Diyarbakır'da emlak fiyatları attı!
Terör olayları nedeniyle merkez ilçesi Sur'da sokağa çıkma yasağı bulunan Diyarbakır'ın diğer bölümlerinde emlak fiyatları arttı. Güvenli bölgelerde kiraların 700 TL'ye çıktığı öğrenildi.
Terör olayları nedeniyle merkez ilçesi Sur'da sokağa çıkma yasağı bulunan Diyarbakır'ın diğer bölümlerinde emlak fiyatları arttı. Terörü fırsat bilen esnaf, dükkanlarını emlakçıya çevirirken, güvenli bölgelerde 300 TL olan kiraların 500 liraya; 250 liralık nakliye ücretlerinin ise 700 TL'ye çıktığı öğrenildi.
Takvim
Haber Pasurun Sesi Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşanan olaylar yüzünde göç fırsatçıları harekete geçirdi. Binlerce vatandaşın mağdur olarak ilçeden göç etmesi nedeniyle kentte hem ev hem de nakliye fiyatları neredeyse iki kat arttı. Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği (DİEM-DER) Başkanı Mustafa Koç, 250-300 TL’lik evlerin kirasının göç ile birlikte 500 TL’ye kadar çıktığını belirterek, bunun ne ahlaki ne de insani olduğunu vurguladı.
Sokağa çıkma yasağının 65’inci gününde devam ettiği Sur ilçesinde onbinlerce vatandaşlar evlerini terk ederek, kentin diğer ilçelerine yerleşti. Bazı vatandaşlar yakınlarının yanına sığındı bazıları ise buldukları boş daireleri kiraladı. Ancak ilçeden çatışmalar yüzünden mağdur olan onbinlerce insanın göç etmesi fırsatçıları harekete geçirdi. Evlere kiracı bulmakta zorlanmayan emlakçılar, talebin de artmasıyla fiyatları neredeyse iki katına çıkardı. Ev taşıyan nakliyecilerde de benzer durum yaşandı. Söz konusu çatışmalar yüzünden evlerini terk etmek zorunda kalarak mağdur olan vatandaşlara bir darbe göç fırsatçıları vurdu
“SUR’DAN GÖÇENLERE YARDIMCI OLUN”
Kiralık ev fiyatlarının artmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan DİEM-DER Başkanı Mustafa Koç, sürekli piyasa araştırması yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:
“Her semtte emlakçı üyelerimiz var. Alım-satımlar, kiralamalar ve benzeri şeylerde fikir alışverişi yapıyoruz. Diyarbakır’ın belli semtleri vardır. Urfa yolunun alt tarafı, Cezaevi, 5 Nisan ve Aziziye Mahalleleri gibi bölgelerde Sur’daki çatışmalardan önce kiralar 270 TL ile 300 TL arasında gidip geliyordu. Bu çatışmalar başladığı zaman biz defalarca duyurularda bulunduk. Sur içinden göç edenler bizim insanlarımızdır. Bu insanların sığınacak yerleri yok. Kimisi akrabalarının yanına sığınırken kimisi de demin saydığım bölgelerde kiralık bir ev bulmaya çalışıyorlar. Biz kendi üyelerimize de ‘Sur’dan göçen insanlarımıza yardımcı olun. Komisyon anlamında bu insanlardan herhangi bir şey talep etmeyin’ diye çağrıda bulunduk. Üyelerimiz bu konuda çok hassaslar’’ diye konuştu.
“BU TÜR İNSANLARA BİZ FIRSATÇI DİYORUZ”
Sur’daki göçle beraber ev kiralarında iki kata varan artışlar olduğunu belirten Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizim sitemimiz ev sahiplerinedir. 250-300 TL’lik evler göçle birlikte 500 TL’ye çıktı. Biz diyoruz ki, tarihte belki ilk defa Sur’daki vatandaşlarımızın başına böyle bir olay geliyor. Yapabiliyorsanız bırakın 500 TL’yi 300 TL’lik kirayı 250 TL’ye indirin. 250 TL’lik evine 500 TL talep eden bu tür insanlara biz fırsatçı diyoruz. Bu bir fırsat ticaretidir. Ahlaki değildir. Bunun yanında belki bizim konumuz değil ama sonuçta emlak sektöründeyiz. Birçok konuyu araştırdığımız için taşımacılık yönünde de şu an bir sıkıntı yaşanıyor. Şöyle bir örnek verecek olursak, çatışmalardan önce 4 tonluk bir yük 250 TL’ye getirilirken, şimdi Urfakapı’dan Kuruçeşme’ye kadar bile 500 ile 700 TL arası nakliye ücreti talep ediyorlar. Bunlar ahlaki midir? Bunlar ahlaki de değil insani de değil.”
Pasurun Sesi
Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Bazı uyanıklar Sur’daki çatışmaları fırsata çeviriyor. Başta nakliyeciler taşıma ücretlerini yüzde yüze yakın oranda artırdı. Ev kiraları da iki katına çıkarıldı.
Savaşın ve çatışmaların olduğu yerlerde bu çatışmalar kendi rantını da yaratır. Fırsatçılar ve rantçıların son ortaya çıktığı yer, sokağa çıkma yasağı ve çatışmaların 65 gününe girdiği Diyarbakır’ın Sur İlçesi. Çatışmalar nedeniyle evlerini mallarını kaybeden Sur sakinlere bir darbe de emlakçı ve nakliyecilerden geldi. Çatışmalardan arta kalan ve ellerinde kalan son birkaç parça eşyayı güvenli alana taşımak isteyen Sur sakinleri, nakliye ve emlak fiyatlarının yaklaşık yüzde yüz arttığını görünce ne yapacaklarını şaşırdılar. Sur İlçesi’nde yasağın kalktığı mahallelerin çıkış kapısının Urfa Kapı olması nedeniyle, Urfakapı’nın Sur dışında bekleyen onlarca nakliyeciler gelecek müşterilerini bekliyor. Ancak nakliye fiyatları eskiden yaklaşık iki kat yüksek fiyatla. Nakliyecilere sorduğumuzda ürkek ve tedirgin cevaplar alıyoruz. Nakliye fiyatlarını sorduğumuzda Kimisi “Sana ne?” diye cevaplarken, kimisi de taşıdığı fiyatın daha düşüğünü söylüyor oysa eşyalarını taşıtanlar hiç de aynı fikirde değiller. Mehmet Çelik isimli vatandaş daha önce elli liraya Dicle kente kiraladığı bir kamyonet için yüz yirmi lira istendiğini, pazarlıkla yüz liraya taşıdıklarını söylüyor. En yakın (yaklaşık beş yüz metre) çekçek fiyatları da yirmi liradan başlıyor. Şehir içi nakliyeciler derneği olmadığı için bu konuda belli bir fiyat uygulaması yok, pazarlık usulüyle kim ne fiyat tutturabildiyse ona taşıtılıyor.
Ev kiralarına yüzde 100 zam
Nakliyeyle birlikte diğer bir fırsatçılık da emlak sektöründe ortaya çıkmış durumda. Daire kiraları da yaklaşık yüzde yüz artmış durumda. İnşaat sektörünün çok hareketli olduğu Diyarbakır, kırsaldan ve diğer illerden aldığı yoğun göç nedeniyle, yapılan binlerce konut ve yeni yeni mahallere rağmen konut sıkıntısı yaşanıyor. Bu fırsat bilen bazı kişiler emlak kiralarını yüzde yüz arttırmış durumdalar. Sur’dan kaçmak zorunda olanlardan bazıları diğer ilçelerdeki yakınlarının yanına sığınmış durumda, yakınları olmayanlar ise bu fırsatçıların insafına kalıyor.
Ne insanı ne de ahlaki
Ağahan Ün, Sur mağdurlarından ve Sur’dan ilk çıkanlardan “Evimin önünde açılan hendeği kendim kapatmak istedim düştüm elim kırıldı, evimden tek parça eşya alamadan çıkmak zorunda kaldım. Dört yüz liraya bir ev kiraladım birkaç gün kaldım. Sur’dan göçler başlayınca ev sahibim kirayı altı yüz liraya çıkardı ödeme gücüm yoktu başka yere taşındım” diye konuştu. Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı Mustafa Koç yaşanan bu artışları doğrularken “Kiralar göçle birlikte yaklaşık iki katına çıktı bu ne insanidir, ne de ahlaki. Bunu yapanlar ev sahipleri olduğu gibi, ne vergi ne de derneğimize hiçbir kaydı olmayan bazı kayıtsız ancak bürosu olan emlakçılardır yetkililerin bu fırsatçıları tespit edip gereğinin yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.
BU DA SUR DAYANIŞMASI
Sur’da sokağa çıkma yasağı altmış altıncı gününe girerken, halkın sosyal ve ekonomik dayanışması dikkat çekiyor. Sur’dan çıkış noktalarından biri olan Dağkapı semtinde “İhtiyacı olan Alsın, İhtiyacı olmayan Assın” yazılı bir afiş ve afişin altında askıya asılmış giysiler görülüyor. Askıdaki elbiseleri, Dağkapı esnafı, ihtiyacı olanlar alsın diye asmış. Esnaf Süleyman Cevahirli ilk günlerden bu yana askıda elbise uygulaması başlattıkları söyledi. Cevahirli “Elbiselerini bile doğru dürüst alamadan kaçan insanları görünce, askıları dışarıya çıkartıp ihtiyacı olanlar alsın diye elbiseler koyduk. Yüzlerce insan yararlandı, yararlanmaya da devam ediyor, gün dayanışma günüdür ” diye konuştu.
Nevzat BİNGÖL/Yeni Yüzyıl