Diyarbakır surlarının alan sınırları belirleniyor!
Tarihi Diyarbakır surlarının UNESCO nun Dünya Kültürel Miras Ön Listeye alınması nedeniyle 'alan yönetimi ve alan sınırlarını belirleme' çalışması başlatıldı
Diyarbakır 'ın tarihi Surlarının UNESCO 'nun Dünya Kültürel Miras Ön Listeye alınması nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü 'nden gelen uzmanlarca alan yönetimi ve alan sınırlarını belirleme çalışması başlatıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü 'nden Diyarbakır 'a gelen uzman Evrim Ulusan, Gökhan çete ve İpek Özbek 'ten oluşan ekip, tarihi Surlarda incelemelerde bulundu. Daha sonra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yıldız koordinasyonunda Belediye Meclis Salonu 'nda Alan Yönetimi ve Alan Sınırlarını Belirleme Koordinasyon Toplantısı yapıldı.
Uzman ekip, 'UNESCO Dünya Miras Listesi ve Türkiye' ve 'Alan Yönetimi ve Yönetim Planı' ile ilgili sunum yaptı. Ekip, sadece Surların değil, Suriçi ilçesinin bütünü, Ongözlü Köprü, Hevsel bahçeleri ve Dicle Vadisi 'nin alan sınırı olarak belirlenmesi gerektiğini bildirdi. Bunun üzerine alan sınırı Ongözlü Köprü, Hevsel Bahçeleri, Dicle Vadisi, Suriçi ilçesinin tamamı alan sınırı olması için görüş birliğine varıldı.
Belirlenen alanlarla ilgili kurumlardan görüş alınacağı, sonra alan sınırının belirleneceği bildirildi. Alan sınırının belirlenmesinin ardından
oluşturulacak alan yönetiminin tarihi Surlarla ilgili 5 yıl geçerli olacak bir eylem planı hazırlayacağı ve bu plana göre tarihi Surların korunması ve restorasyonunun sağlanacağı belirtildi.
Toplantıya, Büyükşehir Belediyesi, Sur ve Yenişehir ilçe belediye temsilcileri, Müze Müdürü Nevin Soyukaya, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyeleri, meslek odaları temsilcileri, Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri katıldı.
TARİHİ SURLAR
Kuruluşu kesin olarak bilinmeyen Diyarbakır surları içerisinde yer alan İçkale, MS 349 yılında Roma İmparatoru II. Constantius zamanında onarılmış ve etrafı surlarla çevrilmiş. Birçok uygarlığın izlerini taşıyan oyma, kabartma motifler ve yazıtlarla bezeli ve sönmüş bir volkan olan Karacadağ 'dan çıkan bazalt taşlarla yapıldığı için bozulmadan bugüne gelebilen Diyarbakır surları, yaklaşık 6 kilometre uzunluğunda. şehri çepeçevre kuşatan ve çin Seddi 'nden sonra en uzun sur olarak kabul ediliyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğünce, tarihi Diyarbakır surları UNESCO 'nun Dünya Kültürel Miras Ön Listesine alınmıştı.
AA