Ekonomi

Doğal gaz desteği nedir, ne değildir? Düzenlemede çalışanları bekleyen büyük tehlike ne?

Doğal gaz yardımı ile ilgili düzenleme yürürlüğe girdi ancak bu konuda çalışanlarda "devlet tarafından herkese 1000 TL ödeneceği" algısı oluştu. Oysa işin aslı hiç de sanıldığı gibi değil! Üstüne üstlük çalışanın aleyhine gelişebilecek bir risk de söz konusu. Kumoyunda oluşan beklentinin aksine doğalgaz yardımı devlet eliyle yapılmıyor, işverenin inisiyatifinde bulunuyor

Doğal gaz yardımı için Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlandı. Kumoyunda oluşan beklentinin aksine doğalgaz yardımı devlet eliyle yapılmıyor, işverenin inisiyatifinde bulunuyor. Ancak işverenlerin bu ödemeyi yapma zorunluluğu bulunmuyor. Çalışanların kafasında oluşan soru işaretlerine konunun uzmanları açıklık getirdi. İşte Cumhuriyet Gazetesi'ne konuyla ilgili açıklama yapan uzmanları görüşleri.

Yapılan düzenlemenin iş verenin de çalışanın da kafasını karıştırdığını belirten Mali Müşavir Cemal Kurt, doğal gaz ödemesinin doğrudan devlet tarafından yapılacağı algısının tamamen yanlış olduğunu söyledi. Kurt, Devletin bu düzenlemeyle 'Ben 633 TL'den vazgeçiyorum. Siz 1000 TL'yi işçiye yatırın, ben alacağım gelir vergisi ve SGK priminden vazgeçiyorum' dediğini ancak işverenin ısınma yardımına sıcak bakmadığını kaydetti. Kurt, ekonomik koşullar nedeniyle işverenin ısınma yardımına sıcak bakmayacağını ifade etti.

SGK Uzmanı Ali Tezel de doğal gaz yardımının ödenip ödenmeyeceğinin işverenin kararına bağlı olduğunu vurguladı. Çıkan yasanın işverene "böyle bir yardım yapmak isteyen varsa ben vergi almayacağım" dediğini kaydeden Tezel, devletin ödeme yapacağı yönünde gerçek olmayan bir algı yaratılmış olduğunu kaydetti.

SGK Uzmanı Ali Duman ise işveren tarafından yapılan her türlü yardımın çalışanın bordrosuna işlendiğine işaret ederek bu çalışmanın bordroya işlenen yardımın vergiden muaf tutulmasıyla ilgili olduğunu belirtti. Bu konuda suistimal edilebilecek bir noktaya da dikkat çeken Duman, işverenlerin mesai ücretlerini ısınma ve doğal gaz yardımı gibi göstermesinin de mümkün olabileceğini söyledi. Böyle bir risk olduğunu kaydeden Duman, bu durumda çalışanların yakacak yardımı alıp almadığının devlet tarafından kontrol edilmesi gerektiğini de kaydetti.

Çalışanların bordrolarını kontrol etmesi ve böyle bir durum karşısında sessiz kalmaması gerektiğini dile getiren Duman, mesai ücretinin ısınma yardımı gibi gösterilmesinin çalışanın emekliliğinde geçerli olacak SGK primine etkisinin olumsuz olacağını dile getirdi. (Cumhuriyet)