Kent Haberleri

Diyarbakır'daki 22 katlı 2 blok uçuş güvenliği hattını ihlal ediyor!

Hürriyet Gazetesi'nden Ümit Çetin'in haberine göre; Başbakan recep Tayyip Erdoğan’ın uçağının da bugün iniş yapacağı Diyarbakır Limanı, 22 katlı 2 binanın “mania hattı”nı (uçuş güvenliği hattı) ihlal etmesi nedeniyle ölümcül risk taşıyor...

Uçakların iniş hattında bulunan 63 metrelik 2 bina 10 yıldır yüzlerce yolcu taşıyan pilotların korkulu rüyası. 15 yıl önce Kayapınar Belediyesi’nden alınan ruhsatla yapımına başlanan ve 2003 yılında kaba inşaatı biten binalarla ilgili açılan onca davaya rağmen sorun hâlâ çözülemedi. Hava koşullarına göre şehir üzerinden inmek zorunda kalan uçaklar, bu binaların çok yakınından piste alçalmak zorunda kalıyor.


Mania planına göre en fazla 34.9 metre olması gereken binalar, 63 metrelik uzunluklarıyla yüksek risk oluşturuyor. Diyarbakır’da yapımı devam eden yeni terminal binasının tamamlanmasıyla uçuş trafiğinin en az 3 kat artması bekleniyor. Trafik artışıyla birlikte mevcut riskler de 3 kat artacak.


İnşaatları yapan Polat İnşaat A.Ş, 1998 yılında Kayapınar Belediyesi’ne başvurarak projenin ruhsatını aldı. 5 yıl sonra 2 bina da 22’nci kata ulaştı. Milli Savunma Bakanlığı, binaların uçuş güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle şirkete dava açtı.


Uzun yıllar süren davalar neticesinde mahkeme, mania hattını ihlal eden bölümün yıkılmasına karar verdi. Karar üzerine inşaat sahipleri davayı bir üst mahkemeye taşıdı. Danıştay 6’ncı Dairesi ise alt mahkemenin verdiği kararı bozarak “34.9 metreden sonrasına ilişkin ruhsatın iptali gerekirken ruhsatın bütünüyle iptali yolunda işlem tesis edilmesinde hukuka uyarlılık görülmemiştir” kararı verdi.


Bunun üzerine mahkemeden tümünün değil, mania hattının üstündeki bölümün yıkılması gerektiği ile ilgili bir düzeltme istendi. Ancak düzeltmenin ardından Danıştay’dan, “Karardan mania hattının üzerindeki kısım için verilen ruhsatın hukuka uygun olduğu anlamının çıkarılamayacağı” kararı çıktı.


15 yıl önce yapı ruhsatı veren belediye, kamulaştırılarak yıkılması gereken katları teknik olanaksızlıklar nedeniyle yıkamadığını belirtirken, firma sahipleri de belediyenin traşlama işlemini yapmasını beklediklerini, inşaat tamamlanamadığı için kendilerinin de zarar ettiklerini söylediler.


Ümit Çetin/Hürriyet Gazetesi