28 / 07 / 2024

Doğalgaza zam gelecek haberleri aboneleşmeyi güçleştiriyor

Doğalgaza zam gelecek haberleri aboneleşmeyi güçleştiriyor

Enerjide finans sorunu olmadığını belirten EPDK Başkanı, bu yıl yenilenebilirde yatırım patlaması beklediklerini ifade etti


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Kayseri'de gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş 2010 yılının yenilenebilir enerji yatırımları açısından bir patlama yılı olacağını söyledi. Yasanın geçmesi ile birlikte birçok yatırımcının harekete geçmesini beklediklerini ifade eden Köktaş "Finansmana baktığımızda bankalar 2010'da yatırımların artacağını belirtiyor. Bankacılık sektörünü davet ettik ve bir projeyi kolay ve ucuz finanse edibilmek için ne görmek istersiniz diye sorduk. Bankacılar bazı öneriler hazırladı, bu önerileri elektrik sektöründen de aldık ve düzenlemeler yaptık. Şu anda düzenlemeler yatırımcının önündeki engelleri kaldıran yapıya sahip. Yabancılar geldiğinde önce regülasyonlara bakıyor inceliyor o nedenle yabancı sermaye girişi de çok fazla" dedi.

2.700 MW DEVREYE GİRDİ
2009 yılının da yaşanan krize rağmen enerjide önemli yatırım hamlelerine sahne olduğunu belirten Köktaş, 2 bin 700 megawattlık elektrik üretim kapasitesinin devreye alındığını ve sektöre 6.5 milyar dolarlık yeni yatırım yapıldığını söyledi. Köktaş, yabancılar tarafından 6.6 milyar dolarlık birleşme ve satın alma da gerçekleştiğini belirterek bu rakamların da rekor olduğunu ifade etti. Köktaş, bazı finans kuruluşlarının kredi notlarında Türkiye'yi riskli göstermesine karşın bu risklerin kendilerinin aldığı önlemlerle büyük oranda telafi edildiğini belirterek, "Bu kuruluşların haksızlık yaptığı da bir gerçektir. Çünkü isim vermeyeceğim ama bazı Avrupa Birliği ülkeleri borcunu ödeyemez hale geldiği ve büyük borç yüklerinin altında oldukları halde çok yüksek kredi notlarına sahipler. Bu da Türkiye'ye karşı açık bir haksızlıktır. Ama buna rağmen yatırımcılar Türkiye'ye geliyor" dedi.

İYİ PROJEYE FİNANS SORUNU YOK
Fizibilitesi iyi yapılmış, enerjideki doğru hiçbir projeninin finansman sorunu yaşamadığını ve bu konuda son derece iddialı olduğunu ifade eden EPDK Başkanı, "Burada o günkü konjonktüre ve dalgalanmalara göre faiz oranı libor + x veya libor + y olabilir ama muhakkak finans bulunur" diye konuştu.

GAZDA ZAM HABERLERİ ABONELEŞMEYİ ETKİLİYOR
Doğalgaz dağıtımında 52 milyon aboneye ulaşacak kadar alt yapı yatırımlarının tamamlandığını ifade eden Hasan Köktaş "Ancak maalesef doğalgaza zam geleceği yönündeki haberler aboneleşmeyi güçleştiriyor. Zam tarafının tartışmasına girmem ancak yansımaları bizi etkiliyor. Şunu söyleyebilirim ki; Diğer yakıtlara göre kilo kalori hesabına göre çalışma yaptığınızda en avantajlı yakıt" diye konuştu.

DOĞALGAZ REKABET GÜCÜMÜZÜ ARTIRDI
2003'ten bu yana 51 şehre yatırım yapıldığını ve sanayi dönüşümünün bu kentlerde hızlı olduğunu ifade eden Hasan Köktaş, "Son bir yılı esas alırsak doğru olmaz. Krizden bağımsız düşündüğümüzde sanayide dönüşüm var, bu da sanayinin rekabet gücünü artırıyor. Enerji uluslararası ilişkilerin enstrümanı olduğu için fiyatlandırma rasyonel yapılamıyor" dedi.
Sabah/Evrim Ergin


Geri Dön