Kent Haberleri

Diyarbakır’a 251 yatırım başvurusu yapıldı!

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Serpil Yılmaz çatışma döneminin ardından Diyarbakır'daki yapılacak yatırım planlarını kaleme aldı. İşte o yazı...

Çatışmalı 16 aydan sonra bölgede ekonomi dinamiklerinin harekete geçtiğinin ilk işaretlerini alıyoruz. Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD) Başkanı Nevin İl’in daveti üzerine gittiğimiz panelde, ilk ziyaretimiz Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy’a…


Aksoy’un konuklarını kabul ettiği ve içinde 9 ayrı taş binanın bulunduğu Diyarbakır İçkale Müzesi Kompleksi’ne, sıkı güvenlik önlemleri altında giriyoruz. Sur hattındaki yerleşkenin etrafındaki niteliksiz 161 bina yıkılarak alan boşaltılmış.


5.5 MİLYAR TL YATIRIM


1. derece sit alanı ilan edilip, TOKİ’den valiliğe geçmiş; yeşil alan olarak düzenleniyor.


Fidanlar dikiliyor, çimenler ekiliyor; bir gün bu kapıdan elini kolunu sallayarak içeri girecek turistleri hayal etmemiz isteniyor…


Yerleşkede yer alan Saint George Kilisesi, Arkeoloji ve Kent Müzesi 2015 yılında açılmıştı. Ilısu Barajı’ndan sonra sular altında kalacak Diyarbakır’ın Bismil İlçesi sınırlarındaki arkeolojik höyük Körtik Tepe’den (MÖ 10.400-9250) çıkan parçaları görmemek büyük kayıp olur!


Aksoy, hükümetin “Cazibe Merkezleri Yatırım Programı” kapsamında, Diyarbakır’a 5.5 milyar TL tutarında, 16 binin üzerinde istihdam kapasitesi barındıracak, 251 yatırım başvurusu yapıldığını vurguluyor.


Aksoy, yıllık 5 milyon yolcu kapasiteli havaalanı, yeni kurulacak Tekstil Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve 2. OSB’nin yanı sıra 7 bin konut pojesinin; yatırım çekme potansiyeline işaret ediyor.


Aksoy, Samsun Valisi olduğu dönemde, AB projeleri kapsamında aldığı 43 milyon Euro’luk desteği anımsatarak, “Diyarbakır’a lojistik köyü kurmak için de aynı yolu izleyebiliriz” diyor.


EVDE BAKIM YAPAN KADIN DA İSTİHDAMA DAHİL EDİLİYOR 


DOGÜNKAD’ın Diyarbakır’da düzenlenen, “Kadınlar Deneyimlerini Paylaşıyor” paneli öncesinde, Muğla Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Saniye Dedeoğlu; “Kadının Ekonomiye Katılımının Sektörel Analizi: İşverenlerin Kadın İstihdamına İlişkin Tutumları” raporunu sunuyor.


Dedeoğlu; Diyarbakır’dan önce Urfa, Malatya ve Adıyaman’da da kadın istihdamını raporlamıştı.


Panelde ise; Güvensan Şirketler Grubu CEO’su Münteha Adalı, “Kadının Hak Arama Rehberi” kitabı yazarı ve Altın Emek Hukuk Bürosu kurucusu Av. Altın Mimir, Tigris İnşaat Irak CEO’su Ferda Cemiloğlu, Ankara Girişimciler Derneği’nden Lütfiye Yurdum Hasgül, Mardin Cercis Konağı- Hayatım Yenibahar projesinin lideri Ebru Baybara Demir ve katılımcılar deneyimlerini, görüşlerini paylaşıyor.


İstihdam raporunda bana en çarpıcı gelen değerlendirme şu:


“Kadın istihdamında düşüş 2008’den itibaren durmuş. Hatta kırsal alanda kadın istihdamında artış kaydedilmiştir. İkinci önemli nokta ise, kentsel alanlarda daha çok kadın istihdama katılıyor. Bu artışın önemli kısmı, evde yaşlı ve engelliler için bakım yapan kadınların ‘çalışıyor’ olarak kayıtlara yansımasından kaynaklanıyor. Prof. Dr. Gülay Toksöz yürütücülüğünde hazırlanan bir rapor, (2014) bakım karşılığı yardım alan kadınların çalışıyor kabul edilmesinin, kentlerde hizmet sektöründe kadın istihdam artışlarının yüzde 30’unu açıklayacağını gösteriyor.”



Habertürk/Serpil Yılmaz