Doğru iskele sistemleriyle iş kazalarını sıfıra indirmek mümkün!
Tüm dünyada 28 Nisan Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü olarak; hemen arkasından ülkemizde 1987 yılından bu yana 4-10 Mayıs tarihleri ise İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası olarak kutlanıyor.
“İnşaatlarda işçi kazalarının %62’si yukarıdan işçi ya da iş materyali düşmesi sonucu gerçekleşiyor. Ölümlü iş kazalarının %35’i yine inşaatlarda yaşanıyor. Bu önemli oran, denetim azlığı, önlemlerin alınmaması ve iş güvenliği kültürünün hala ülkemize adapte edilememesi nedeni ile karşımıza çıkıyor. Tabii burada projelerin hızlı bir şekilde sonuçlandırılması hedefi de önemli bir etken. Ama projelerin doğru sistemlerle hem hızlı, hem de güvenli bir şekilde programlanması son derece mümkün“
Tüm dünyada 28 Nisan Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü olarak; hemen arkasından ülkemizde 1987 yılından bu yana 4-10 Mayıs tarihleri ise İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası olarak kutlanıyor. Tüm sektörler genelinde ölümlü iş kazalarında Avrupa’da birinci, Dünya’da ise üçüncü sırada yer alan Türkiye için olukça hassas bir konu.
Avrupa İş Güvenliği ve Sağlığı Ajansı'nın verilerine göre inşaat sektöründe yaşanan iş kazaları diğer sektörlerde yaşanan kazaların 2 katı. Ülkemizde iş kazalarının en çok yaşandığı sektörler içinde ise inşaat sektörü ikinci sırada yer alıyor. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Doka Kalıp İskele Genel Müdürü Ender Özatay, endüstriyel kalıp sistemleri ile hem güvenliği yüksek seviyelere çıkarılabileceğinin hem de müteahhit firmaların hız/maliyet ihtiyacına yanıt verilebileceğini belirtti:
“İş sağlığı ve güvenliğinde temel amaç, çalışma yaşamında çalışanların sağlığına zarar verebilecek etkenlerin önceden belirlenerek gereken önlemlerin alınmasıdır. Son yıllarda yaşanan ölümlü iş kazalarının artması nedeni ile çeşitli düzenlemelere gidiliyor. Türkiye’de de içinde bulunduğumuz inşaat sektöründe iş ve işçi güvenliği standartlarının değişmesi önemli. Örneğin yaşanan değişikliklerle belli yükseklikteki binaların etrafında aşağıya işçi ve malzeme düşmesini önleyici tedbir alınması zorunluluğu getirildi. Baktığımızda inşaatlarda işçi kazalarının %62’si yukarıdan işçi ya da iş materyali düşmesi sonucu gerçekleşiyor. Örneğin Türkiye’de pek yaygın kullanılmayan Doka Koruma Perdesi. Binanın çepeçevre etrafında, bina yükseldikçe kendi kendine yükselen bu hidrolik sistem, işçinin çok yüksek katlarda bile güvenli bir şekilde çalışmasını amaçlıyor. İşçi 50. katta çalışıyor olsa da, rüzgardan, yağmurdan ya da herhangi bir dış etkenden etkilenmiyor, zeminde çalışıyormuş gibi hissediyor. Ayrıca yukarıdan materyal düşmesi tehlikesinin de önüne geçilmesi sağlanıyor.
Kullanılacak olan malzemelerin özelliğinde de düzenlemeler getiren değişiklikler neticesinde müteahhit firmalar da kalıp sistemlerinde güncellemeye gidiyorlar. Bunun yanında Türk Standartları Enstitüsü (TSE)’nin de boyalı malzemeler yerine galvanizlenmiş ve belli yük taşıma kapasitesine sahip iskelelerin kullanılması zorunluluğu getiriliyor. Tam güvenlikli bir iskele ile işçi ölümleri ve iş kazaları yüzde 20 oranında azaltılabilir.“ dedi.
Endüstriyel kalıp, güven, hız ve maliyet avantajı sağlıyor
Firmalara modern sistemlerin avantajlarının doğru aktarılmasının önemli olduğuna değinen Ender Özatay, bu sayede geleneksel sistemlerden hızlı bir şekilde endüstriyel sistemlere geçilebileceğini belirtti. Özatay, “Geleneksel kalıp sistemleri ilk etapta belki daha az maliyetli ancak projelerin güvenliği açısından, iş gücü açısından, bitirilme süresi açısından ek maliyetler getiriyor. Endüstriyel kalıplarla tam güvenlikli bir inşaat sahası kurmak ise toplam inşaat maliyetinin yüzde 1’i bir masrafa denk geliyor. Yüksek teknoloji kullanılarak oluşabilecek tüm dış etkenler hesaplanıyor ve inşaata uygun çözümler üretiliyor. Örneğin otomatik kalıp sistemi ile çalışılan 30 katlı bir binada, her bir kat için yapım süresi 5 gün kısalıyor. Bu toplamda 150 gün, yani 5 aya denk gelir. Güvenli bir şekilde çalışılan 30 katlı bina, 5 ay erken bitebilir ve aylık 1 milyon TL’den 5 milyon TL tasarruf sağlanabilir.” şeklinde açıklamada bulundu.