Genel

Diyarbakır mermeri İtalya'da görücüye çıktı

Diyarbakırlı mermer üreticileri, İtalya'da ürünlerini tanıtırken, fuarda karşılaştıkları Devlet Bakanı Zafer çağlayan'dan hükümetin kendilerine verdiği desteği sürdürmesini talep etti

Türkiye mermer üretiminin yüzde 25'ini gerçekleştiren Diyarbakırlı firmalar, KOSGEB'in desteğiyle ihracat atağına kalktı. İtalya'da düzenlenen Uluslararası Doğal Taş Fuarı'na çıkarma yapan Güneydoğulu mermerciler, yüklü miktarda siparişle döndü. Firmalar, 2012'ye kadar ihracatı 500 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor.  
 
 
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Diyarbakırlı mermer üreticilerini dünyaya açıyor. İlin önde gelen mermer üreticilerini İtalya'da düzenlenen 45. Uluslararası Doğal Taş ve Teknoloji Fuarı'na götüren KOSGEB Diyarbakır Müdürlüğü, burada pek çok iş bağlantısının yapılmasına vesile oldu. İtalyanlar yüklü miktarda blok mermer talebinde bulunurken, Diyarbakırlı işadamları, ihracatlarını 2012 yılına kadar ikiye katlayarak 500 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. İşadamları, fuarda Devlet Bakanı Zafer çağlayan'la da görüşerek, kendilerine desteğin sürmesini istedi.

Türkiye'nin doğal taş sektörü, son 10 yıl içerisinde ciddi bir atılım gerçekleştirdi. Mermer ve traverten ihracatında dünya birinciliğine yükselen sektör, yıllık 2 milyar doları zorlamaya başladı. Türkiye'deki mermer üretiminin yüzde 25'ini gerçekleştiren Diyarbakır da hedefini büyüttü. Mermer üretimini 2003 yılına göre yüzde 2 bin artıran şehir, GAP Eylem Planı ve 'Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı' çerçevesinde mermercilik sektöründe pilot il seçilmişti. KOSGEB Diyarbakır Hizmet Merkezi Müdürlüğü'nün daveti ve desteğiyle Verona Doğal Taş Fuarı'nda stant açan Diyarbakırlı 6 üretici, kente özgü bej, pembe ve vişne renkli mermerleri tanıttı.

Beden Mermer, Akdağ Granit, ATM Marble, Dimersan, Alacakaya ve Dimer Diyarbakır firmalarının fuarda sergilediği mermerler büyük ilgi gördü. Diyarbakırlı mermerciler ve kurum amirleri, İtalyan işadamları ile bir araya gelerek ticarÜ® ilişkilerin geliştirilmesi yönünde olumlu adımlar attı. KOSGEB Diyarbakır Merkez Müdürü Said şžahiner başkanlığındaki heyet, İtalyan işadamlarını da yatırım yapmaları için Diyarbakır'a davet etti. Fuarda stant açan Dimer'in yöneticisi Latif Türk, büyük ilgi gördüklerini söyledi. İhracatın İstanbul'a satış yapmaktan daha kolay olduğunu belirten Türk, 'Nakliye çok pahalı. İstanbul'a 80 dolara mal gönderiyoruz. Oysa İtalya'ya 60 dolara gidiyor. Mermeri 35 dolara Mersin'e götürüyoruz, oradan da dünyanın her yerine tonunu 25 dolara ulaştırıyoruz.' dedi.

Sektör, şehirde 6 BİN Kİşžİyi İSTİHDAM ediyor

Hani, Kulp, Hazro, çermik ve çüngüş ilçelerinde çıkarılan vişne, çermik beji, papatya beji, siyah inci, hazar pembesi ve petrol yeşili mermerler hem iç piyasada hem de yurtdışında talep görüyor. Üreticiler İtalya ve ABD başta olmak üzere, çin, Singapur, Hong Kong, Tayvan, Malezya, Kore, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Rusya, Ukrayna, Türk cumhuriyetleri, İsrail, Irak, Almanya, İtalya, Yunanistan, İngiltere, Avustralya ve Avusturya'ya ihraç yapıyor. Diyarbakır'da mermer sektöründe istihdam edilenlerin sayısı son 7 yılda 420'den 6 bine ulaştı.
ZAMAN