Doğanbey evsel atık arıtma tesisi açıldı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Seferihisar’ın Doğanbey, Ürkmez ve Payamlı mahallelerindeki evsel atıkları arıtacak ileri biyolojik atık su arıtma tesisini törenle açtı, 15 milyon liralık tesisin özellikle bölgedeki turizm hareketliliğine ciddi katkı sağlama
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2011 yılında inşasına başladığı Doğanbey İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ni tamamlayarak hizmete aldı. Seferihisar’a bağlı Ürkmez, Doğanbey ve Payamlı mahallelerinin evsel atıklarını biyolojik arıtmadan geçirecek şekilde planlanan tesis için enerji hatları ve ek yatırımlarla birlikte yaklaşık 15 milyon liralık yatırım yapıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin 24. artıma tesisinin açılışını Başkan Aziz Kocaoğlu yaptı.
15 milyon liralık tesis
Törende konuşan Başkan Kocaoğlu, 2004 yılından başlattıkları arıtma-kanalizasyon hamlesinde, Payamlı- Ürkmez ve Doğanbeyli’nin arıtmasını toplayacak 125 bin kapasiteli tesisin açılışını yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Tesisin kapasitesini geleceğin öngörülerek planlandığını belirten Kocağolu, “Aynı ileri teknolojiye sahip arıtma, Gümüldür ve Özdere’de de bitti. Onu da açacağız. 21 ilçede sadece Yeni Foça arıtması kaldı. Ona da başlayacağız. 10 senedir yeraltı yatırımlarından, altyapı yatırımlarından kurtulamadık. Tam bitiriyoruz derken, 9 ilçe daha bağlandı. Onların problemlerini de hep birlikte çözeceğiz” dedi. Ek yatırımlarla birlikte tesisin 15 milyon liraya mal olduğunu söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu. “Türkiye’nin en büyük çamur çürütme ve kurutma tesisinin kurutma bölümünü bitirdik. Testler devam ediyor. Güneş enerjisi ile arıtmalardan çıkan çamurun kurutma çalışmalarımızı da sürdüreceğiz. 2- 3 yıl içinde İZSU yatırımlarının tamamını gerçekleştirmiş olacağız. Ondan sonra iyileştirme yatırımlarını sürdüreceğiz” diye konuştu.
Jeotermal yatırımlarımız sürüyor
Büyükşehir Belediyesi’nin jeotermal alanında yaptığı yatırımlardan da bahseden Kocaoğlu,
“Balçova-Narlıdere jeotermal sahasında çok büyük problemler vardı. Sorunları giderip kapasiteyi arttırdık. Sağlık kampusunu İnciraltı’na yapabilirsek, oraya verecek termal suyumuz da mevcut. Seracılık ve elektrik üretiminde kullanmak üzere Seferihisar’daki kuyuları alıp yeni kuyular açtık. 7 milyon lira harcadık. Hazineden 160 dönüm civarında bir arazinin tahsisini istedik. Vermedikleri için buradaki kaynağımız atıl durmakta. Biraz daha kullanamazsak, bu kuyular oksitlenme nedeniyle elimizden çıkacaktır” dedi.
Asla hakaret olmaz!
Bazı gazetelerde yer alan “Vali ile tartışma” haberlerine de değinen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, konunun Dikili’deki jeotermal kuyuları ile ilgili olduğunu belirterek, “Basına yansıdığı gibi hakaret söz konusu değil! Sadece İzmir’in ve İzmirlinin menfaatini korumak için yapılan tartışma vardır. Valilik makamıyla sürtüşmemiz olamaz. Konu açık ve nettir. Sorumluluk içinde hareket ediyoruz” diye konuştu.
Keşke imzalansaydı!
Toplu sözleşme sürecine de değinen Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Genel iş sendikası ile süren görüşmelerde, İzelman’da toplu sözleşme rakamları bizim verdiğimizin aynısı geldi. İşçilerimizin bir zararı olmadı. Ama İzenerji’nin ücretleri düşük olduğu için bize maliyeti yüzde 21 olan kademeli genel iyileştirme yapmıştık. İzenerji’deki işçilerimizin Yüksek Hakem’den dolayı mağduriyetleri oldu Keşke bir gün önce bizim verdiğimiz şekilde onaylansaydı ve bu süreci yaşamamış olsaydık. Bu süreçte, emeğin yanında olduğumuzu ve elimizden geleni yaptığımızı duyurmak istiyorum.”
Hemşehrilerimiz uyanık olsun
Önümüzdeki yerel seçimlerin Türkiye’nin kaderini belirleyecek seçimler olacağını ve kıyasıya rekabetle geçeceğini sözlerine ekleyen Başkan Kocaoğlu “Önümüzdeki süreçte başta siyasilerin ve hepimizin uyanık ve dikkatli olması gerekiyor. Uzunca bir süredir şiddetini artıran manipülasyon haberleri var. 8 ay boyunca bunu yaşayacağız. Herkese çamur atılmaya çalışılacak. Bütün hemşerilerimizin uyanık olması gerekmektedir. Kıyasıya rekabet geçebilir ama yeter ki kural dışı yollar denenmesin” dedi.
Türkiye’ye örnek oldu
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer “Büyükşehir Belediyesi arıtmaya verdiği öncelikle tüm Türkiye’ye çağdaş belediyecilik dersi vermiş oluyor. Arıtma tesisleri olmaksızın kent yaşayan insanların yaşam kalitesini yükseltemezsiniz. Bu tesisler, kentlerin geleceği açısından son derece önemlidir” dedi.
TESİSTE NELER VAR
125 bin kişiye hitap edecek ve günlük 25 bin metreküp atık suyu arıtacak kapasite olan tesis, Doğanbey, Payamlı ve Ürkmez yerleşimlerinin yaz ve kış nüfusu dikkate alınarak birbirine paralel iki hattan oluşuyor. “Temiz çevre, temiz deniz” hedefi doğrultusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından atılan adımlardan biri olan tesisin, özellikle bölgedeki turizm hareketliliğine ciddi katkı sağlaması bekleniyor.
Azot ve fosfor giderimi yapılan tesiste koku giderim üniteleri de yer alıyor. Tesise gelen ham atık su, çeşitli ızgaralardan geçerek sonrasında havalandırmalı kum ve yağ tutucuda işlem görüyor. Ardından içerdiği fosfor arıtılarak, uzun havalandırmanın yapıldığı aktif çamur ünitesinde arıtma işlemi yapıldıktan sonra çöktürme işlemi uygulanıyor ve ultraviyole ile dezenfekte edilerek doğaya veriliyor.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun göreve geldiği tarihten bu yana Aliağa, Ürkmez, Balıklıova, Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Urla, Bayındır, Torbalı, Ayrancılar- Yazıbaşı, Menemen, Seferihisar, Kemalpaşa, Özdere ve Doğanbey Atıksu Arıtma tesisleri devreye alındı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi