Eğitim

Doğan Kasadol Ulus'taki villasını ihbar etti

İşadamı Doğan Kasadolu İstanbul Ulus'ta Boğaz'a nazır Naciye Sultan Sitesi'ndeki dairesini İBB Bağaziçi İmar Müdürlüğü'ne ihbar etti

İşadamı Doğan Kasadolu bankadan kredi almak için İstanbul Ulus'ta Boğaz'a nazır Naciye Sultan Sitesi'ndeki dairesini teminat gösterdi. Banka iskânı olmadığı için evi teminat kabul etmeyince sitenin kaçak olduğu ortaya çıktı. Boğaziçi İmar Müdürlüğü, Kasadolu'nun oturduğu blok için mühürlenme kararı verirken, diğer bloklarla ilgili de işlem başlattı

İstanbul'un en prestijli sitelerinden biri olan Ulus'taki Boğaz manzaralı Naciye Sultan Sitesi'nde şok yaşanıyor. Alarko Holding'in şirketlerinden Tüm Tesisat A.Ş.'nin inşa ettiği Naciye Sultan Sitesi'ndeki Boğaza nazır yaklaşık 30 yıllık villaların iskân ve ruhsatının olmadığı ortaya çıktı. Boğaziçi imar Müdürlüğü, sitedeki bir bloğun mühürlenmesine karar verirken, diğer bloklar için de işlem başlattı.

Lüks sitenin yıkım sürecini başlatan olaylar ise 26 yıl öncesine dayanıyor. İşadamı Doğan Kasadolu, temeli 1978 yılında atılan siteden, 1986 yılında bir daire satın aldı. Boğaz'a nazır dairede uzun yıllar oturan Kasadolu, iki yıl önce bankadan alacağı bir kredi için bankaya evini teminat göstermek istedi. Ancak banka görevlileri iskânı olmadığı için evi krediye teminat olarak kabul etmedi.

RUHSAT GEÇERSİZ
Bunun üzerine Kasadolu, Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne başvurdu. Müdürlük Kasadolu'nun da evinin bulunduğu G Blok'un üzerindeki arsanın dosyasında ruhsat, ruhsat eki proje ve iskân belgelerinin bulunmadığını bildirdi. Müdürlükten "1978 yılında başvurusu yapılan inşaat ruhsatının yazışmalarının olduğu daha önce başvurusu olan ruhsatın nasıl kaybolduğu bilinmiyor. İlk alman ruhsat zamanaşımına uğradığı için ruhsat geçersiz olmuştur. Bu nedenle iskân verilemiyor. Yasal işlemler için Tapu Sicil Müdürlüğü'nden bilgi bekleniyor" diye de cevap geldi. Bunun üzerine Kasadolu, komşusu olan diğer daire sahipleriyle binanın üzerinde bulunduğu arsaya ortak olduğunu tespit ettirdi.

DAVA AÇTI
Kasadolu, ortaklığın satış yoluyla giderilmesi için dava açtı. İstanbul 2'nci Sulh Hukuk Mahkemesi, Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne yazı yazarak arsanın imar durumunu sordu. Boğaziçi İmar Müdürlüğü de, "Söz konusu yerde konut kullanımına ayrılmış olan alanlar yeşil alan statüsüne alındığından uygulama yapılmayacaktır" yanıtını verdi.
Bunun üzerine Kasadolu, Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne yaptığı başvuruda yasadışı bir durum tespit edilmesi halinde sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi. İstanbul Boğaziçi İmar Müdürlüğü ihbar üzerine yaptığı incelemede Ne Sümer, Nazan Bozdağ, Neslihan Harmancı, Şerif Egeli, Doğan Kasadolu, Eda Uras ve Ufuk Uras'ın dairelerinin bulunduğu bina ile ilgili kaçak yapıldığı gerekçesiyle mühürleme kararı verdi. Ancak bina mühürlenmedi.

Müdürlük, yapı tatil tutanağı tutup İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Diğer bloklarla ilgili de işlem başlatıldı. Yaklaşık 30 yıllık sitenin yıkılması gündeme geldi. Kasadolu mühürleme ve suç duyurusu ile ilgili "Yasadışıysa yapacak bir şey yok" dedi. 7 blokta 38 dairenin bulunduğu Boğaz'a nazır lüks sitede kiralar 8 ile 10 bin dolar arasında değişiyor. Bir dairenin değeri 2 milyon dolar. Sitede 7 dubleks villa da bulunuyor. Bir villanın değeri ise 3.5 milyon dolar. Yüzme havuzlu, sauna, kafesi olan, jeneratörlü, açık otopark ve kapalı garajı olan bir sitede çeşitli sosyal tesisler bulunuyor. Sitede eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu da oturuyor.
Ercan SARIKAYA / Habertürk