22 / 11 / 2024
fuzul

Diyarbakır'da dönüşüm hız kesmiyor!

Diyarbakır'da dönüşüm hız kesmiyor!

Diyarbakır'da dönüşüm hızla devam ediyor. Başlatılan ve yapımı hızla devam eden projelerle Diyarbakır yeniden dirilecek.




Diyarbakır’ın ve bölgenin önündeki en büyük set maalesef terör ve terör gündemiydi. Şehir huzur ve güven iklimine kavuştukça, şehrin üzerinde bir bereket bulutu gibi huzur ve güven iklimi şehirde olumlu havayı güçlendirdi. Para Dergisi'nde yer alan habere göre; bu durum yatırım olarak Diyarbakır'a ve bölgeye dönmeye başladı. Şu anda Diyarbakır gerçekten huzur ve güven bakımından Türkiye'nin en güvenli şehirlerinden bir tanesi ve bunun meyvelerini de topluyoruz. Pandemiye rağmen Diyarbakır 2020 yılını pozitif kapattı. Şimdi 2021 ile ilgili de beklentimiz çok yüksek İnşallah yatırımlarda, turizmde ve sosyal hayatta Diyarbakir gelişmeye devam edecek.

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, şu açıklamalarda bulundu:

"Diyarbakır'da tarımdan enerjiye, ulaşımdan eğitime, sağlıktan sosyal hayata kadar son 5 yıldır devam eden çok önemli projeler var. Bunların içerisinde Silvan Barajı, GAP projesinin en büyük ayağı olan Atatürk Barajı'ndan sonraki en büyük barajı olan Silvan Barajı'nın biliyorsunuz yakın bir zamanda Sayın Cumhurbaşkanımız gövde tamamlama törenine katıldı ve Silvan Barajı'na bağlı alt barajlardan ikisinin de açılışını yaptı. Silvan Barajı hükümetimizin çok önem verdiği yatırımlardan bir tanesi. Tarımsal faaliyetler bakımından Silvan Barajı bittiğinde gerçekten bölge ve Diyarbakır başka bir üretim merkezine dönüşmüş olacak.

Özellikle tarım ve tarıma bağlı sanayi olarak ki tekstilde bunların uzantılarından bir tanesi, bölgede sanayi ürünü dediğimiz mısır ve pamuk da çok önemli bir üretim patlaması bekleniyor. Bu üretimle beraber işte tarladan podyuma özellikle tekstil ve konfeksiyon sanayi ki şu anda zaten gelişiyor, Silvan Barajı'ndan sonra çok ciddi bir gelişim gösterecek. Şu anda Diyarbakır'da mevcut karma OSB'miz var, İhtisas Tekstil OSB’miz de kuruldu. Fabrikalar üretime devam ediyor. Bu senenin içerisinde en az 15 fabrikayı tamamlayıp üretime geçmesini hedefliyoruz. Haziran'a kadar bir toplu açılış planlıyoruz.

Diyarbakır da dönüşüm hız kesmiyor!

KARACADAĞ OSB

Yakın zamanda toplantısını yaptığımız Karacadağ Organize Sanayi Bölgemizin bütün planlamaları bitti ve imar çalışmaları sonuçlandı. Artık altyapı proje ihalesine çıkma kararı aldık. Bu yıl içerisinde altyapı projelerini bitirip Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile beraber Karacadağ Organize Sanayi Bölgemizin altyapı çalışmalarına başlayacağız. Karacadağ Organize Sanayi Bölgemizde 222 parsel evimiz var. Yaklaşık 3 milyon metrekarelik yeni bir sanayi alanı Diyarbakır Şanlıurfa yolu üzerinde yer alıyor. İnşallah bu tarımdaki gelişmeler ile beraber şehirdeki üretim faaliyetlerini artmasına çok ciddi katkı sunacak. Diğer taraftan bizim hayvancılık İhtisas Organize Sanayi Bölgemiz var. Orayı yeniden revize ediyoruz. Şu anda Büyükşehir Belediyesi oradaki hisselerini artırdı. Oranın altyapısını ve oradaki hayvancılık faaliyetlerini ve et entegre tesislerinin sayısını artırma noktasında bir çabamız var. Bunların hepsine baktığımızda oluşan bu huzur ve güven ortamı şehirde iş aş ekmek olmaya istihdamı artırmaya devam ediyor. Diğer taraftan özellikle genç işsizler ki şehrin en büyük problemlerinden bir tanesi, bu genç işsiz sayısının fazla olması o konuda hızlı istihdam yaratacak sektörlerden

bir tanesi de çağrı merkezleri. 2020'de başlayan çalışmalarımızla kentte 4 yeni Çağrı Merkezinin kurulma girişimlerimiz devam ediyor. 2 tanesi şu anda personel alımına da başladı. Tekstil İhtisas OSB de 10 bin kişilik yeni istihdam alanı, yeni çağrı merkezleri ve Karacadağ Organize Sanayi Bölgesi'nin faaliyete geçmesiyle 2022-2023'de 10 bin kişiye daha istihdam sağlayacağız. Bu yatırımlarla Diyarbakır'ın en büyük sorunu olan işsizliği çözmüş olacağız.

TURİZMDE HEDEFLER BÜYÜK

Tarımdan sonra Diyarbakır'ın en önemli sektörlerinden bir tanesi de turizmdir. Turizm noktasında biliyorsunuz Diyarbakır'da 2020 yılında çok önemli bir faaliyetimiz oldu. Kültür Turizm Bakanlığımız turizm sektörünün çok önemli sivil toplum kuruluşları, havayolu şirketleri, tur operatörleri, büyük acenteleri Diyarbakır'a davet ettik ve Diyarbakır'da Mezopotamya'nın altın üçgeninde kültür ve inanç destinasyonu çalıştayını yaptık. Bu Diyarbakır ve bölge için çok önemli bir başlangıçtır. Biz artık sadece şehir tanıtımıyla turizm pastasını büyütemeyeceğimizi görüyoruz. Diyarbakır - Şanlıurfa ve Mardin'in birbirini tamamlayan ve insanlığın başlangıç noktası olan çok önemli bir bölgede olduğumuzun farkındayız. Bizim bu 3 şehri beraber bir tur turizm paketi haline getirerek tüketiciye sunmamız lazım. Bunu toplantısını yaptık ve tur operatörleri, sektör bundan çok büyük heyecan duydu ve şu anda tur operatörleri Mezopotamya'nın altın üçgenin 3 gece 4 günlük turları pandemiye rağmen satışa çıkardılar. Bunun altını doldurmamız lazım sadece Diyarbakır değil, biz üç şehir olarak Mezopotamya'nın altın üçgeni kavramı üzerinden bu destinasyon tanıtımı üzerinden bölgedeki turizm hareketliliğini artırmamız turizm ekonomisini güçlendirmemiz lazım.

Diyarbakır da dönüşüm hız kesmiyor!

DİYARBAKIR SURLARI

Buna dönük bizim 3 Şehrin Diyarbakır tarafında neler yapıyoruz? Tabii ki en büyük varlığımız en büyük kültürel mirasımız bizim sadece Türkiye'nin değil Dünya Miras listesine girdikten sonra insanlığın ortak değeri olan Diyarbakır Surları 5 bin 200 metreyi bulan Çin Seddi'nden sonra geliyor. Diyarbakır Sur'larını bizim ecdadımızdan devraldığımız gibi koruyarak gelecek nesillere aktarma sorumluluğumuz var. Biz Diyarbakır'da şu anda Sur'larla ilgili çok önemli çalışmalar yapıyoruz. 2020 yılı içerisinde Sur'ların etrafını gecekondulardan temizleme ve etrafını açma projemizin 3. etabı ile bölgede yıkımlar gerçekleştirdik. Yakın bir zamanda 4. etaba geçeceğiz, orada şu anda kamulaştırma çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah yakın bir zamanda 4.etap ile beraber surların etrafında evlerin kamulaştırılması ve yıkım işlemleri tamamlanmış olacak.

Projemiz tamamlanınca vatandaşlar ve turistler Sur'ları dıştan hiç kesintisiz Ben-u Sen Mahallesi'nden başlayarak Hevsel Bahçeleri ve Millet Bahçesi'ne kadar yürüyerek ya da bisikletle gezebilecek. Bu alan toplam 5 bin 200 metre bir parkurdan oluşacak. İnşallah onu 2021 yılı içerisinde vatandaşlarımızın hizmetine sunmuş olacağız.

Sur'larla ilgili restorasyon çalışmalarımız da bulunmaktadır. Bu tür çalışmalar daha önce kısmi olarak Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından yapıldı. Ama bugün bizim yaptığımız çalışmalar oldukça kapsamlı. Şu anda Urfa kapıdan Yedikardes burcuna kadar olan 6 burçta restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. İkinci restorasyon ihalemiz içkale'de devam edecek. İçkale'de ayrıca Amida Höyük etrafında bulunan duvarları yenileyeceğiz. Yapılacak bu çalışmalarla Sur'ları ihya etmis olacağız. Biz surlarda diriliş başladı diyoruz. İnşallah Sur’un bu yeni haliyle hem kent turizmine çok ciddi katkıda bulunmuş olacak hem de insanlığın ortak mirası haline gelen Sur'larımızı gelecek nesillere aktarmış olacağız. Sur'larla ilgili çalışmalarımız bundan sonra da yeni ihale paketleri ile kaynak buldukça Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan temin edilen ödeneklerle bu diriliş hareketine devam edeceğiz.

SURİÇİ'NDE YIKILAN MAHALLELER

2015 olaylarında Suriçi’nde yıkılan 6 tane mahalle var. Oradaki çalışmalarımızın da artık sonuna doğru geliyoruz. Yüzde 80-85 seviyelerindeyiz. Bu sene tamamını açamasak bile ki oradaki tarihi yapıların restorasyonları biraz uzun sürecek. Orada 390 tane tescilli sivil mimari örneğimiz var. O bölgede şu anda  TOKİ  tarafından o yapıların restorasyon ihaleleri yapıldı, inşaatlar devam ediyor. Ama tarihi yapılardaki inşaat çok hızla bitmiyor. Belki bu sene o tarihi yapılardaki restorasyon tamamlanmış olacak ama biten kısmını biz inşallah halkın kullanımına bu sene kısmen de olsa o açmış olacağız. Özellikle Kurşunlu Camii dediğimiz Fetih Camii'nin etrafını vatandaşımızın kullanımına açmayı düşünüyoruz. Keçi Burcu'nu ve alttaki yeni yapmış olduğumuz yolları vatandaşımızın kullanımına açacağız.

Diyarbakır'da şu anda projelerin son aşamaya getirdiğimiz 240 hektarlık alan üzerinde kuracağımız lojistik köy çalışmamız var. Bu Diyarbakır'ın tarihten beri getirmiş olduğu bölgenin Ticaret ve lojistik merkezi olma özelliğini perçinleyecek. Özellikle bu son dönemde gelişen e-ticaret konusunda da Diyarbakır'ı yeni bir lojistik merkezi haline getirecek. Bu çok önemli bir proje, İnşallah bunun 2021 yılı içerisinde yakın bir zamanda ihaleye çıkıp lojistik köy çalışmasını da başlatmak istiyoruz. Diyarbakır tarım, turizm, ticaret ve şimdi yeni yeni oluşmaya başlayan sanayi üretimiyle İnşallah yeniden küllerinden doğan ve dirilen bir kente dönüşecek."

Diyarbakır da dönüşüm hız kesmiyor!

LOJİSTİK KÖY'DE SONA GELİNDİ

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, bölgenin en önemli ticaret yollarının kesişim noktalarından birisi olan Diyarbakır'a tarım, dış ticaret ve lojistik kenti olma yönünde sağlayacağı katkı ve sunacağı istihdam olanaklarıyla vizyon projelerden olan Lojistik Köy projesine dönük olarak yapılacak ihale öncesi paydaşlarla son bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda Vali Karaloğlu'nun yanı sıra; eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı aynı zamanda Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker, Vali Yardımcısı Ömer Coşkun, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ayhan Kardan, Diyarbakir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu ile Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil yer aldı. Kalkınma Ajansının bir sunum yaptığı toplantıda projenin son hali masaya yatırılarak detaylar konuşuldu.

Diyarbakır Sur'da ticari alanların satılmasına tepki!


Geri Dön