Ekonomi

'Doğal gaza yüzde 224 zam geldi' iddiasına EPDK'den jet hızında açıklama!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), doğal gaz tarifelerine ilişkin doğal gaza yüzde 224 oranında zam yapıldığı haberlerinin yayılması üzerine açıklama yaptı. İşte detaylar...EPDK yüzde 224 zammın gerçeği yansıtmadığını belirtti

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), doğal gaz tarifelerine ilişkin doğal gaza yüzde 224 oranında zam yapıldığı haberlerinin yayılmasından sonra kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla açıklama yaptı. EPDK yüzde 224 zammın gerçeği yansıtmadığını belirtti.

İşte 'Doğal gaza yüzde 224 zam geldi' iddiasına EPDK'nin yaptığı açıklama ve tüm detayları...

Kurum tarafından yapılan yazılı açıklamada, doğal gazda standart metreküp başına 0,0747 TL'ye çıkartılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranının KDV etkisiyle metreküp fiyatında yaklaşık 6 kuruşluk bir artış anlamına geldiği ifade edildi.

Söz konusu açıklamada "Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan bazı tüketim mallarında özel tüketim vergi güncellemesi kapsamında doğal gazda standart metreküp başına 0,023 TL olan ÖTV oranın 0,0747 TL'ye çıkarıldığı, bu da KDV etkisiyle beraber metreküp fiyatında yaklaşık 6 kuruşluk bir artış anlamına geldiği belirtildi.

Avrupa'nın doğal gaz faturalarında vergi yükünün ortalama yüzde 36 düzeyinde olduğunu hatırlatan açıklamada bu oranın Türkiye de KDV ve ÖTV dahil yüzde 18 seviyesinde olduğu bilgisi aktarıldı. Son olarak açıklamada "Çok açık olan bu duruma rağmen vatandaşlarımızın nihai faturasına yüzde 224 oranında zam yapıldığını iddia etmek kötü niyetli bir algı operasyonudur ve itibar edilmemelidir." denildi.

Peki, ne olmuştu?

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Resmi Gazete'de yayımlanan kararı ile doğal gazda ÖTV miktarı güncellendi.

Akaryakıta gelen ÖTV zammından sonra doğal gaz da zamlandı. Konutlarda kullanılan doğal gazdan alınan ÖTV oranı yaklaşık üç kat arttırıldığı iddia edilmişti. Doğal gazda KDV oranı ise geçtiğimiz günlerde yeniden hesaplanmıştı.

Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na Ekli (I) Sayılı Listede Yer Alan Mallara İlişkin ÖTV Tutarlarının Yeniden Belirlenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu kapsamda, ÖTV tutarı standart metreküp başına doğal gazda 0,0747 TL, motorlu taşıtlarda yakıt olarak kullanılan doğal gazda ise metreküp başına 2,7944 TL oldu.

Doğal gazda bir önceki ÖTV oranı standart metreküp başına 0,0230 TL, motorlu taşıtlarda yakıt olarak kullanılan doğal gazda 0,8599 TL olarak belirlenmişti.

Altın fiyatları yeni haftaya nasıl başladı? Gram, çeyrek, yarım, cumhuriyet altın fiyatları ne kadar?

Bireysel Emeklilik iptali nasıl yapılır? BES nasıl iptal edilir?

Dikkat! Naci Görür’den 'İstanbul depremi' için bir uyarı daha! Riskli bölgeleri tek tek açıkladı