Sektörel

DKY İnşaat, 5 milyar TL'lik yeni proje hayata geçirecek!

Türkiye'de kentsel dönüşüm konusunda en aktif markalardan biri olan DKY İnşaat, dokuz şantiyede 2,3 milyar TL'lik proje yürütüyor. DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, "Geliştirdiğimiz yeni projelerin toplam değeri 5 milyar TL'yi bulacak" diyor.

İstanbul'un çeşitli semtlerinde binlerce konut üreten DKY inşaat, kentsel dönüşümde aktif şirketlerden biri, inşaat sektöründeki 57 yıllık birikimini 2013 yılında DKY markası çatısı altında toplayan şirket, sektörün öncüleri arasında yer alıyor. 2017 yılında 300 milyon TL'nin üzerinde ciro gerçekleştiren şirketin 10 şantiyede devam eden yaklaşık 2,3 milyar TL'lik projesi bulunuyor. Avrupa Yakası'ndan Anadolu Yakası'na İstanbul'un çeşitli semtlerinde projeler geliştiren şirketin yeni projelerinin toplam değeri ise 5 milyar TL'yi bulacak. Ekonomist Dergisi'nden Levent Gökmen Demirciler DKY inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya ile şirketi ve projelerini konuştu. İşte,  Levent Gökmen Demirciler'in röportajı.. 

1-) DKY markası ile ne zamandan beri faaliyettesiniz ve ne kadar konut ürettiniz?

Babamızdan devraldığımız bayrağı 2013 yılında kurduğumuz DKY markasıyla devam ettiriyoruz. Son beş yılda dokuz projede toplam 2 bin 631 adet bağımsız bölümün inşasına başladık. Geçtiğimiz yıl dört etaptan oluşan Lokum Evler projesinin ilk iki etabı ve DKY Cadde projelerinden Erenköy 86 ve Suadiye 12 projelerinde toplam 378 konutun teslimini gerçekleştirdik. Lokum Evler'de teslimlerimiz bu yıl da devam edecek.


2-) Devam eden projeleriniz hangileri?

Proje değeri 1 milyar TL olan, DKY Cadde Göztepe 05, DKY Kartal, DKY Business Kartal, Lokum Evler, DKY On Kâğıthane projelerimizde 623 konut, 39 ticari olan ve 211 adet ofis ve 21 adet home-ofis ile toplam 873 bağımsız bölümün inşasına devam ediyoruz. Kentsef dönüşüm projelerimiz olan DKY Sahil ve DKY Ada projelerimizi de satışa sunduk. Bu iki projemizin proje büyüklüğü 840 milyon TL. Teslimlerini gerçekleştirdiğimiz DKY Cadde Suadiye 12 ve DKY Cadde Erenköy 86 ile dört etaptan oluşan Lokum Evler projelerimizin ise toplam proje değeri 454 milyon TL.

3-) Kentsel dönüşümde aktif bir markasınız. Herkes dönüşümden şikayet ederken siz nasıl ilerliyorsunuz?

2013 yılında DKY'yi kurduğumuz zaman uzun bir geçmiş ve sektörel tecrübemizle hem sağlıklı ve nitelikli konutlar üretmek için hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmak için projelerimizde kentsel dönüşüme ağırlık vermeye karar verdik. Kendimize kentsel dönüşümde öncü olma hedefi koyduk. Özellikle İstanbul'da kentsel dönüşüme büyük bir ihtiyaç olduğunu ve çok ciddi bir ivme alacağı bilinciyle inceleme ve araştırmalarımıza başladık. Kentsel dönüşüm için saha çalışmaları ve toplantılar yaptık. 15 binden fazla kişiyle kurduğumuz temastan aldığımız verilerle gerçekleştirdiğimiz anket sonuçlarına göre projelerimizi geliştirmeye başladık. Emek verdiğimiz bu süreç sonunda sekiz kentsel dönüşüm projesini hayata geçirdik.

"Konutta tüketici eğilimi değişiyor"

“insanların öncelikleri değişti. Artık yaşadıkları evlerin kendi yaşamlarına değer katan öncelikli unsur olduğunu biliyorlar. Bu nedenle fonksiyonel, çok amaçlı ortak yaşam alanlarının tasarlanması, tasarımlarda her alanda daha çok teknoloji kullanımı, paylaşım ekonomisi odaklı, çevre duyarlılığı ve enerji verimliliği yüksek olan binalar tercih ediliyor. Gelecekte özellikle ortak alanların şekillenmesinde direkt kullanıcıların aktif rol alacaklarını ve dinamik sosyalleşme mekanlarının çeşitlenerek artacağını düşünüyoruz.”

4-) Ülkemiz için en önemli konulardan biri olan kentsel dönüşümde sizce neler yapılmalı?

Kentsel dönüşümü sadece binaların yenilenmesi olarak görmüyoruz, aynı zamanda bölgeye değer katacak yatırımlar ve altyapının da sağlanması gerektiğini savunuyoruz. Bina bazlı dönüşümler yerine ada bazlı dönüşümler gerçekleşmeli. Böylece kentlerin çarpık yapılaşması değişecek, vatandaşlara barınacakları yerlerden öte kaliteli bir yaşam sunulacak; otopark, yeşil alan, sosyal donatılar, kreş ve market gibi ihtiyaçları kendi yaşam alanlarında karşılayabilecekleri inşaat projeleri yapılabilecektir. Kentsel dönüşüme makro ölçekli master planlar yapılarak devam edilmelidir.

5-) Dönüşüm yapan şirketlerin önünü açmak için olmazsa olmazlar sizce neler?

Kentsel dönüşüm çok zorlu bir süreç. Yeni-sahra'da beş yıldan bu yana dönüşüm yapmak için uğraşıyoruz. Tam "oldu" derken biri gelip fiyat yükseltiyor ve sil baştan yeniden başlıyoruz. Kentsel dönüşüm yapanlara madalya takılmak! Şu anda yılda 100 bin konut dönüşüyor. Bakanlığın hedefi bunu yıllık 500 bine çıkarmak. Mayıs ayında çıkması planlanan 15 maddelik KHK ile yetkilerin belediyelere devri, sıfır faizli kredi gibi uygulamalar planlanıyor. Sürecin hızlanması için yıkım yapılmadan ruhsat alınmasının sağlanmasını istiyoruz. Yıkımdan sonra ön ruhsatla hafriyata başlanabilmek.

6-) Sektörde daralma yaşanmasına rağmen projelerinizde hız kesmediniz. Yeni proje planlarınızdan bahseder misiniz?

İnşaat işi devamlılık ister. Önümüzdeki dönemde İstanbul Anadolu Yakası'nda, Dragos sahilde çok özel butik bir projeye başlayacağız. Projemizin geliştirme çalışmaları devam ediyor. Göztepe E-5 üzerinde prestijli karma bir projeye imza atacağız. Yine Anadolu Yaka-sı'nda Yenisahra bölgesinde büyük bir kentsel dönüşüm projemiz olacak. Avrupa Yakası'nda ise gelişmekte olan Sultangazi ve Çeliktepe bölgelerinde projeler planlıyoruz. Halen geliştirme aşamasında olduğumuz yeni projelerin toplam proje değeri 5 milyar TL'yi bulacak.