27 / 12 / 2024

Doğal SİT alanları yeniden belirlenecek!

Doğal SİT alanları yeniden belirlenecek!

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, doğal SİT alanlarının envanterini çıkarmaya hazırlanıyor. Daha önce ilan edilen bin 234 SİT alanı statüsünü aynen koruyacak



Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, doğal SİT alanlarının envanterini çıkarmaya hazırlanıyor. Daha önce ilan edilen bin 234 SİT alanı statüsünü aynen koruyacak. Genel Müdür Ahmet Özyanık, yeni ilan edilecek SİT alanlarının belirlenmesinde biyologların aktif rol üstleneceğini söyledi.

ANKARA - Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Ahmet Özyanık, doğal sit alanlarının envanterini çıkartacaklarını belirterek, Bu alanların hangilerinin daha öncelikli olarak korunacağına karar vereceğiz, ama korunması gerekmeyen alanların çıkmasına da şaşırmamak gerekiyor.

Çünkü daha önce doğal sit alanlarını belirleyen arkadaşlar bu işin uzmanları değillerdi. El yordamıyla, iyi niyetle belirlemişler ve bu alanlar bu şekilde ortaya çıkmış, korunmuş dedi. Özyanık, Türkiyede şu anda özel çevre koruma bölgeleri, doğal sit alanları, milli parklar, tabiat parkları, yaban hayatı koruma sahaları, sulak alanlar, tabiatı koruma alanları, tabiat varlıkları ve tabiat anıtları gibi resmi koruma statüsü taşıyan alanlar bulunduğuna dikkati çekerek, Artık bütün koruma alanlarının yönetimini tekleştireceğiz. Aynı kurallar geçerli olacak, ama yönetim tek elden yapılacak dedi.

Eskileri aynen kalacak

Yeni yapılanma kapsamında doğal sit alanlarının Kültür ve Turizm Bakanlığından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına aktarıldığını belirten Özyanık, bugüne kadar ilan edilmiş bin 234 doğal sit alanının statüsünün aynen devam ettiğini ifade etti. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurullarının arkeolog, sanat tarihçisi, mimar ve şehir plancılarından oluştuğuna işaret eden Özyanık, Bu meslek grupları, Anıtlar Kurulundan gelen meslek gruplarıydı. Ancak, yapılanmaya doğal sitlerin ilave edilmesine rağmen meslek grupları çeşitlendirilmedi.

Biyolog belirleyecek

Yeni düzenlemeyle Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurullarında doğal değerler ve biyolojik çeşitlilik konusunda bilgi sahibi olan biyolog, orman mühendisi, su ürünleri mühendisi, çevre mühendisi, ziraat mühendisi ve peyzaj mimarı istihdam edeceğiz. Bu insanların da kendi konularında ihtisas sahibi olmalarına dikkat edeceğiz. Artık herhangi bir doğal değer konusunda kararı arkeologlar değil biyologlar verecekler diye konuştu.

Vatan

 


Geri Dön