Doğal Taşı Konuşuyoruz adlı seminer düzenlendi!
9. Natural Stone - Mermer, Doğal Taş Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı, bu yıl ziyaretçileri için fark yaratan bir etkinliğe imza attı
Fuar kapsamında düzenlenen ‘Doğal Taşı Konuşuyoruz’ adlı seminer ile ziyaretçilere doğal taşın kullanım alanları uzmanlar tarafından örneklerle aktarıldı.
Mermer ve doğal taş sektörünün dünyadaki en önemli buluşmalarından biri olan 9. Natural Stone - Mermer, Doğal Taş Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı kapsamında, ‘Doğal Taşı Konuşuyoruz’ adlı seminer gerçekleşti. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nin (İMİB) katkılarıyla düzenlenen 9. Natural Stone Fuarı, bu yıl ziyaretçilerine yönelik düzenlediği seminerle doğal taşın tarihten günümüze nasıl farklı yorumlarla kullanıldığı hakkında bilgi verdi.
Seminer, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Osman Arayıcı ve Yard. Doç. Dr. Özkal Barış Öztürk’ün ‘Taş üstünde taş üzerine’ adlı tarihten örneklerin yer aldığı sohbetle başladı. Yard. Doç. Dr. Arayıcı ve Yard. Doç. Dr. Öztürk, doğal taşların uzun ömürlü ve taşıyıcı özelliklerinden dolayı 3 bin yıldır kullanılan bir mimari yapı malzemesi olduğuna dikkat çekti. Doğal taşlarla yapılmış ilk eserlerin Romalılar döneminde görülebileceğini belirten Yard. Doç. Dr. Arayıcı ve Yard. Doç. Dr. Öztürk, Türkiye’de de doğal taşlarla yapılmış pek çok önemli binanın günümüze kadar kalmasının taşların ne kadar kalıcı olduğunun göstergesi olduğunu söyledi.
Seminerin diğer konuşmacılarından GAD Architecture Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Gökhan Avcıoğlu da günümüz yapılarında doğal taş kullanımı hakkında bilgi verdi. Avcıoğlu, Türkiye’deki binaların aslında çok renksiz olduğuna dikkat çekerek doğal taşların tercih edilmesiyle binalardaki yeknesaklıktan kurtulunabileceğini vurguladı.
İç Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Y. Taner Gültekin ise her doğal taşın parmak izi gibi benzersiz olduğunu söyledi. Gültekin, yapılarda kişiye ve mekana özel tasarımlar için doğal taşların etkili bir çözüm olduğunu ifade etti. Doğal taşların dayanıklılık ve hijyenik özelliklerinin tercih edilmelerinde önemli bir neden olduğuna değinen Gültekin, diğer malzemelere kıyasla uygulama sonrası doğal taşların daha az bakım gerektirdiğine de dikkat çekti.