Kent Haberleri

Diyarbakır'da Depremde Yıkılan Galeria Sitesi İçin Bilirkişi Raporu Tamamlandı: Çökmenin nedeni belli oldu!

Diyarbakır'da, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve 89 kişinin hayatını kaybettiği siteye ilişkin bilirkişi raporu tamamlandı. Soruşturma kapsamında bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan 31 sayfalık rapor, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına sunuldu

Diyarbakır'da yıkılan binalardaki kusurların tespitine ilişkin olarak başlatılan soruşturma, "Deprem Soruşturma Bürosu"nda görevli bir cumhuriyet başsavcı vekili ve üç savcı tarafından yürütülüyor. Soruşturma kapsamında bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan 31 sayfalık rapor, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına sunuldu. Raporda, site ve altındaki iş merkezinin 1995 yılında yapıldığı, depremden sonraki yerinde gözlem ve ölçümlere göre, yapım yılında geçerli deprem yönetmenliği kapsamında eksikliğin bulunmadığı ancak 2018'deki deprem yönetmenliğine göre eksikliklerin tespit edildiği belirtildi. 

 

"Binanın imalatının ilk iki projeden farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir"

Bir binanın çökmesinin ardından yapılan incelemede, binanın betonarme projesi, mimari projesi ve zemin katta bulunan iş yerinin krokileri sayısallaştırılarak bilgisayar ortamında incelendi. Bu inceleme sonucunda, binanın imalatında ilk iki projeden farklılıklar olduğu tespit edildi. Binanın inşa edildiği döşeme tipi "nervürlü" döşeme olarak adlandırılan ve kare veya kalın kesitli dikdörtgen kolonlardan oluşan bir yapıydı. Ancak bu döşeme tipi, kolonlar arasında kirişlerin olmamasından dolayı bina çerçeve sistemini oluşturamadığı için çökmüştür. Bina yıkıldığında, çökme B blok ve D blokun bir kısmında gerçekleşti ve diğer bloklarda göçme meydana gelmedi. Bunun nedeni, sonradan oluşan düzensizlikler olduğu tespit edildi.

Yapım yılındaki yönetmeliğe göre "deprem yükünün arttığı" tespiti

Raporda yer alan bilgilere göre, yıkılan binanın mimari projeleri ve krokileri incelenmiş ve binada sonradan yapılmış değişiklikler tespit edilmiştir. Özellikle zemin ve bodrum katlarda bulunan duvarların kaldırıldığı ve merpen boşluğunun açıldığı görülmüştür. Bu yapıda meydana getirilen düzensizliklerin, binanın yıkılmasına sebep olduğu kanaatine varılmıştır.

Raporda, yapılan incelemeler sonucunda, binanın simetrisinin bozulduğu ve kolonların konumunda değişiklikler yapıldığı belirtilmiştir. Bodrum katta inen merpenin karşısındaki kolonun deplase edildiği tespit edilmiştir. Bu değişikliklerin binanın yapım yılı yönetmeliğindeki deprem yükünden daha büyük bir deprem yüküne maruz kalmasına sebep olduğu kanaatine varılmıştır.

Raporda, deprem bölgelerinde tercih edilmeyen bir yapı sisteminin projelendirilmesi ve uygulanmasının binanın yıkılmasına neden olduğu vurgulanmıştır. Bu nedenle, yapılan incelemeler sonucunda, binanın yapımındaki düzensizliklerin önemli bir faktör olduğu ve binanın yıkılmasına yol açtığı sonucuna varılmıştır.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturmada, bilirkişi raporunun eksik bulunduğu ve ek rapor düzenlenmesi talep edildiği belirtilmiştir.

Meteorolojiden yoğun yağış uyarısı!
Çanakkale Belediyesi öğrencilerin sağlıklı beslenmesine katkıda bulunuyor: Beslenme çantaları dağıtımda!
Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı'nın mayıs sonuna kadar ücretsiz!