Ekonomi

Doğal gaza tavan fiyat tartışma konusu!

27 AB üye devletinin enerji bakanları, Avrupa'nın enerji krizine karşı alınacak önlemleri görüşmek üzere Lüksemburg'da bir araya geldi.Sikela'nın açıklamasında şu açıklamalar yer aldı:"Gaza tavan fiyat uygulanması ve TTF'deki (Avrupa gaz piyasası) düzeltme mekanizmasını görüştük

Çek Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı ve bir dönem Avrupa Birliği Başkanı olan Jozef Sikela konferansın sonunda bir açıklama gerçekleştirdi. Sikela'nın açıklamasında şu açıklamalar yer aldı:

"Gaza tavan fiyat uygulanması ve TTF'deki (Avrupa gaz piyasası) düzeltme mekanizmasını görüştük. Bu mekanizma hakkında oldukça farklı görüşlerimiz var."

Sikela, AB liderlerinin Avrupa Komisyonu'nu elektrik üretimi için gaz fiyatlarını sınırlamak da dahil olmak üzere daha fazla önlem almaya çağırdığını söyledi.

Jozef Sikela, Enerji Bakanı'nın paketin temel taşlarını belirlemek için "genel görüşmeler" yaptığını kaydetti.

Sikela, "Bakanlar, ortak gaz alımına odaklanmamız gerektiği konusunda anlaştılar" diyerek, üye devletlerin elektrik ve gaza dinamik üst sınırların getirilmesini geniş çapta desteklediğini de sözlerine ekledi.

Sikela, 24 Kasım'da Enerji Bakanlarını olağanüstü bir toplantıya çağırdı ve paketin kabulünü vurguladı.

Sikera, İspanya ve Portekiz'de tanıtılan elektrik üretimi için gaz fiyatını sınırlayan "İber Yarımadası modeline" atıfta bulundu.

YAPILARIN ENERJİ PERFORMANSI ARTIRILACAK

Sikela, toplantıda binaların enerji verimliliğinin de ele alındığını belirterek, Avrupa'nın yüzde 40'ının bina ısıtma ve aydınlatma gibi alanlarda tüketildiğine dikkat çekti.

Sikela, binaların ortalama enerji performansını iyileştirmenin uzun vadeli birçok faydası olduğunu, Bakanların bu konuda fikir birliğine vardığını ve Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Avrupa Parlamentosu ile düzenlemeler konusunda müzakerelere başlayacağını bildirdi.

Öte yandan, 2030'dan itibaren tüm yeni binaların zararlı gaz salınımını önlemek için emisyonsuz olması gerektiği ve 2050 yılına kadar mevcut binaların emisyonsuz olması gerektiği konusunda fikir birliği var.

AYRINTILI GÖRÜŞMELER HÂLÂ SÜRÜYOR!

AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson da "Enerji tedbirleri konusunda nasıl ilerleyeceğimizi detaylı biçimde görüştük." diye konuştu.

Simson, son enerji paketinin, bir sonraki bakanlar toplantısına kadar onaylanmaya hazır hale gelmesini beklediğini ifade etti.

Bakanların, ortak gaz alımını güçlü biçimde desteklediklerini söyleyen Simson, bunun kabul edilmesi halinde gelecek yıl depolardaki gazın en az yüzde 15'inin ortak biçimde tedarik edileceğini anlattı.

Yüksek gaz fiyatları konusunu da görüştüklerini belirten Simson, Avrupa gaz piyasası olan TTF'de hemen kullanılabilecek bir dinamik üst sınır oluşturmayı teklif ettiklerini, bu teklifin detayları üzerinde çalışacaklarını kaydetti.

Simson, "Elektrik üretimi için gaz kullanımına ilişkin üst sınırı maliyet ve fayda analizi de dahil olmak üzere ayrıca inceleyeceğiz." ifadesini kullandı.

1 Ocak 2023 Asgari ücrette son dakika! Flaş rakam verildi!
1 Ocak 2023 emekli maaşı! Bu gerçek olursa emekli bayram eder!
22 banka peş peşe açıkladı! Görünce şok olacaksınız! İş Bankası, Akbank, Garanti, ING, Yapı Kredi...