Sektörel

Diyarbakır Sur'da gayrimenkul sektörü ne durumda?

Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı Mustafa Koç, Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki gayrimenkul sektörünü anlattı. Koç bölgede göçle birlikte hareketlenen emlak piyasası ile ilgili kiraların ister istemez arttığını söyledi.

Diyarbakır'da Sur'da yaşanan çatışmalar ve sokağa çıkma yasağı sebebi ile evlerinden kaçarak kentin diğer bölgelerine taşınan vatandaşlar ev bulamıyor. Her ailenin kendi durumuna göre kiralık ev aradığı kentte ev kiraları fiyatlarında hafif bir artış görünürken kiralık ev bulmak da bir hayli zorlaştı. Ev kiralayacak durumda olmayan aileler yakınlarının yanına yerleşirken bazen de birkaç aile bir araya gelerek kiraladıkları evde birlikte yaşıyor. Zor zamanlar yaşayan Sur vatandaşına ev kiralayan emlakçıların komisyon almaları ve kira fiyatlarının yüksek olması tartışılırken Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı Mustafa Koç konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. 


"KOMİSYON ALMIYORUZ" 

Koç Diyarbakır'da göçle birlikte hareketlenen emlak piyasası ile ilgili kiraların ister istemez arttığını, emlakçıların zor durumda olan vatandaşlardan komisyon almamaya gayret ettiğini belirtti, emlakçılarla ilgili medyaya yansıyan haberlere üzüldüklerini fakat derneklerine üye olmayan korsan emlakçılar ile ilgili bir şey yapamayacaklarını ifade etti. Koç, "Son zamanlarda çıkan haberlerde Sur'da çıkan vatandaşlara evler pahalı kiralanıyor yönündeki haberlere oldukça üzülüyoruz. Ev bulmak oldukça zor kira ödemek daha zor. Bu insanlar nereye gidiyor onu da bilmiyoruz. Kaynartepe'de özellikle ev kiralamaya çalışıyor ya da akrabalarına sığınıyor. Hiçbir emlakçı bu insanlardan komisyon talep etmiyor bu insani bir durum. Bugün bir haberde emlakçıların hava parası aldığı şeklinde bir şey okuduk. Bu büyük işyerlerinin devirleri sırasında alınan bir para. Emlakçı yaptığı hizmetin parsını dahi alamıyorken bu iddialarda bulunan kişiler neye dayanarak söylüyor bunları anlayamıyoruz. Böyle bir durum karşısında neden bizi aramıyorlar neden bize gelmiyorlar. Biz mecbur olmadığımız halde hiçbir insanımızı geri çevirmedik elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Ellerinde belge varsa buyursun gelsinler ama belgesiz ellerinde kanıtı olmadan bu tür haberler yapmak diğer emlakçıları da zan altında bırakıyor. Biz derneğimize üye emlakçılardan sorumluyuz diğer korsan emlakçılardan sorumlu değiliz. Bu insanlar her türlü belgeyi alırlar ve biz buna karışamayız. Bunlar bizi bağlamıyor biz dernek üyesi dışında emlakçılarla ilgileniyoruz. Sur'dan göç eden vatandaşlara yüksek kira ile ev kiralandığı yalandır. Bütün emlakçılarımızın özellikle komisyon alınmasına müsaade etmiyoruz. Hem onların da almak istediklerini düşünmüyoruz çünkü bu insani bir durum" ifadelerini kullandı. 


"EV SATILMIYOR Kİ FİYATLAR ARTSIN" 

Ev kiralarının yanı sıra ev fiyatları ile ilgili de bilgi veren Koç, ev alışverişlerinin durma noktasında olduğuna değindi. Sur'dan çıkan vatandaşın ev alacak durumda olmadıklarına vurgu yapan Koç, sosyokültürel olarak gelişmemiş mahallelerde konut satılabildiğini bununda elle tutulur düzeyde olmadığını aktardı. Ayrıca birkaç ailenin bir evde kalması hususunda belediye ve devletin bir şeyler yapması gerektiğine değinen Koç, kentte yaşanan bu acı tablo karşısında ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını da kaydederek, "Bağlar ilçesi sınırları içerisinde bulunan Körhat, Aziziye, Kaynartepe, İstasyon gibi mahallelerde ev bulmak neredeyse imkansız. Buralarda ev fiyatları düşük olduğu için ve Sur vatandaşı da maddi olarak bunu karşılayabildiği için bu civarlardaki kiralık dairelerin hemen hemen hepsi kiraya verildi. Ev fiyatları konusuna gelince Diyarbakır'da ev alışverişi yok ki fiyatlarda değişiklik olsun. Konut satışı neredeyse durma noktasına geldi. Az önce saydığım mahallelerde ev alınıp satılıyor onun dışında başka bir yerde satış yok. Oralarda da 5 bin liraya kadar bir fiyat yükselmesi var. 


Kentin elit olarak nitelendirilen semtlerinde araziler pahalı olduğu için evlerin ucuza satılması zaten düşünülemez. Sur'dan göç eden adamın da buradan ev alacak durumu olmadığına göre ne olacak kendi durumuna göre bir yer bakacak. Bu da daha çok Körhat, Kaynartepe taraflarında oluyor. Bizim gördüğümüz tanıklık ettiğimiz büyük bir mağduriyet var. Bunda belediyenin de müteahhitlerin de devletin de suçu var. bu insanların mağdur olmaması için oturup bir hesap yapmaları lazım çünkü halkın buna ihtiyacı var. 22 kişi bir evde yaşıyorsa eğer bunun düzeltilebilmesi için bir şeyler yapılması gerekiyor" dedi. 


Güneydoğu Güncel Gazetesi