmalardan 22'si inşaat aşamasında, 10 firma ise yakın bir zamanda inşaata başlayacaktır. Kentin genç nüfusunun istihdamı arttırmak ve nitelikli isgücü talebini karşılamak amacıyla "Girişimcilik Merkezi" binamızı önümüzdeki aylarda tamamlıyor olacağız. Ayrıca halen Odamız tarafından kullanılan Diyarbakır Sanayi Mektebinde geleceğin popüler meslekleri ve birçok alanda gençlerimizin mesleki becerilerini geliştirme eğitimlerimiz devam ediyor.
KARACADAĞ OSB YATIRIMCILARI BEKLİYOR
Yatırımların hızla arttığı kentimizde 1. Organize Sanayi Böl gemizin 4.ncü etabı da dolmak üzeredir. Artan talebi karşılamak için Karacadağ Organize Sanayi Bölgemizi kuruyoruz. Diyarbaku Şanlıurfa karayolunun da içinden geçtiği Karacadağ OSB altyapı çalışmaları son hızıyla devam etmektedir. Yatırımcılarımızın arsa taleplerini kısa sürede karşılayacak olan Karacadağ OSB kentin sanayileşmesi için önemli bir sinerji yaratacaktır. Ergani ve Bismil ilçelerimizde OSB kurmak için arsa temin çalışmalarımız aralıksız devam ediyor.