Doğru çatı seçimi insan sağlığını olumlu etkiliyor!
Çatı Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şenal, 7-13 Nisan Dünya Sağlık Haftası nedeniyle çatıların insan sağlığına olan etkilerini açıklayan bir açıklama yaptı. Şenal, standartlara uygun çatıların insan sağlığını olumlu etkilediği söyledi.
7-13 Nisan Dünya Sağlık Haftası'nda çatıların insan sağlığına olan etkilerini açıklayan Çatı Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şenal, doğru çatı seçimi hakkında bir açıklama yaptı. Şenal, Dünya Sağlık Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, yapısal fizik kurallarına ve standartlara uygun çatıların, su sızıntıları, rutubet, küf, kötü koku gibi olumsuzlukları önleyerek, romatizma, solunum yolu ve deri hastalıkları gibi sorunlara karşı insan sağlığı üzerindeolumlu etki yarattığını söyledi. Şenal, bahar aylarıyla birlikte standartlara uygun olmayan çatıların tamir ve tadilatı için en uygun mevsimin başladığını anlattı.
Çatılarda oluşan nem hastalıklara neden oluyor
Şenal, yalıtımsız veya doğru şekilde yalıtılmamış mekanlarda oluşan nemin hastalıklarla ilişkisinin bulunduğunu belirterek, “Yüksek nemli ortamlar, mikroorganizmaların üremesinde etkilidir. Böylece ortamdaki hava, solunum yolları için zararlı hale gelmesine yol açar. Nemli ortamlar ve bu ortamlardaki küf oluşumu, özellikle küçük çocukların astım hastalığına yakalanma riskini büyük ölçüde artırır. Ayrıca romatizma, kötü koku ve deri hastalıklarına da yol açabiliyor" açıklamalarını yaptı.
Çatı ve binalarda yalıtım uygulamaları ile ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılan enerji miktarı daha az olacağından hava kirliliğinin de azalacağını anlatan Şenal, şunları söyledi: "Hava kirliliğinin kalp ve damar hastalıkları, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına yol açtığı, böbrek ve beyni olumsuz etkilediği de uzmanlar tarafından sıkça vurgulanıyor. Bunun dışında hava kirliliği, insanların psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine de yol açıyor. Hava kirliliği astım, kronik bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına yol açıyor. Bundan dolayı hava kirliliğin yoğun olarak yaşandığı şehirlerde, insanların solunum yolu hastalıklarına yakalanma oranı fazladır. Yalıtım ile çevre problemlerinde sağlanacak azalma sayesinde insanlar daha sağlıklı bir hava teneffüs eder."