Doğalgazda daha az fatura ödemek mümkün mü? İşte doğalgaz ile ısınırken, daha az fatura ödemenin yolları!
Yükselen enerji fiyatları yüzünden kış aylarında tüketiciler yüksek doğalgaz faturaları ödemekten dertli. Ancak daha az fatura ödemek için bazı püf noktalarını ve nasıl tasarruflu kullanılacağını bilmek gerekiyor. İşte detaylar…
Giderek artan enerji maliyetleri nedeniyle soğuk havalarda evlerimizi ısıtmak için yüksek faturalara ne yazık ki, katlanmak zorundayız. Türkiye’de enerjinin yaklaşık yüzde 35’i binalarda kullanılırken, bu enerjinin yüzde 80’inin ise ısıtma amacıyla tüketildiği belirtiliyor.
Üçay Grup Teknik Hizmetler Koordinatörü Halil Büyükbaş, ısıtmada, kömür yakıtlı merkezi sistemler veya bireysel sistemler yerine doğalgazlı merkezi ısıtma sistemlerinin kullanılması halinde çeşitli avantajlar sağlanabileceğine işaret etti. Merkezi ısıtmanın, ısıtılacak binanın tek noktasına kurulan kazan dairelerinde suyun ısıtılması ve ısınan suyun borular aracılığıyla dairelerdeki radyatörlere taşınması yöntemiyle gerçekleştirildiğini kaydeden Halil Büyükbaş, doğru tasarlanması halinde ısınırken tasarruf etmenin mümkün olduğunu söyledi.
YÜZDE 25 İLE 40 TASARRUF İMKANI
Büyükbaş, doğru tasarlanan bir doğalgazlı merkezi ısıtma sisteminin hem ilk yatırımda hem de işletmede, bireysel ısıtma sistemlerinden çok daha avantajlı olduğunu vurgulayarak çünkü kazanların çok daha az yakıt kullanarak ısı ürettiğini ifade etti. Büyükbaş, böylece enerji maliyetlerinden yüzde 25 ila 40’lara varan oranlarda tasarruf sağlandığını aktardı.
KÖMÜR MALİYETLİ BİR YAKIT TÜRÜ
Doğalgazlı merkezi ısıtma sistemlerinin sadece bireysel sistemlerden değil, kömürlü yani katı yakıtlı merkezi sistemlerden de daha avantajlı olduğunun altını çizen Halil Büyükbaş, kömürün, depolama ve kullanım açısından oldukça maliyetli bir yakıt olduğuna işaret etti.
İŞGÜCÜNE İHTİYAÇ BULUNMUYOR
Büyükbaş, katı yakıtlı sistemlerde hem kömürü yakmanın hem de yanma sonrasında oluşan külün tahliyesi için sürekli işgücüne ihtiyaç olduğuna değinerek doğalgazlı merkezi sistemlerde ise işgücüne ihtiyaç duyulmadığını vurguladı. Hatta sistemin otomasyon sistemleri ile uzaktan ve ihtiyaca uygun olarak yönetilebildiğini kaydeden Büyükbaş, yanma, dış hava sensörü vasıtasıyla hassas olarak kontrol edilebildiği için sistemin ihtiyaca anlık olarak yanıt verdiğini ve yakıt kaybının çok az olduğunun altını çizdi. Büyükbaş, katı yakıtlı sistemlerde ise ihtiyaca göre yönetimin mümkün olmadığını, sistemin durdurulması veya söndürülmesinin birkaç saat sürebildiğini ifade etti.
DAHA ÇEVRECİ VE DAHA TASARRUFLU
Halil Büyükbaş, modülasyon ve yoğuşma özelliğinin de doğalgazlı merkezi sistemlerin avantajları arasında yer aldığına işaret ederek çünkü birçok katı yakıtlı kazanda bu özelliklerin bulunmadığına değindi. Doğalgazlı merkezi sistemlerde ise kapasitenin o anki ısı ihtiyacına göre otomatik olarak ayarlanabildiğini kaydeden Büyükbaş, yoğuşma özelliği ile her kapasitede daha yüksek verimlilik ve daha düşük emisyon değerleri sunduğunu, bu yüzden yoğuşma özelliğine sahip doğalgaz kazanlarının, yakıt tüketimi konusunda daha tasarruflu ve daha çevreci bir yaklaşım sunduğunu dile getirdi.