Ekonomi

Doğal gaz, elektrik ve odun kömür faturalarını düşürmenin 14 basit yolu!

Hangi yolla ısınıyor olursanız olun ısınan mekanda sıcaklığı içerde tutmazsanız yaptığınız harcamanın bir kısmı havaya uçup gider. Alacağınız basit yöntemlerle faturalarınızı düşürebilirsiniz. İşte detaylar...İster doğal gaz ister elektrik isterse sobayla ısının ödediğiniz faturanın bir kısmı havaya uçup gidiyor

Ödediğiniz toplam faturalar içinde en büyük payı ısınma giderleri için ödüyorsunuz. İster doğal gaz ister elektrik isterse sobayla ısının ödediğiniz faturanın bir kısmı havaya uçup gidiyor. Faturaların artmasını engellemek için öncelikle yapılması gereken ısının ortamda muhafaza edilmesini sağlamak. Bunun için alacağınız bir takım önlemler var. Üstelik bazıları çok ucuz ve basit yöntemler. İşte yapmanız gerekenler.

Öncelikle iç ortam ısısının muhafaza edilebilmesi için, binanın çok iyi yalıtılmış olması ilk kural. Binalarda çatılardan yüzde 7, dış duvarlardan yüzde 40, döşemelerden yüzde 6 ve kapılardan yüzde 17 oranlarında ısı kaybı yaşanıyor. Uzmanlara göre binanın yalıtılması ile yüzde 50 oranında tasarruf mümkün. Şimdi gelelim bedava ve çok az maliyetle yapabileceklerinize...

1 Duvar ile radyatör arasına yalıtım levhası koyun. Bu levhaları straforun üstünü, alüminyum folyo kaplayarak kendiniz de yapabilirsiniz.

2 Radyatör sıcaklığını ayarlayan termostatik radyatör vanaları yılda yüzde 15-20 oranında tasarruf sağlayabilirsiniz.

3 Radyatörlerin önünü uzun perdelerle kapatmayın ve önüne mobilya koymayın. Sıcak havanın hareket etmesine engel olmayın.

 4 Kışın kuzeye bakan pencerelerin perdelerini ve varsa panjurlarını kapalı tutun.

5 Su ısıtıcınızı ve sıcak su borularını soğuk havaya karşı yalıtın.

6 Kat kaloriferiniz varsa ve ısıtılmayan bir mekândaysa, boru ve tankı yalıtarak ısı kaybını önleyin.

7 Kalorifer kazanı ve ya kat kaloriferinizi yoğuşmalı, yüksek verimli olanlarla değiştirin.

8 Ortam sıcaklığını 1 derece azaltarak enerji tüketimini yüzde 6 azaltabilirsiniz. Oturma odalarını 19 ile 21, yatak odalarını ise 16-18 derece arasında ısıtmak yeterlidir.

9 Oturduğunuz apartmanın giriş kapılarını kapalı tutun. Çift kapı veya otomatik kapanma sistemi kullanın.

10 Merkezi sistemle ısıtılan konutlarda sıcaklık fazla geldiğinde termostatik vanalarla sıcaklığı düşürün.

11 Güneşli günlerde ısıtıcıyı kapatıp, perdeleri açın.

12 Kapı ve pencere boşlukların kontrol edin, pencere yalıtım bantları kullanarak soğuk girişini önleyin.

13 Yalıtımlı cam kullanın. 12 mm çift cam kullanılırsa camlardan kaynaklanan ısı kaybı yüzde 50 azalır.

14 Ev satın alırken enerji yalıtımı yapılmış bir ev olmasına dikkat edin. Başlangıçta daha fazla para ödeseniz de uzun vadede tasarruf sağlamış olursunuz.

Kaynak:Yeşil Odak