Kent Haberleri

Diyarbakır'daki 288.3 milyon TL'lik 85 projenin açılışı bugün!

Diyarbakır'da hayata geçen 85 proje bugün hizmete açılacak. 288 milyon 3315 bin TL değerine dahip projelerin açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile bugün, hendek çatışmaları sonrasında zarar gören Diyarbakır'da 288 milyon 315 bin TL'lik 85 projenin açılışı yapılacak. Törende, terör olaylarında zarar gören ve restore edilen Hz. Süleyman Camii'nin açılışı gerçekleştirilecek; Hevsel Bahçeleri'nin yapımı için de start verilecek. Sur'a temiz içme suyu götürülecek. Bölgeye, kanalizasyon ve yağmur suyu yatırımı yapılacak. Bölgede 4.9 milyar TL'lik 164 projenin yapımı ise devam ediyor. 


Hendek çatışmaları sonrasında yatırım hamlesi başlatılan Diyarbakır'da bugün, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından toplu açılışlar gerçekleştirilecek. Kente konuttan altyapıya, kültür tesislerinden tarımsal yatırımlara kadar 249 yatırım yapılacak. 


Bugün ise 288 milyon 315 bin TL'lik 85 proje açılarak hizmete sokulacak. Kalan 164 projenin de kısa sürede tamamlanması hedefleniyor. Böylece, kent için yapılacak yatırım tutarı 4.9 milyar TL'yi bulacak. Çatışmalarda zarar gören Hz. Süleyman Camii de bu süreçte restore edildi. Cami ve çevresini içine alan 115 dönüm büyüklüğündeki İçkale bölgesinin açılışı yapılacak. Bu kapsamda, Kurşunlu Camii'nin de dahil olduğu 16 eserin restorasyonu 16 milyon TL'lik yatırımla yapılacak. 


Hevsel Bahçelerimi yeniden canlandıracak projenin de startı verilecek. 320 dönüm arazi üzerine yapılması planlanan Hevsel Bahçeleri'nde halen 200 ağaç bulunurken, alana 60 değişik türde 70 bin ağaç ve bitki dikilecek. Proje kapsamında yeni bir rekreasyon alanı yaratılacak. 


Fişkaya Mahallesi'nde kentsel dönüşüm kapsamında 700 konut, Çölgüzeli ve Üçkuyu'da 600 milyon TL bedelle toplam 5 bin 637 konut yapılacak. Ayrıca, 35 milyon TL bedelle de 44 adet geleneksel dokuya uygun konut inşa edilecek. Üçkuyular'da yapılan 320 konut hak sahiplerine teslim edilecek. Bu kapsamda, 712 milyon 840 bin 750 TL'lik 25 projenin yapımı devam ediyor. 


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Diyarbakır'da desteklenen 229 milyon TL'lik 16 proje de devam ediyor. Bölgeye biyogaz tesisi, tohum tesisi, hayvancılık için inşaat yatırımları yapılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da Sur'a içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu şebekesi kuruyor. Bunun için 13 milyon TL'lik yatırım yapılıyor. Böylece, terör olaylarında zarar gören Sur'un altyapısı da yenilenecek. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı îçkale yapılarını, Ziya Gökalp Müzesi'ni, Çermik Karakaya Hanı'nı ve Saray Hamamı'm restore etti. Bu projeler için de Çardaklı Hamamı, Şehzadeler Konağı ve İçkale surlarının restorasyonu ise kısa sürede tamamlanacak. 


Bölgedeki gençlerin terör yerine spora yönelmesi için de çok sayıda spor yatırımı gerçekleştirildi. Dicle Hani ve Çüngüş'te sentetik çim saha yapıldı. Bölgeye gençlik merkezleri kuruldu. Yenişehir ve Bağlar ilçelerine doğal çim sahaları yapım projesi de dahil toplam 10 milyon 338 bin 550 TL'lik 10 proje tamamlandı. Yeni Diyarbakır Stadyumu'nun yapımı devam ederken, açılışı kısa sürede yapılacak. Kalkınma Bakanlığı da kente 21 hah saha, 11 basketbol, voleybol sahası, 2 tenis kortu yaptı. 


TARİHİ KÖPRÜLER 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nm kente yaptığı 17 projenin 16'sı da yıl sonuna kadar tamamlanacak. Bakanlık tarafından toplam 4 milyon 262 bin 706 TL'lik 3 proje tamamlandı. Halen toplam uzunluğu 66 kilometre olan Bismil-Batman yolunun 30 kilometresi, Diyarbakır-Silvan arası 66 kilometre olan yolun 21 kilometresi belirli bir seviyeye kadar bitirildi. Bakanlık, bölgenin tarihi köprülerini de restore etti.



Habertürk