05 / 01 / 2025

Diyarbakır, Orta Doğunun fuar merkezi olacak!

Diyarbakır, Orta Doğunun fuar merkezi olacak!

Son 5 yılda düzenlenen fuar organizasyonu sayısını artırarak sektörde büyük gelişme gösteren Diyarbakır, Orta Doğunun fuar merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor



Diyarbakır-Elazığ karayolunun 13. kilometresindeki fuar alanında 1998de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirelin de katıldığı törenle açılışı yapılan Güneydoğu 1. Uluslararası Sanayi ve Ticaret Fuarı" ile ilk kez bir fuara ev sahipliği yapan Diyarbakır, aradan geçen 14 yılda fuar organizasyonunda büyük mesafe katetti. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve Tüm Fuarcılık Yapım AŞ (TÜYAP) arasında 2008de imzalanan protokolle ilde düzenlenecek Orta Doğu fuarlarını TÜYAPın organize etmesi kararlaştırılırken protokolün ardından fuar sayısı hızla arttı.

10 bin metrekaresi kapalı, 57 bin metrekaresi açık olmak üzere toplam 67 bin metrekare alana sahip Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezinde 2008de 4 fuara ev sahipliği yapan Diyarbakır, 2009da 4, geçen yıl 8, bu yıl da 12 fuar gerçekleştirildi. 2009daki fuarları 128 bin, geçen yılki fuarları 286 bin kişi ziyaret etti. Bu yıl düzenlenen, 12 ülkeden 729 firmanın katıldığı, aralarında tarım ve hayvancılık, üretim teknolojileri, kitap, inşaat ve belediye ihtiyaçları fuarlarının da yer aldığı 12 fuarı toplam 300 bin kişi gezdi.

"Batıdaki pazarlar doymuş"

TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul, Adana, Konya, Bursa fuar merkezlerini işlettiklerini, Türkiyede 100ün üzerinde fuar düzenlediklerini belirterek, fuarcılık sektörünün en büyük kuruluşu olduklarını söyledi.

2008de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik yatırım için Diyarbakırda fuar düzenleme kararı aldıklarını kaydeden Ersözlü, bunun için Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezinin işletmeciliğini 10 yıllığına aldıklarını hatırlattı.

2009da gerçekleştirdikleri 4 fuarın nitelikli olması dolayısıyla çok beğenildiğini kaydeden Ersözlü, şöyle konuştu:
"2010 yılında fuar sayısını 8e, 2011 yılında 12ye çıkardık. Son 3 yılda TÜYAP Diyarbakır, bizim diğer şehirlerdeki fuar merkezlerimizden çok daha hızlı büyüdü. Bu bizim bölgeye yatırım yapma konusunda aldığımız kararın ne kadar doğru olduğunun göstergesidir. Diyarbakıra ve bu bölgeye güveniyoruz. Çünkü bölge 5-10 yılda iyi bir pazar olacak. Zaten batıdaki pazarlar doymuş, bu nedenle firmalar artık yeni pazar arama arayışındalar. Buradaki fuarlara İstanbul,  İzmir  ve Ankaradan gelen firmalar bu bölgede yeni müşterilere açılmaya çalışıyor, bu bölgeden İran, Suriye ve Iraka mal satmaya çalışıyor."

"Fuar bölgedeki yatırımları artırıyor"

Genel Müdür Ersözlü, düzenledikleri fuarları ticaretin yanı sıra sosyal sorumluluk projeleri olarak gördüklerini, bu kapsamda bölgedeki genç nüfusu kitap, yazar, sanatçı ve eğitim materyalleriyle buluşturmak adına kitap fuarı düzenlediklerini söyledi.

Bölge halkının kitap fuarına yoğun ilgi gösterdiğini, bu sayede özellikle çocuklara kitap sevgisi aşılandığını ifade eden Ersözlü, şöyle konuştu:
"Diyarbakır, Türkiyenin en önemli fuar şehirlerinden biri oldu. Gerek fuar düzenlenme sayısı gerek fuar metrekareleri, yurt içinden ve yurt dışından gelen ziyaretçi sayısı açısından Diyarbakır fuarcılık alanında ön plana çıkmış durumdadır. Diyarbakıra baktığımızda çok büyük bir yatırım yok, üretim açısından bir Gaziantep,  Adana  ve Kahramanmaraş, bu bölgede yatırımları alan şehirlerin başında geliyor ama Diyarbakır fuarcılık alanında bu illeri geçmiş durumda. Bunun sebebi Diyarbakır, yeni pazarlar bulma ve özellikle de Orta Doğuya girme açısından önemli bir bölgedir. Bu bakımdan firmalar Diyarbakırı tercih ediyor. Bir taraftan da belli bir sermaye var ama bu sermaye yönlendirilemiyor. Bu fuarlar açıldığı yerde kendi taleplerini yaratıyor. Diyarbakır ve çevresinde makine üretimiyle ilgili makinenin sanayileşmesiyle ilgili herhangi bir yatırım yok ama mart ayında açtığımız makine fuarında firmalar beklentilerinin üzerinde Diyarbakırın yanı sıra Van, Hakkari, Mardin ve Batmana satış yaptı. Yani buradaki girişimci cebinde parası var, fakat ne yapacağını bilmiyor. Şimdi o ürünleri satın alan girişimciler birçok yerde küçük küçük atölyeler kurmuş ve üretim yapıyor. Bunun yanı sıra bölgedeki organize sanayi bölgelerindeki firmalara üretim ile ilgili çok sayıda makine satıldı. Kısacası fuar bölgedeki yatırımları artırıyor. Bu da beraberinde istihdam alanlarının oluşmasını sağlıyor. Ayrıca fuar dönemlerinde il dışından gelen binlerce ziyaretçi kente ticari anlamda katkı sağlıyor. Fuar dönemlerimizde Diyarbakır otelleri ve hatta kurum misafirhaneleri tamamen dolarken ziyaretçiler yaptıkları harcamalarla da Diyarbakıra katılıyor."

"Orta Doğuya açılan kapıyız"

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Remzi Can ise 14 yıldır Diyarbakırda fuar çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, kısa süreye rağmen fuarcılık alanında Diyarbakırın önemli bir yere geldiğini söyledi.        

Diyarbakırda ayda bir fuar düzenlendiğini, fuar organizasyonu sayısında istenilen hedefe ulaşıldığını ifade eden Can, Diyarbakırın 3 konuda kaliteli fuar düzenleme zamanının geldiğini bildirdi.

Organize ettikleri 12 fuardan tarım ile inşaat ve yapı malzemeleri fuarlarını markalaştırmaları gerektiğini kaydeden Can, "Diyarbakır olarak markalaştırmamız gereken bir başka sektör de mermercilik olmalı. Geçen yıl Diyarbakırın gerçekleştirdiği 165 milyon dolarlık ihracatın 90 milyon dolarını mermer oluşturdu. Bu nedenle doğal taş ve mermer fuarını öne çıkarmalıyız. Fuarlarımızı İran, Irak ve Suriyeden gelen çok sayıda ziyaretçi takip ediyor. Çünkü, Diyarbakır olarak Türkiyenin Orta Doğuya açılan kapıyız" dedi.
AA


Geri Dön