Sektörel

Doğalgaza zam isteniyor

Petrole bağlı olarak fiyatı belirlenen doğalgaza 1 Şubat'tan geçerli olmak üzere yüzde 10'un üzerinde zam yapılması talep ediliyor

Reuters'a bilgi veren enerji yetkilileri, petrolün varil fiyatının 70 doların üzerinde seyrettiğini, bu artışın doğalgaz fiyatlarını doğrudan etkilediğini kaydederek, maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizması çerçevesinde bir artışın gündemde olduğunu kaydettiler. Bir yetkili, Botaş'ın maliyetleri karşılamak amacıyla 1 Şubat'tan geçerli olmak üzere doğalgaza yüzde 10'un üzerinde bir zam ihtiyacının tespit edildiğini söyledi.

Botaş'ın yaptığı sözleşmelerinde alım fiyatı, petrol, petrol türevi veya petrolün yakın ikamesi ürünlerinin geçmiş 6, 9 veya 12 aylık döneme ait fiyat endekslerine bağlı olarak belirleniyor.

ENFLASYONU ETKİLER

Yetkililer, doğalgaza yapılacak bir zammın, tüketimin düştüğü ve Rusya ile İran'a karşı al ya da öde yükümlülüğünün arttığı bir dönemde bu riski daha da artıracağının, bunun aynı zamanda elektrik fiyatlarını baskılayacağının ve enflasyona etkisinin olacağının altını çiziyorlar. Doğalgaz fiyatlarındaki artış Türkiye Elektrik Ticaret ve ardından da Türkiye Elektrik Dağıtım'ın maliyetlerini doğrudan etkilediği için, bunları tüketiciye zam olarak yansıtmalarına neden olabiliyor.
Star