08 / 11 / 2024

Diyarbakır'da kentsel dönüşüm rıza ile yapılacak!

Diyarbakır'da kentsel dönüşüm rıza ile yapılacak!

Kentsel Dönüşüm Mevzuatının yürürlüğe girmesiyle ortaya atılan bazı iddialara açıklık getiren DİKENT Yönetim Kurulu üyesi Sabit Şeker, vatandaşın rızası alınmadan dönüşüm yapılamayacağını söyledi.




Kentsel Dönüşüm Mevzuatının yürürlüğe girmesiyle ortaya atılan bazı iddialara açıklık getiren DİKENT Yönetim Kurulu üyesi Sabit Şeker, devletin kimsenin yerini zorla "riskli alan" ilan etmediğini belirterek, vatandaşın rızası alınmadan dönüşüm yapılamayacağının altını çizdi.


DİYARBAKIR Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği (DİKENT) Yönetim Kurıılıı üyesi Sabit Şeker, Kentsel Dönüşüm Mevzuatının yürürlüğe girmesiyle birlikte, "Bazı müteahhitlerin değeri yüksek ve merkezi yerdeki eski yapılara göz diktiği ve maliklerin bazılarını da yanlarına alarak 'binanız resmi makamlarca yıkılmadan bizimle kat karşılığı anlaşmanız lehinize olur, aksi halde gayrimenkul hisseniz çoğunluğa sahip diğer lıissedaıiarca çok ucuza alınır' şeklinde sarf edilen iddialara açıklık getirdi. 


'Tehditlere itibar etmeyin' 

Konu ile ilgili Derneğe şikayetler aldıklarım ifade eden Şeker, "Öncelikle çıkarılan mevzuatlar her 11e kadar şahsi ve mali haklan kısıtlayan ve hukuk mantığına aykırı maddeler içerse de söz konu adaletsizliği fiilen uygulamaya sokacak idari makam ve idari yollar henüz tam olarak oluşturulmadığından, bu tür beyanlar içi boş fiili uygulaması mümkün olmayan boş tehditlerdir" dedi. 


'Kat karşılığı anlaşmanın sakıncaları var' 

Şeker, vatandaşların riskli yapı kapsamındaki gayrimenkuller için müteahhitlerle kat karşılığı anlaşma yapmalarının bazı sakıncalarının olduğunun altını çizerek, "Riskli yapılar yıkıldığında iıııar uygulamalarında ilave bir hak verilmediğinden malikler müteahlıitlerden haklanın tanı akmayabilirler, maliklerin kazanımları az olur oysa ki rezerv alan belirlenerek yıkılacak binalarda iıııar uygulamalarında ilave haklar tanındığından maliklerin kazanımı daha fazla olabilir. Riskli yapıların yerine yapılacak binalarda yüklenici nıüteahlıitlerin iflas etmesi ve inşaatı yarını bırakması durumunda mağduriyetlerin yaşanması kaçınılmazdır oysaki rezerv alan belirlenerek yıkılacak binalar yerine yapılacak binalar bakanlık denetimi tarafından yapılacağından inşaatların yarını kalması, yüklenici firmanın iflas etmesi sorıııılan olıııaz. Riskli yapılar yıkılıp yerine yenisi yapılsa da şayet idare söz konu yeni yapıyı rezerv alan içine sokarsa yeni binanın da yıkılması mümkündür. Kentsel Dönüşüm mevzuatı buna imkan tanımaktadır. Dolayısıyla Kentsel Dönüşüm konusunda yapılan tehditlere maliklerin boyun eğmemesi, sözleşme yapmada aceleci davranmamaları öııeııı taşımaktadır. Vatandaşların benzer tehditler karşısında Derneğimize veya www.dikent.org.tr internet adresinden "Biz Sizi Arayalım" kısmından bilgi vermelerini rica ederiz" dedi. 


'Rahat olun' 

Devletin kimsenin yerini zorla 'riskli alaıı' ilan etmediğini belirten Şeker, vatandaşın nzası alınmadan dönüşüm yapılamayacağının altını çizdi. Şeker şöyle dedi: "Vatandaşın rızası alınmadan bir çivi bile çakılmayacak. Asla korku siyaseti yapanlara aldırış etmeyin. Devlet kimsenin yerini zorla 'riskli alan' ilan etmez. Siz istemedikten sonra kimse gelip sizin evinizi de yıkamaz, tehdit de edemez." 



Yenigün Gazetesi


Geri Dön