Kent Haberleri

Diyarbakır'a 120 hektarlık Tekstil Kent kuruluyor!

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır'a yatırım imkanlarını incelemek için gelen İzmirli işadamlarıyla bir araya geldi. Vali Kıraç,120 hektarlık Tekstil Kent yada Tekstil İhtisas Organize Sanayi adı altında bir çalışmayı yürütüyoruz dedi...

İzmir İş Adamları ve Sanayiciler Derneği (İZİSAD)’ne üye bir grup işadamı, Diyarbakır’a iş ve kültür gezisi düzenledi. Diyarbakır Girişimci İş Adamları Derneği (DİGİAD) Başkanı Alaaddin Korkutata’nın daveti üzerine giden İzmir heyeti, bazı ziyaret ve temaslarda bulundu.


Geziye katılan İZİSAD üyesi 28 işadamı ve sanayici, bir süre önce İzmir’den Diyarbakır’a atanan Vali Mustafa Cahit Kıraç’ı da makamında ziyaret etti. Program çerçevesinde Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’na nezaket ziyaretinde bulunurlarken Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından da şehirdeki yatırım imkanları ve teşvikler hakkında bilgilendirildiler. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bazı fabrikalarda incelemelerde bulunan işadamları, sahabe kabirlerini de ziyaret etti. Vali Kıraç, İzmirli işadamlarını makamında kabul etti. Vilayet binası önünde karşılayarak makamında bir süre görüştükten sonra toplantı salonunda bir konuşma yaptı. Kıraç, İzmirli işadamı ve sanayicileri Diyarbakır’da görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Diyarbakır’ın 130 asırdan beri akan bir nehir olduğunu ve 33 medeniyete de evsahipliği yaptığını vurgulayarak, “Diyarbakır, 12 bin yıllık kadim bir kenttir. Peygamber Efendimiz'in vefatından yedi yıl sonra İslamiyet'le tanışan ilk Anadolu şehridir. Cahit Sıtkı Tarancı, Ziya Gökalp, Sezai Karakoç bölgenin yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden birkaçıdır. Bu şehir anıldığında kültür varlıklarıyla, tarihiyle anılır. Diyarbakır yapılan çalışmalarla bir kültür şehri, bir tarih şehri, bir edebiyat şehri, bir şiir şehri olmasının yanında, gelişmesini hızlı adımlarla tamamlayan bir sanayi şehri, bir turizm şehri, bir hizmetler şehri olma yolunda ilerlemektedir. Bizler de bu konuda hassasiyetle çalışmalarımızı yürütüyoruz.” dedi.


Bölgede son 30 yıldan beri kör bir kavganın hakim olduğunu ve bu kavgadan dolayı Diyarbakır’ın geri kaldığını ancak yeni süreçle beraber bir atılım yapacağını dile getiren Vali Kıraç, şöyle devam etti: “Çözümün en önemli ayaklarından birisi de insanlara ayakta durabilmeleri için ekonomik değer sağlayabilmektir. Organize sanayiye ek 188 hektarlık alan tahsis ettik, altyapı çalışmaları devam ediyor. Yaklaşık 15,5 kilometrekarelik bir alanımız var. 120 hektarlık bir Tekstil Kent ya da Tekstil İhtisas Organize Sanayi adı altında bir çalışmayı yürütüyoruz. Orada 188 hektar büyüklüğünde bir lojistik köy kuruyoruz. Bunları bir bütün halinde değerlendiriyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde küçük sanayi siteleriyle, ihtisas organize sanayileriyle bölgedeki bu yatırımları sürdüreceğiz.”


Bölgedeki teşvik sisteminden faydalanmak için çok sayıda müracaat olduğunu aktaran Kıraç, “2009 yılında Diyarbakır’da yatırım yapmak için alınan teşvik belgesi sayısı 32 iken 2012 yılında 69, 2013 yılının ilk sekiz ayında 69'dur. Bu belgelerle 2009 yılında yapılan istihdam 656 iken 2012 yılında 2 bin 621, 2013 yılının ilk sekiz ayı içinde 2 bin 33 kişidir. Yatırım açısından baktığımızda ise daha çarpıcı bir fotoğraf karşımıza çıkıyor. 2009 yılında öngörülen yatırım 137 milyon lirayken 2012 yılında 377 milyon, 2013 yılı ilk sekiz ayında 601 milyon lira oldu. Diyarbakır’ın en büyük sorunu, il dışından yatırım çekememesi ve ildeki yatırımcıların dışarı kaymasıdır ancak yeni teşvik sistemiyle il dışından Diyarbakır’a yatırım gelme eğilimi olduğunu görüyoruz. 1 Ocak 2012'den bu yana alınan teşvik belgelerinden 19’u, Diyarbakır merkezli olmayan firmalara aittir. Ayrıca 6. teşvik bölgesi illerine yapılan yatırımların yüzde 18’i Diyarbakır’a aittir.” bilgilerini verdi. Vali Cahit Kıraç, İzmirli işadamları ve sanayicilerle akşam yemeği de yedi.


Sonuç Haber