Genel

Doğal sit alanları bilimsel kriterlere göre değerlendirilecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı korunan alanlarının tespit tescil ve onayına ilişkin usul ve esasları belirledi

Mevcut doğal sit alanlarının tamamı bilimsel kriterlere göre yeniden ele alınarak varsa tüm mağduriyetler bu aşamada çözüme kavuşacak ve bundan sonraki yeni tespit çalışmaları da bu yönde gerçekleştirilecek.


 


Yürürlüğe giren yeni yönetmelikle birlikte herhangi bir korunan alanın güncel durumu tespit edilmeden, o alanın korunan alan statüsü yeniden değerlendirilemeyecek. Bu alanların güncel durumu ise alanın biyolojik çeşitliliği, hidrolojisi, hidrojeolojisi başta olmak üzere her açıdan durumu ekolojik temelli bilimsel araştırma yapılarak belirlenecek.


 


Araştırma çalışmalarını gerçekleştirmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca oluşturulacak araştırma ekibinde, alanın özelliklerine göre, en az 5 kişilik orman mühendisi, ziraat mühendisi, biyolog, şehir plancısı, su ürünleri mühendisi, jeoloji mühendisi peyzaj mimarı, çevre mühendisi, harita kadastro mühendisi ve ilgili meslek gruplarından uzmanlar yer alacak.


 


Yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle bundan sonra sit alanlarının belirlenirken  “kesin korunacak hassas alanlar”, “nitelikli doğal koruma alanları”, ve “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanları” olmak üzere üç kategoride tescil yapılacak. 


 


“Kesin korunacak hassas alanlar” Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilecek ve bu alanlara yapı yasağı getirilecek. 


 


“Nitelikli doğal koruma alanları” koruma amaçlarına uygun olarak yörede yaşayanların alanın mevcut kaynaklarını kullanmasını sağlayarak doğal hayata dayalı geleneksel yaşam şekillerinin korunacağı alanlar olacak.


 


“Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanları” ise kesin korunacak hassas alanlar veya nitelikli doğal koruma alanlarını etkileyen, bu koruma bölgeleri ile bütünlük gösteren, korumaya katkı sağlayacak, doğal ve kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunlukta faaliyetler,  turizm ve yerleşimlere izin veren alanlar olacak.