21 / 05 / 2024

Diyarbakır'da iş makineleri için balyozla dar sokaklar açılıyor!

Diyarbakır'da iş makineleri için balyozla dar sokaklar açılıyor!

Diyarbakırda yıkılma tehlikesi bulunan ve boşaltılan 4 katlı bir binanın, iş makinelerinin girmediği dar sokak nedeniyle balyozlarla yıkım gerçekleştiriliyor



Diyarbakırda yıkılma tehlikesi bulunan ve boşaltılan 4 katlı bir binanın, iş makinelerinin girmediği dar sokak nedeniyle balyozlarla yıkımı gerçekleştiriliyor.

Diyarbakır Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi Girne Caddesi 821. Sokakta bulunan 4 katlı bina, yaklaşık 1 ay önce yıkılma tehlikesi nedeniyle boşaltıldı. Mühürlenen binanın yıkımı için Belediye Encümeni karar aldı. Yıkımı yapılan binanın, dar bir sokakta bulunması nedeniyle yıkım iş makineleriyle değil, balyozlarla yapılıyor.

Bağlar Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü teknik personeli Fırat Kılıç, yaptığı açıklamada, binayı, gelen ihbar üzerine tespit ettiklerini ve hemen inceleme yaptıklarını belirterek, çatlakların mevcut olduğu binayı Dicle Üniversitesi, Bayındırlık İl Müdürlüğü, Mühendisler Odası ve belediye ekiplerinden oluşan uzmanların da incelediğini söyledi.

İncelemede, binada hareketliliğin devam ettiğini ve tehlikeli olduğunun tespit edildiğini ifade eden Kılıç, şöyle dedi:

"Bu nedenle bina boşaltılarak mühürlendi. Encümen tarafından da yıkım kararı çıkarıldı. Bu binalar deprem etkisiyle yıkılmıyor. Kendiliğinden tehlike arz ediyor. Bağlar ilçesinde bu konuda acil eylem planı hazırlanması lazım. Yapıların yüzde 90ı, 1960-2000li yıllarda yapılan eski yapılar. Bunların çoğu ömrünü tamamlamış. Taşıyıcı malzemelerin hiçbir özelliği kalmamış. Bu tip binalardan çok var."Bir an önce önlem alınması gerektiğine işaret eden Kılıç, "Bu binanın yıkımına başlandı. Sokak dar olduğu için iş makinesi giremiyor. El ile yıkım yapan ekibimiz var. Gerekli önlem alınarak elle yıkım yapıyorlar. 4 katlı binadaki 4 evde yaklaşık 30 kişi yaşıyordu. Yıkım çalışması 20 gün sürecek. İş makineleri ile olsaydı daha kısa sürede yıkım olurdu."

TEPKİ GÖSTERDİ

Evinin yıkılmasını gözyaşları içerisinde izleyen 4 çocuk annesi Fatma Yılmaz da belediye ekiplerine tepki gösterdi. Binada 3 yıldır oturduğunu kaydeden Yılmaz, "4 çocuğum var. Eşim işsiz. Evi satın almıştık. Kiracı olmaktan kurtulmuştuk. Daha 10 bin lira borcu bulunuyor. Yoksuluz. Deprem olmadı. Neden evimi yıktılar. Evimi istiyorum. Belediye bize yardım etmedi. Bundan sonra ben ne yapacağım" diye konuştu.

AA


Geri Dön