Doğal sit alanları hangi bakanlığı bağlı?
Koruma altına alınmış, yerleşim yapılmasına izin verilmeyen, izinlerin ise belli kurallar dahilinde verildiği alanlara sit alanları deniyor. Peki, doğal sit alanları hangi bakanlığı bağlı?
Doğal sit alanları hangi bakanlığı bağlı?
Koruma altına alınmış, yerleşim yapılmasına izin verilmeyen, izinlerin ise belli kurallar dahilinde verildiği alanlara sit alanları deniyor. Sit alanları arkeolojik, tarihi, kentsel ve doğal sit alanları olmak üzere dörde ayrılıyor.
Sit alanlarını, tarih öncesinde yaşayan medeniyetler hakkında bilgilere ulaşabileceğimiz alanlar olarakta tanımlamak mümkün oluyor. Sit alanları koruma altındaki alanlar olarak karşımıza çıkıyor.
Doğal sit alanları; kendiliğinden oluşmuş sit alanları olarak karşımıza çıkıyor. Yer üstünde, yer altında ve su altında yer alan korunması gereken, tarihten günümüze kadar varlığını devam ettiren alanlar olarak tanımlanıyor.
Doğal sit alanları da 3’e ayrılır;
1.derece doğal sit alanları, evrensel değeri olan ve kamu yararı bakımından korunması gerekir. Bu alanlarda bilimsel çalışmalar gerçekleştiriliyor.
2.derece doğal sit alanlarında kamu yararı gözetilerek kullanıma açılır ve korunması gerekiyor.
3.derece doğal sit alanlarında ise konut kullanımına açılabilecek alanlardır. Bu alanlarda da bazı kurallar dahilinde konutlaşmaya gidiliyor. Peki, doğal sit alanları hangi bakanlığı bağlı?
Sit alanları, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından hazırlanan sit alanları yönetmeliğinde bu alanların korunması hakkında hususlara yer veriliyor.
Sit alanları nasıl derecelendirilir?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com