Genel

Doğru yalıtımla dünyanın ozon sistemi korunabilir!

Giderek kirlenen ve enerjisini tükenen dünyada tasarruf sistemlerinin önemi de bir o kadar artıyor. Yalıtım da işte bu yöntemlerden biri. Doğru bir yalıtımla dünyanın ozon sistemini de evlerimizin tüm etkenlere açık yapısını da korumaya almak mümkün aslın

Bugüne kadar çok yazıldı çizildi ama bir kez daha tekrarlamakta fayda var. Türkiye'de tüm binaların yalıtımlı hale getirilmesi yıllık 7.5 milyar dolarlık tasarrruf demek. Bunun yaklaşık 100 metrekarelik bir ev için getirdiği tasarruf oranı ise yüzde 60 daha az maliyetle ısınmak demek. Üstelik, otoriteler, Türkiye'deki binalara yalıtım yapılmasının atmosfere yüzde 40 daha az karbondioksit salınımı anlamına geldiğini ifade ediyor. Karar sizin...

Daha kalın örtü daha çok tasarruf

Türkiye 'de yalıtım dendiğinde ilk akla gelen markalardan birisi olan İzocam, iki yeni ürün geliştirdi. İzocam konfor ve İzocam camyünü isimli ürünler, aslında daha kalın bir yalıtımın daha büyük bir tasarruf anlamına geldiğini anlatıyor. 27 Nisan ile 1 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen Yapı Fuarı sırasında ürünlerini tanıtan firma, kendine ayrılan standda uygulamalı bir çalışma da yaptı. Yalıtım kalınlığının arttıkça tasarruf oranının da arttığını ortaya koyan İzocam'ın fuarda dikkat çektiği bir diğer konu ise ses yalıtımı oldu. Firma, bunu da standdaki 'sessizlik tüneli' ile ziyaretçilere aktardı.

'çatıların ömrünü 25 yıl daha uzatıyoruz'

Türkiye'de daha önce ithal edilen TPO isimli ürün, özellikle solar panellerle entegre edilerek kullanılması nedeniyle önemseniyor. Malzemenin üretimini yapan Nazım Yavuz, TPO ile çatıların ömrünü 25 yıl daha uzatmanın mümkün olduğunu ifade etti

Enerji kaynakları azalan dünyanın kurtuluş reçetelerinden biri de yalıtım. Bu yönde faaliyet gösteren firmalardan biri olan Multiplan. Solar panellerle entegre edilen sistemle üretilen Thermoplastic Poliolefins (TPO) çatı Membranı isimli ürünle güneşi yüzde 80'e varan oranda yansıtan ve bu doğrultuda enerji tasarrufu sağlayan ürün, sera gazı emisyonunu da azaltarak dünyanın geleceğine katkı sağlıyor.

Multiplan Yalıtım Sistemleri Genel Müdürü M. Nazım Yavuz, ürünün, sağladığı faydaların altını çizdi. TPO isimli ürünün, su yalıtımı özelliğiyle binayı dış etkenlerden, küf ve rutubetten koruduğuna dikkat çeken Yavuz, ürünle yaratılan sistemle çatılarda 25 yıl, güneş görmeyen temel ve tünellerde ise 100 senelik ömür yaratmanın mümkün olduğunu vurguladı.

Ürünün hafif yapısıyla da avantaj sağladığının altını çizen Yavuz, TPO'nun çevreci özelliklerine işaret etti: 'Yapılara binen yükü azaltmasının yanı sıra, navlun avantajı da sağlıyor. Malzemenin nakliye maliyetinin düşmesi   aynı zamanda daha az karbondioksit salınımı ve daha az fosil yakıt kullanımı anlamını geliyor. Bu yönü ile de çevreci bir ürün. TPO, üretim prosesi süresince geri dönüştürülebilen ve beyaz renkli yüzeyi sayesinde ısıyı yansıttığı için yüzde 80 'e varan enerji tasarrufu sağlayan bir malzeme.'

İTALYAN'DAN DİSTRİBÜTÖRLÜK TEKLİFİ

TPO'nün üretimine üç aydır başladıklarını belirten Yavuz, daha önce ithal edilen ürün için şimdi 80 yıllık İtalyan bir firmadan distribütörlük teklifi ald ıklarını kaydetti. Yavuz, 2 milyon metrekarelik satış hacmine ulaşmayı planladıklarını ifade etti.
Diğer yandan, Dow Elastomers'in know how'u ile üretilen ürün hakkında konuşan Dow Elastomers Afrika, Ortadoğu ve Afrika Bölge Müdürü Pierre Burelli,   40 yıldır Türkiye'de olduklarını belirterek, Türkiye'nin kendileri için çok önemli olduğunu vurguladı.

Havayı geçirmeden yüzde 30 enerji tasarrufu

Her yıl 1.4 milyar dolarlık Ar-Ge bütçesiyle yeni ürünler geliştiren DuPont, bu bütçenin önemli bir kısmını kürenin önemli sorunlarından biri haline gelen enerji tüketiminin azaltıllması yönündeki çalışmalara ayırıyor. Tyvek de bu yönde geliştirilen ürünlerden birisi. Ürün, yaşanılan meknlarda oluşan su buharının uzaklaştırılmasını ve yoğuşmasını önlüyor. şžirketin yaptığı açıklamaya göre, Tyvek   ile hava geçirmezlik net bir şekilde sağlanırken, yüzde 30'luk bir enerji kazanımı da elde ediliyor. Ortamdaki su buharının dışarı atılması toz, kirlilik ve haşerat gibi farklı dış etkenlerin de oluşmaması anlamına geliyor.

Betonu korumak için plaka yaptı

Türk Ytong Satış ve Pazarlama Koordinatörü Nuri Ertokat, zorunlu hale gelen   Isı Yalıtımı Yasası'nın enerji tüketiminde taşıdığı öneme dikkat çekti. Bu açıdan geliştirdikleri ürünlerin büyük önem taşıdığını söyleyen Ertokat, Ytong isimli ürünün duvarların tek katmanlı olarak yalıtılmasına olanak sağladığını kaydetti. Bu durumda geriye sadece geriye betonarme yüzeylerin ısı yalıtımı konusunun kaldığını belirten Ertokat, yine Ytong markasıyla geliştirdikleri yeni yalıtım plaklarının da altını çizdi. Plakanın inşaatların betonarme yüzeylerin ısı yalıtımında kendini göstermeye başladığını ifade eden Ertokat, metreküp başına 140 kilogram ile ürünün son derece hafif olduğunu da dile getirdi. Türk Ytong, geliştirdiği bu ürünü, 27 Nisan ile 1 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Yapı Fuarı'nda sergiliyor.