Kent Haberleri

Doğal Gökdelen Uçhisar Kalesi restore edildi!

Kapadokya'daki Uçhisar Kalesi, 40 yıl sonra yapılan kapsamlı bir restorasyon ile ziyaretçilerini büyülüyor...

Türkiye'nin en önemli kültür turizmi bölgelerinden Kapadokya'nın en yüksek kısmı olarak bilinen Uçhisar Kalesi, 40 yıl sonra yapılan kapsamlı bir restorasyon ile ziyaretçilerini büyülüyor. İç kısmında bozulan doğal yapısı onarılan, dış aydınlatması projektörlerle sağlanan, iç merpenlerine Avrupa'dan özel olarak getirtilen sıcak ve soğuğa dayanıklı görselli mükemmel kaplama sağlanan, led aydınlatma sistemi kurulan Kale, yeni hali ile sabah 06.30'dan gece 22.30'a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.


Kapadokya bölgesinde doğal oluşumlu olması nedeniyle dünyanın ilk doğal gökdeleni olarak da değerlendirilen Nevşehir'in merkez ilçeye bağlı Uçhisar beldesindeki tarihi Uçhisar Kalesi, 40 yıl aradan sonra onarıldı. Uçhisar Belediye Başkanı Osman Süslü yaptığı açıklamada, Kapadokya bölgesinin ana giriş bölümünde yer alan ve M.Ö. 3000'li yıllarda Hititler'den itibaren savunma amaçlı olarak da kullanılan 179 metre yüksekliğe sahip doğal oluşumlu Uçhisar Kalesi'ni onarmanın kendisine nasip olmasından büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.


Süslü, sığınaklar, yerleşim alanlarında birbirine geçmeyi kolaylaştırıcı yer altı tünelleri, şarap üretim alanı, depo, kiler, ahır ile insanların normal yaşamını sürdüğü tüf kayaya oyulu 500 e yakın mekanı içinde barındıran Uçhisar Kalesi'nin bölgenin turizmdeki yeri ve konumunun her geçen gün arttığına dikkat çekti. 01 Temmuz 2013 tarihi itibari ile Kalenin merpen ışıklandırmaları ile iç ve dış ortam aydınlatılma işlemlerinin tamamlanarak ziyaretçilere açıldığını kaydeden Süslü, "179 metre yüksekliği ile bölgenin en üst kısmından dünyanın hayran kaldığı Kapadokya bölgesini seyretmek isteyen tüm misafirlerimizi bekliyoruz. Özellikle de akşam saatlerinde gelinirse yapılan ışıklandırmalarla daha mükemmel bir görünüm sağlanıyor. Koruma Kurulu'ndan alınan iznin ardından Uçhisar Kalesi'nde geniş çaplı bir restorasyon projesi yapıldı. İç duvarlar aslına uygun biçimde onarılırken, iç merpenlerinin aydınlatılması işi, ledli ışıklandırma şeklinde ve merpen üstleri Avrupa'dan getirilen sıcak ve soğuğa dayanıklı malzeme ile kaplanarak modern, şık ve görsel açıdan muhteşem bir ortam sağlandı. Kale ışıklandırma işleminin yapılmasından sonra sabah 06.30 ile gece 22.30 arasında misafirlerin ziyaretine açık bulundurulacak. Yeni modernize edilmiş hali ile her türlü sanatsal faaliyetlere açık bulundurulacak. 40 yıldan bu yana bir türlü onarım ve restorasyon çalışması yapılamayan kalenin çevresi de görünümü bozmayan tellerle çevrilerek dış güvenliği de tam olarak sağlandı."


Sabah Gazetesi