29 / 04 / 2024

Doğalgaza zam var ama yüzde 50 değil

Doğalgaza zam var ama yüzde 50 değil

Enerji Bakanı Taner Yıldız petrol fiyatına paralel doğalgaza zam yapılabileceğini ancak oranın yüzde 50 olmayacağını söyledi



Yeni yılla birlikte doğal gazda zam gözüktü. Geçtiğimiz hafta BOTAŞ'ın zam talebiyle Enerji Bakanlığının kapısını çalmasının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Suriye'den yaptığı açıklamada doğal gazda otomatik fiyatlandırmanın esas alındığını belirterek, "Son dönemde uluslararası piyasalarda artan petrol fiyatına paralel olarak doğal gaza zam yapılabileceğini belirtti. Yıldız, "Ocak ayı başında zam yapılacağı kesin mi?" sorusuna ise "Kesin diyemem" yanıtını verdi. Bakan Yıldız zamla ilgili yüzde 50 zam söylentilere karşı çıkarak "Bu rakamı telaffuz etmek doğru değil" dedi.

RAKAM HENÜZ KESİNLEŞMEDİ
Kamu kurumu olan ve doğal gaz piyasasının yüzde 90'nına sahip olan BOTAŞ'ın, geçtiğimiz hafta zam talebiyle Bakanlığın kapısını çaldığı biliniyor. Kurumun bakanlıktan son dönemdeki petrol fiyatlarına artışına paralel olarak yüzde 15 zam talep ettiği belirtiliyor. Bakanlık kaynakları, doğal gazda otomatik fiyatlandırma mekanizması olduğunun altını çizerek, "BOTAŞ yüzde 15'lik zamma gereksinim duyulduğunu belirtti. Ancak henüz kesinleşen rakam yok" dediler. Elektriğin yaklaşık yüzde 70'ni doğal gazdan üreten Türkiye'de, doğal gaz fiyatındaki değişiklikler elektrik fiyatlarına da yansıyor. Gaz ithal edip elektrik santralleri ve dağıtıcı firmalara satan ithalatçılar, gelecek yıl için belirlediği birim satış fiyatlarını müşterilerine bildirmeye başladı. Yeni tarifeye göre elektrik santrallerine satılan 1000 metreküp doğal gazın fiyatı ortalama 256 dolardan 360 dolara çıkacak.

"SAMSUN-CEYHAN'A ÖNEMLİ MİKTARDA KAYNAK BEKLİYORUZ"
Hazar ve Karadeniz kaynaklarını dünya pazarlarına taşıması planlanan, boğazları by-pass edecek Samsun- Ceyhan ham petrol boru hattına, Rusya, Kazakistan ve Türkmenistan'dan önemli miktarda kaynak sağlanması bekleniyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Sechin'in Samsun-Ceyhan hattına kaynak sağlamak için bölgede önemli temaslar yaptığını kaydetti ve ekledi: "Rusya'nın hatta petrol sağlanması için yaptığı girişimler sonucu Rusya, Kazakistan ve Türkmenistan'dan kaynak sağlanmasını bekliyoruz. Bu kaynak 50 milyon tonluk kapasitenin önemli çoğunluğunu sağlayacak."
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Bakan: Doğalgaz zamlanacak

Enerji Bakanı Taner Yıldız, doğalgaza ‘belli oranda' zam yapılacağını ama bu oranının yüzde 50 olmayacağını söyledi

 Gazetecilerin doğalgaz zammıyla ilgili sorularını yanıtlayan Yıldız şunları söyledi:
“Deniz Baykal yüzde 50 olacak gibi bir ifade kullanmıştı. Yüzde 50 olmazsa Baykal haber kaynaklarını gözden geçirecektir. 2008'in Şubat ayında alınan kararla fiyatlar belirlenirken otomatik fiyat mekanizmasıyla değerlendiriliyor. Hem petrol, hem döviz fiyatlarının etkisi var. Belli oranda bir zam yapılacak. Ben rakam veremem ama Deniz Baykal'ın dediği gibi çıkmıyor.”
CHP lideri Deniz Baykal da yeni yılla birlikte doğalgaza yüzde 50 oranında zam yapılacağını iddia etmişti. Enerji Bakanlığı kaynakları Türkiye'nin doğalgazda büyük oranda dışa bağımlı olduğunu hatırlatıyor ve olası bir zamda uluslararası piyasalardaki gelişmelerin etkili olduğuna dikkat çekiyor.
Bakanlık kaynakları zam kararlarının Yüksek Planlama Kurulu'nun kararları ile verildiğini hatırlatarak 2010'daki olası bir zamma ilişkin değerlendirme yapmak için erken olduğunu ifade ediyor.
2008 yılında doğalgaza yüzde 80'leri bulan oranda zam yapılmıştı ama 2009 yılı doğalgazda zam değil indirim yılı oldu. 2009'da doğalgaza yüzde 38 oranında indirim yapıldı.
Milliyet

Doğalgazda zam sinyali Şam'dan geldi

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın “Doğalgaza yüzde 50 zam gelecek açıklamasına” Suriye'nin başkenti Şam'dan yanıt vererek, “Baykal haber kaynaklarını kontrol etsin. Doğalgaza zam yapılıp yapılmayacağı otomatik fiyatlandırmaya göre belirlenecek” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Suriye'ye giden Bakan Yıldız, Şam'da Deniz Baykal'ın “Doğalgaz'a yüzde 50 zam yapılacak' açıklamasını değerlendirdi. Baykal'ın net bir ifade kullandığını belirten Yıldız, “Ben şunu söylüyorum. Yüzde 50 olmazsa sayın Deniz Baykal haber kaynaklarını mutlaka gözden geçirecektir. Ama esas olan bir şey varsa o da şudur: Biz gazı ithal ediyoruz. Yüzde 96'lar, 97'ler civarında ithal ettiğimiz gaz kaynaklarının özellikle uluslararası piyasada zam görmesi nedeniyle bu zam belirli oranlarda bize yansıyacaktır. Bunu nasıl belirliyoruz. 2008 yılının şubat ayında aldığımız bir kararla otomatik fiyatlandırma çerçevesinde bunlar değerlendiriliyor. Doğalgazın zamlanması konusunda hem petrol fiyatlarının zamlanması, hemde de dövizdeki değişikliğin farklılaşmasını neden olarak söyleyebilirim. ‘Ocak'ta mı yoksa Şubat'ta mı zam yapılacak diyorlar. Gereği neyse o yapılır” diye konuştu.
Yıldız, gazetecilerin yapılacak zammın oranıyla ilgili sorusunu ise, “Ben size rakam vermeyeyim. Ama rakamlar Sayın Baykal'ın dediği gibi çıkmıyor” yanıtını verdi. Bakan Yıldız bir başka gazetecinin, “Doğalgaza kesin olarak zam yapılacağını söyleyebilir miyiz?” sorusuna ise, “Bu denilemez, çünkü bunu otomatik fiyatlandırmayla yaptığımız çalışmalarla belirliyoruz. Benim tavsiyem şu: Bu konuyla alakalı açıklamaları spekülasyon yaratmak isteyen gruplardan lütfen dinlemeyin. Vatandaşın tüketim alışkanlıklarını etkileyecek. Gerekli açıklamaları zamanı gelince biz yaparız” diye cevapladı.
Radikal

‘Doğalgaza % 50 zam olmayacak' 

Enerji Bakanı Taner Yıldız, bir televizyon programında yaptığı açıklama sonrasında başlayan ‘doğalgaza zam gelecek' tartışmalarına açıklık getirdi.

Yıldız, doğalgaz ithalat fiyatlarının yükselmesi halinde zammın kaçınılmaz olduğunu belirterek, zam oranının CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın ifade ettiği yüzde 50 düzeyinde olmayacağını söyledi. Yıldız Suriye'de gazetecilerin sorusu üzerine “Ben size şu anda bir rakam vermeyeyim, ama Sayın Deniz Baykal'ın da dediği gibi çıkmıyor rakamlar. Ben Baykal'ın haber kaynaklarını tekrar gözden geçirmesini tavsiye ediyorum” dedi.
Star

Doğalgaz ithalat fiyatı yükselirse zam kaçınılmaz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz ithalat fiyatlarının yükselmesi halinde zammın kaçınılmaz olacağını ifade ederek, zammın yüzde 50 olmayacağını belirtti.

Bakan Yıldız, doğalgaza zam haberleriyle ilgili kendisine atfen kullanılan bazı ifadelere yönelik açıklama yaptı.  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Suriye'de bulunan Yıldız, doğalgaz fiyatlarının dünyada yükselme eğiliminde olduğunu, maliyetin daha da altında bir rakamla satışının, sübvanse edilmesinin direkt Hazine kaynaklarıyla alakalı bir husus olduğunu belirttiğini kaydederek “Yani maliyetimizin daha da  altında bir rakamla satamayız. Mevzuat ve kanunlar bunu gerektiriyor” dediğini aktardı. Bakan Yıldız, doğalgazı ithal ettiklerini, ithal edilen rakamlar yükselme eğiliminde ise bu gazın fiyatını düşüremeyeceklerini bildirdi. Yıldız şöyle devam etti: “Gönlümüzden geçmese de rakamların düşmeyeceği acı gerçeğini  söyleyebiliriz. Sayın muhalefet lideri doğalgaza yüzde 50 oranında zam geleceğinin kesinleştiğini söyledi. Bu tür haberlerin, yanlış bilgilerin vatandaşa ve sektöre zarar verdiği kanaatindeyim.”
Hürriyet


Geri Dön