23 / 11 / 2024
fuzul

Doğaltaş firmaları 2010'da ilk 10 ay en çok ihratacı Çin'e yaptı!

Doğaltaş firmaları 2010'da ilk 10 ay en çok ihratacı Çin'e yaptı!

Geçmiş yıllarda en büyük ihracatlarını ABD ve Avrupa'ya gerçekleştiren doğaltaş firmaları, kriz sonrasında yöneldikleri Arap, Afrika ülkeleri ve Uzakdoğu pazarında satışlarını hızla artırıyor




Hükümetin komşu ülkelerle uyguladığı 'sıfır sorun' politikası ve vizelerin kaldırılması seferberliği, Türkiye ihracatını katlarken, Egeli maden ihracatçıları da bunun meyvelerini topluyor. Geçmiş yıllarda en büyük ihracatlarını ABD ve Avrupa ülkelerine gerçekleştiren doğaltaş ihracatçıları, kriz sonrasında yöneldikleri Arap, Afrika ülkeleri ve Uzakdoğu pazarında ihracatlarını hızlı şekilde artırıyor. 2010 yılının ilk 10 ayında en çok ihracat ABD yerine Çin'e yapılırken, Irak'a yapılan ihracat ise 60 milyon doları geçti.

İTİBAR YÜKSELİYOR
Okyanus ötesindeki Brezilya'ya yapılan ihracat ise geçen yıla göre yüzde 41 artarak, 4.5 milyon dolara yaklaştı. Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, hükümetin uyguladığı aktif dış politika stratejisiyle Arap, Afrika ülkeleri ile Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetleri'nde Türk ihracatçısının itibarının her geçen gün arttığını söyledi.

Afrika'da Osmanlı'nın itibarının bugün Türk ihracatçılarına yaradığını dile getiren Erdinç, Afrika ülkelerinde Çin mallarından Türk ürünlerine doğru bir yönelimin olduğunu kaydetti.

İTHAL GRANİT
Küresel ekonomik kriz öncesinde Türk doğaltaş sektörünün en büyük pazarı olan ABD'nin 2015'e kadar toparlanmayacağını öngördüklerini belirten Erdinç, "Avrupa'da uzun süre sıkıntı yaşayacak gibi görünüyor. Bizim için pazarlar artık doğalgaz, petrol üreten ülkeler, para onlarda. Karlı pazarlar artık burada. Biz de stratejilerimizi bu doğrultuda geliştirmeliyiz" dedi. ürkiye'nin yürüttüğü dış politika sayesinde Afrika, Arap ülkeleri, Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri'nde itibarımız her geçen gün artıyor. Gittiğimiz bu ülkelerde çok büyük ilgiyle karşılaşıyoruz. Afrika ülkelerinde Çin mallarından kaçış var. Onun yerine Türk doğaltaşı tercih ediyorlar" diye konuştu.

Yeni gelişen pazarlarda Türk doğaltaşının tercih edilmesine rağmen Türkiye'de Çin granitinin daha revaçta olduğunu savunan Erdinç, Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerine göre, Türkiye'nin 200'de 100 milyon doları Çin ve Hindistan'dan olmak üzere toplam 142 milyon dolarlık granit ithal ettiğini söyledi. 2009'da 139 milyon dolar olan granit ithalatının bu yılın ilk 9 ayında 118 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Erdinç, şöyle konuştu: "Kamu binalarında kullanılan granit yerli üründen daha pahalıya mal ediliyor. Arada çok büyük bir rant var. Çin'den 7-8 dolara alınan granit, Türkiye'de bir binaya 70 ile 325 dolar arasında döşeniyor. Bizde bu ürün 15 ile 25 dolar arasında satılıyor."

İtalya, Yunanistan ve Mısır gibi ülkelerin mimari projelerinde kendi taşlarını kullandırma şartı getirdiğine dikkat çeken Erdinç, 8 bin 500 yıl önce taş işletmeciliğinin başladığı Afyon'da Sağlık Bakanlığı'nın TOKİ'ye yaptırdığı hastanede 30 bin metrekare ithal granit kullanıldığını belirtti. Erdinç, "Bunlar çok üzücü şeyler. Hükümetten tedbir almasını istiyoruz" dedi.

Rakamlarla doğaltaş ihracatı
* İlk 10 aylık dönemde 1 milyar 325 milyon dolarlık doğaltaş ihracatı yapıldı.
* 2009 yılının 10 aylık dönemine göre ihracat artışı yüzde 32 oldu.
* Aynı dönemde en fazla ihracat 504.5 milyon dolar ile Çin'e yapıldı.
* ABD, 183.7 milyon dolarlık ihracatla ikinci sıraya geriledi.
* Irak'a yapılan ihracat 60.3 milyon doları buldu.
* Aynı dönem Brezilya'ya ihracat yüzde 41 artışla 4 milyon 371 bin dolar oldu.

Dünya ticaretinin ekseni kayıyor
Türkiye son yıllarda dünyanın her bölgesiyle ticaretini artırmak için adeta seferberlik başlattı. Afrika, Kafkaslar, Ortadoğu, Asya, Kuzey ve Güney Amerika yeni hedef pazarlar olarak belirlendi. Afrika kıtasının Türkiye'nin ihracatı içindeki payı 2002'de yüzde 4 iken bugün yüzde 10'ların üzerine çıktı. Türkiye, Suriye ve Irak'a ihracatını küresel krize rağmen yüzde 50'lere varan oranlarda artırdı. Mısır, Fas ve Tunus'la serbest ticaret anlaşması yaptı. Pek çok ülkeyle vizeler kalktı. Dünyanın gelişmiş ülkeleri olan G-7 ülkeleri ile yüzde 51.4 olan dünya dış ticaretinin, 2015 yılında yüzde 36 seviyesine düşmesi bekleniyor. Dünya ticaret payı gelişen ülkelerden Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Türkiye gibi ülkelere kayıyor. Türkiye'nin Çin'le ihracatı son yıllarda yüzde 40 oranında arttı.
Yeni Asır/MURAT ŞAHİN


Geri Dön