05 / 05 / 2024

Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi ibadete hazır!

Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi ibadete hazır!

Diyarbakırda Ortadoğunun en büyük kilisesi olan ve Ermeni Cemaati için Vandaki Akdamar Kilisesi kadar önemli olan Surp Giragos Kilisesinde restorasyon çalışmaları tamamlandı. Kilise, 23 Ekim günü yapılacak ayinle ibadete açılacak



Ortadoğunun en büyük Ermeni Kilisesi Surp Giragos Kilisesinde 30 yıl sonra ilk kez çan çalınacak.

DİYARBAKIRın merkez tarihi Sur İlçesinin kitaplara konu olan ve Ermenilerin yoğun yaşadığı Fatihpaşa Mahallesindeki 350 yıllık tarihi geçmişe sahip Ortadoğunun en büyük Ermeni Kilisesi konumundaki Surp Giragos Kilisesinde 30 yıl sonra ilk kez çan çalınacak ve ayin yapılacak. 27 Mayıs 1915 yılında çıkarılan Tehcir Kanununa kadar Ermenilerin kullandığı Surp Giragos Kilisesi, 1inci Dünya Savaşı sırasında Alman Karargahı, daha sonra ise Sümerbankın pamuk deposu olarak kullanıldı. 1960 yılından itibaren tekrar ibadete açılan 3 bin metrekarelik alan üzerindeki Surp Giragos Ermeni Kilisesi, özellikle 1980den sonra Ermenilerin göç etmesi sonucu kaderiyle başbaşa kaldı, bakımsızlık yüzünden bazı yerleri çöktü ve kulanılamaz hale geldi.

Kulesi de inşa edilecek

Diyarbakır Surp Sarkis Giragos Küçük Ermeni Kilisesi Vakfı tarafından 3 yıl önce yapılan ön incelemeden sonra kilisenin restorasyon çalışmaları için düğmeye basıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığına restorasyon için başvuran vakfa, Biz restore edersek müze olur cevabı verilmesi üzerine vakıf restorasyon için gerekli olan 3 milyon 400 bin dolarlık paranın bulunması için Türkiyenin yanısıra Avrupa ve Amerikada birçok gece düzenledi. Restorasyon için paranın yetmemesi üzerine Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de 1 milyon liralık katkıda bulundu. Kilisede 3 yıl önce başlanan restorasyon çalışmaları tamamlandı. 1915te kentteki cami minarelerinden daha yüksek olduğu için top ateşiyle yıkılan kilise kulesi de yeniden inşa edilecek.

Tapusu elimizde

Diyarbakırlı olan Türkiye Ermenileri Patrikliği Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, 23 Ekimde ayin yapılacağını belirterek, Surp Giragos Kilisesi, 1915 yılına kadar Metropotlik merkeziydi. Daha sonra patriklik merkezi İstanbul oldu. Burası elimizde kalan önemli miraslarımızdan biridir. Vandaki Akdamar Adasının tapusu bizde değil ama burasının tapusu bizde yani bizim malımızdır dedi.
Vatan


Geri Dön