Sektörel

Doğalgaz krizi çimento sektörünü vurdu!

Enerji tüketiminde ikinci sektör konumunda bulunan çimento fabrikalarının doğal gaz kesintileri sebebiyle büyük bir kısmının üretime ara vereceği aktarılırken, fırının içindeki tuğlaların dökülmesi sebebiyle bozulan bir fırının 9 aya kadar üretimden kopabileceği belirtiliyor.   Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) tarafından aktarılan bilgiye göre, 56 entegre tesisin üretim gerçekleştirdiği sektörde, doğal gaz kesintileri sebebiyle büyük bir kısmının şehirlere göre üretime ara vereceğine dikkat çekilirken, bu durumun fırınların içindeki tuğlalara zarar verme riski oluşturduğu belirtildi

Doğal gaz kesintisi en fazla enerji tüketiminde bulunan ikinci sektör konumunda olan çimentoda fırınlarda arıza korkusunu gündeme getirdi. Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) tarafından aktarılan bilgiye göre, 56 entegre tesisin üretim gerçekleştirdiği sektörde, doğal gaz kesintileri sebebiyle büyük bir kısmının şehirlere göre üretime ara vereceğine dikkat çekilirken, bu durumun fırınların içindeki tuğlalara zarar verme riski oluşturduğu belirtildi. Doğal gaz alamadığı için fırının içindeki tuğlaların dökülmesi sebebiyle bozulan bir fabrikanın 9 aya kadar üretimden kopabileceği ifade ediliyor.  

Enerji yoğun bir endüstri olan çimentoda doğal gazla, döner fırınların tavlama şeklinde belirtilen ilk ateşlenmesi sürecinde önemli bir role sahip olduğuna vurgu yapan ÇEİS yetkilileri, “Söz konusu ateşlemenin fuel oil kullanılarak da yapılması mümkün, ancak bu çok kullanışlı ve tercih edilen bir alternatif değil. Sektörde yaklaşık 15 yıldır ağırlıklı olarak doğal gaz ile ilk ateşleme yapılmakta. Bundan dolayı, doğal gaz kesintisi olan dönemde devre dışı olan fırınların, yeniden devreye alınması sürecinde zorluk yaşanacağını söyleyebiliriz.” diye konuştu.  

Bir fırın normale 36 saatte döner 

“Bir çimento fabrikasında döner fırının güvenli duruş sürecine geçebilmesi için 24 saat zaman gereklidir” ifadelerini kullanan yetkililer, “Aynı fırının normal çalışma rejimine ulaşması için gereken süre ise 36 saat. Fırınların ani şekilde durdurulması ve ani şekilde devreye alınması, yaşanan termal şoklarla birlikte, fırın içerisinde yer alan tuğlaların zarar görmesi riskini de barındırmakta. Fırın içerisindeki tuğlada düşme yaşanması halinde, fabrikanın stoklarında tuğla mevcut ise bunun değiştirilerek fırının tekrar normal düzeninde çalıştırılması için minimum 72 saat gerekmekte. Fırının içindeki tuğlaların tamamen değiştirilerek tekrar çalıştırılması için en az 30 gün gereklidir.” açıklamasında bulundu. 

Tuğla yoksa süre 9 aya çıkabiliyor

Fabrikanın stoklarında tuğla olmaması halinde ise, tuğla tedarikinin 6 ila 9 aya kadar uzayabildiğini belirten ÇEİS yetkilileri, “Döner fırınlarda boyuta göre ortalama 60 bin tuğla bulunduğu göz önüne alındığında, tuğlada dökülme yaşanması ihtimalinin oransal olarak epeyce yüksek.” şeklinde konuştu. 

Fabrika uzun süre üretim yapamayabilir 

“Dolayısıyla, çimento fabrikalarının döner fırınlarını sürekli durdurup çalıştırmak, fırına ciddi zarar verme ve fabrikanın çok uzun süre üretim yapamama riskini de barındırmakta” ifadelerini kullanan yetkililer,  “Elektrik/doğal gaz kesintisinden doğacak zararı bir kenara bıraksak dahi, döner fırını durdurup tekrar çalıştırmak hem operasyonel açıdan riskler barındırmakta hem de çok yüksek maliyet oluşturmakta.” açıklamasında bulundu. 

Türkiye’nin koronavirüs salgını ile mücadelesinin en zor günlerinde bile Türk çimento sektörü olarak üretime ara vermediklerini dile getiren yetkililer, “Pek çok sektörün durduğu günlerde, bahsettiğimiz gerekçeler dolayısıyla hiçbir fabrikamızı durdurmadık. 100 yılı aşkın süredir olduğu gibi, bugün de üretimimizi aralıksız olarak sürdürmek ve ülkemize katkı sağlamak en büyük motivasyonumuz. Proses sürekliliği olan ve durup çalışması operasyonel olarak hem maliyetli hem de riskli olan çimento fabrikalarının söz konusu doğal gaz/elektrik kesintisinden istisna tutulması, fabrikaların güvenliği açsından büyük önem taşımakta.” görüşünü paylaştı.

İran Türkiye'ye doğalgazı kesti! İşte nedeni!

Doğalgaz kesintisinde son dakika! Konutlarda...

Doğalgaz kısıtlamasıyla yeni zamlar kapıda! Beyaz eşyadan otomobile...

Sanayi tesislerinin elektrik tüketiminde kısıtlamaya gidilecek!