Genel

Diyarbakır'daki Medland'da sinagog-kilise polemiği!

Diyarbakır'da inşa edilen 20 milyon Euro'luk eğlence parkının sinagog şeklindeki giriş kapısını kilise sanan müftülük oyun parkında inceleme yaptı

Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesi'nde 100 bin dönüm arsa üzerinde inşaatına başlanan ve 20 milyon Euro'ya mal olması beklenen Medland isimli oyun ve eğlence parkının giriş kapısı sinagog, Galata Kulesi ve Roma dönemine ait saat kulesi minyatürleri şeklinde tasarlandı.

Sinagogu gerçek sanan Kayapınar İlçe Müftülüğü yetkilileri ise 'kilise yapılıyor' diye geçtiğimiz günlerde inşaat alanında inceleme yaptı. Vatandaşlardan gelen şikâyetler üzerine inceleme yaptıklarını söyleyen Müftü Abdulkerim Melikoğlu, "Parkın girişindeki kapı kiliseyi andırdığı için tuhafımıza gitti. Vatandaşlardan bu yönlü şikâyetler gelmesi üzerine inceleme yaptık. Yetkililer bize dinleri sembolize ettiğini söylediler. Ancak yaptığımız incelemede İslam dinine ait bir minyatür bulamadık. Madem dinler sembolize ediliyorsa İslam adına neden bir parça yok Diyarbakır halkı muhafazakâr, böyle bir yapıyı kaldırmayacağını düşünüyoruz. Biz doğru bir, çalışma olmadığını düşünüyoruz. Tepki çekilmeden Müslümanlık adına da bir şeylerin eklenmesi daha doğru olacaktır" dedi.

2012'DE HİZMETE GİRECEK

Yatırımcı Tuncay Tunç, parkın girişindeki kapının Osmanlı, Roma ve Arap kültürünü yansıttığını söyledi. Tunç "Parkımız aynı anda 5 bin kişiye hitap edecek. Park tamamlandığında bölge halkı stresi eğlenerek atacak. Biz parkın aynı zamanda kültürü yansıtması için sinagog, Galata Kulesi ve Roma dönemindeki saat kulesi minyatürlerini inşa ettik" diye konuştu. Parkta Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'ndeki aralarında Diyarbakır Surları, Nemrut'taki tanrı heykelleri, İshakpaşa Sarayı, Diyarbakır Ulu Cami, Mardin'de Deyrulzaferan Manastırı'nında yer aldığı tarihi yapıların minyatürleri yer alacak. 2012'nin Mart ayında hizmete girecek parkta amfitiyatro, tenis kortu, oyun merkezi ve sinema da yer alacak.

HABERTÜRK