Doğal sit alanı yapılaşma koşulları nelerdir?
Sit alanı; tarih öncesinde yaşayan medeniyetler hakkında bilgilere ulaşabileceğimiz alanlar olarak tanımlanıyor. Peki, doğal sit alanı yapılaşma koşulları nelerdir?
Doğal sit alanı yapılaşma koşulları nelerdir?
Sit alanları, jeolojik devirlerle tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olan ve yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik vb. özelliklerini yansıtan, doğal, insan yapısı ya da her ikisinin ortak ürünü olan ender bulunmaları, özellikleri veya güzellikleri bakımından korunması gereken yer üstünde, yer altında ve ya su altında bulunan kent ve kent kalıntıları, önemli tarih, olayların olduğu yerler ve tespit edilmiş tabiat özellikleriyle korunması gereken alanlar olarak karşımıza çıkıyor.
Doğal oluşumlar sonucu ya da insan müdahalesi ile yapılan düzenlemeler sonucu koruma değerine sahip olan yer üstünde, yer altında ya da su altında bulunan doğal alanlardır. Doğal sit alanları kendi içinde üçe ayrılır;
1.Derece Doğal Sit Alanları: Bilimsel koruma açısından evrensel değere sahip ilginç özelliklere sahip olması ve ender bulunması sebebiyle kamu yararı için mutlaka korunması gereken, koruma için yapılacak olan bilimsel çalışmalar dışında olduğu gibi korunacak olan alanlardır.
2.Derece Doğal Sit Alanları: Doğal yapısının korunması ve geliştirilmesi ile birlikte aynı zamanda kamu yararı için kullanıma açılabilecek alanlardır.
3.Derece Doğal Sit Alanları: Doğal yapısının korunması ve geliştirilmesi ile birlikte bulunduğu bölgenin potansiyeli ve kullanım özellikleri göz önünde bulundurularak konut kullanımına açılabilecek alanlardır.
Sit alanı türleri nelerdir?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com