23 / 11 / 2024
fuzul

Diyarbakır'da 20 fabrika kapandı

Diyarbakır'da 20 fabrika kapandı

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde 20 fabrika kapandı veya üretime ara verdi.




Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda Türkiye'nin üçüncü büyük sanayi bölgesi olan ancak bugün sıkıntılı günler yaşayan Diyarbakır'da durgunluk ve ekonomik kriz yüzünden fabrikalar kapanıyor, zaten büyük bir sorun olan işsizlik giderek katlanıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile Diyarbakır Ticaret Borsası'nın işbirliğiyle kurulan Diyarbakır Girişimci Destekleme Merkezi'nce (GİDEM) Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılan "Diyarbakır'da Küresel Krizin Etkileri" konulu araştırmaya göre, 98 firmanın faaliyet gösterdiği bölgede 20 fabrika kapandı veya üretime ara verdi. 49 fabrika ise ayakta durmak için mücadele ediyor.

İşsiz sayısı 100 bini geçti

İldeki toplam işsiz sayısı ise krizde işsiz kalanların da eklenmesiyle 100 binin üzerine çıktı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu, ildeki ekonomik durumu şöyle özetledi:

"Diyarbakır'ın ihracatı sadece 84 milyon dolar. Dolayısıyla küresel anlamda büyük bir darbe yemedik ama krizden kaynaklanan durgunluk olumsuz etki yaratıyor. Geçen yıl yaşanan kuraklık da darbe vurdu. Zaten en büyük sorunumuz olan işsizliğin boyutları daha da büyümüş durumda. Türkiye'de resmi işsizlik rakamı yüzde 12.3'ken bizde yüzde 20. Kayıtdışıyla birlikte bu rakam yüzde 50'yi aşıyor. Organize sanayi bölgesinde 20 fabrika kapandı. Sıkıntı ortada, ticaret durmuş vaziyette. Burada sorunun çözülmesi için radikal önlemler alınması, pozitif ayrımcılık yapılması gerekiyor. Kimse de bunu yanlış anlamamalı. Yaşanacak bir sosyal patlama sadece bölgeyi değil Türkiye'yi de etkiler."

Bölgesel paket bekleniyor

Seçim bitene kadar hükümetten bir önlem beklenmediğini kaydeden Galip Ensarioğlu, seçim sonrasında bölgesel ve sektörel teşvik paketinin bir an önce açıklanması gerektiğini vurguladı. Galip Ensarioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sanayideki daralma, sektörlerde yaşanan sıkıntı had safhada... Yerel seçimden sonra hükümetin bu konuda ne gibi önlemler sunacağı çok önemli. Herkes umutla hükümetin bölgesel ve sektörel teşvikleri açıklamasını bekliyor."

Multi Turkmall kriz yüzünden proje durdurdu 2 bin kişinin umudu söndü

TÜRKİYE'NİN dört bir yanında alışveriş merkezi yapan Multi Turkmall, 2007 yılında Diyarbakır'da 120 milyon euroluk bir projeyi hayata geçirme kararı aldı. 2 bin kişiye iş alanı yaratacak olan projede dev alışveriş merkezinin temeli de atıldı.

Ancak 2008'in üçünce çeyreğinden itibaren hızlanan küresel kriz bu yatırımı da olumsuz etkiledi ve yatırım durduruldu. Galip Ensarioğlu, "Proje tamamen iptal olmadı ama netlik de yok. Soruyoruz ama ne yapacakları hakkında bir şey söylemiyorlar. 2 bin kişiye iş umudu olacaktı ama şu anda ne olacağını bilmiyoruz" diye konuştu.

OSB'de üretim yüzde 34 satışlar yüzde 42 azaldı

* Diyarbakır'da sanayi ve ticaret odasına kayıtlı 20 bin firma var. İlde 250'nin üzerinde işçi çalıştıran büyüklükte sadece iki firma var. Geri kalan sanayi şirketleri küçük ve orta ölçekli. Bunların da sayısı 400 civarında.

* Diyarbakır'da sanayi şu anda mermer ve tekstil ağırlıklı. İlden yapılan ihracat sadece 84 milyon dolar.

* GİDEM'in araştırmasına göre Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde üretim yapan fabrikalarda üretimde yüzde 34 düştü.

* Satışlarda ise yüzde 42 azalma yaşandığı belirlendi.

* 98 firmanın yer aldığı bölgede 14'ü çırçırcı olduğu için kapalı. 20 firma da üretimini durdurdu.

* Bu firmalarda çalışan 333 kişi işini kaybetti.

* Resmi verilere göre 2008 yılında kayıtlı işsiz sayısı 14 bin civarında. Ancak gerçek rakam 100 binin üzerine çıktı.

* Bölgedeki şirketler krizden daha fazla etkilenmemek için giderleri kıstı, fazla mesaileri kaldırdı ve elektrikte düşük tarifeden yararlanmak için gece çalışmasına ağırlık vermeye başladı.

DANONE ARAŞTIRIYOR

Galip Ensarioğlu, "Diyarbakır'a şu anda yatırım için gelen giden yok. Sadece Danone bir hayvancılık projesi üzerinde çalışıyor. Ar-Ge çalışması yapıyorlar. Büyük bir yatırım olacağını söylüyorlar. Bekliyoruz" dedi.

TOPLAM İHRACAT 84 MİLYON DOLAR

Diyarbakır'da son dönemde mermer ve tekstil sektörleri ön planda. Diyarbakır'ın 84 milyon dolarlık ihracatının da yüzde 70'ten fazlasını mermer oluşturuyor. Diyarbakır'dan ağırlıklı olarak İrak, İran, Suudi Arabistan, Azerbaycan, İsrail ve Gürcistan gibi ülkelere ihracat yapılıyor.

Vatan

Geri Dön