26 / 11 / 2024

Doğrulanmış ilan düzenlemesi ilan kaybına neden olabilir: Şu an ilanların yüzde 7'si doğrulandı!

Doğrulanmış ilan düzenlemesi ilan kaybına neden olabilir: Şu an ilanların yüzde 7'si doğrulandı!

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in ikinci fazı 15 Eylül’de yürürlüğe alındı ve şu an ilanların yüzde 7'si doğrulandı. Sektör temsilcileri uygulamayı değerlendirdi. İşte o açıklamalar...




Ticaret Bakanlığı tarafından gayrimenkul sektöründe adil piyasa şartlarını muhafaza etmek için geçen sene 31 Ekim tarihinde başlatılan süreçte son viraja gelindi. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in ikinci fazı olan satışa konu olacak gayrimenkulün e-devlet üzerinden doğrulanması sistemi, 15 Eylül’de kısmi şekilde başladı. 

İstanbul Ticaret Gazetesi'nde yer alan habere göre; Ocak ayına kadar tüm paydaşlara yönetmeliğe uyum için süre verildi. Bu tarihten sonra ise e-devlet üzerinden doğrulanmamış ilanlar satış konusu olamayacak.

Doğrulanmış ilan düzenlemesi ilan kaybına neden olabilir: Şu an ilanların yüzde 7 si doğrulandı!

DOĞRULANMIŞ İLAN ORANI İLK HAFTADA YÜZDE 7'Yİ GEÇMEDİ 

Geçen sene 31 Ekim’de Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayınlandı ve gayrimenkul ilan sitelerinde ilan verecek şirket ya da kişiler için kimlik doğrulama sistemi uygulamaya alındı. 

Sektör mensupları, yönetmelikle hayata geçirilen Elektronik Doğrulama Sistemi’nin (EİDS) ilk ayağı olan kimlik doğrulamada yüzde 99 oranında başarı sağlandığını açıkladı. Fakat, yönetmeliğin ikinci fazı olan satışa konu olacak gayrimenkulün e-devlet üzerinden doğrulama oranı ise ilk haftada yüzde 7’yi aşmadı. 

Doğrulanmış ilan düzenlemesi ilan kaybına neden olabilir: Şu an ilanların yüzde 7 si doğrulandı!

EMLAK İLANLARI YARI YARIYA DÜŞEBİLİR

Türkiye’deki 53 bin yetki belgeli emlak işletmesini doğrudan ilgilendiren sistemle satışa konu olacak gayrimenkul, e-Devlet kapısı aracılığıyla Tapu Kadastro Müdürlüğü ile entegre şekilde doğrulanabiliyor. Ticaret Bakanlığı, eylül-ocak dönemini uyum süreci şeklinde açıkladı. 

Fakat, emlak işletmelerinin bu sisteme entegre olmada yavaş davranması, sektörde sorunlarla karşılaşılması endişesine neden oldu. 

Sektör yetkilileri, konu ile ilgili "Bu süreçte taşınmaz sahiplerinin yeterince bilgilendirilmemesi ve uyum sağlanamaması durumunda ocak ayında emlak satış ilanlarında yarı yarıya düşüş yaşanabilir" uyarılarda bulundu. 

Doğrulanmış ilan düzenlemesi ilan kaybına neden olabilir: Şu an ilanların yüzde 7 si doğrulandı!

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ UYGULAMAYI DEĞERLENDİRDİ

Konunun ayrıntılarının değerlendirildiği toplantının başkanlığını yürüten İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Hakan Akdoğan konuya ilişkin "Bu şekilde önemli bir düzenleme için sektörü bilgilendirmeyi sürdüreceğiz" dedi. 

Mustafa Hakan Özelmacıklı da konuyla ilgili konuştu ve şunları söyledi:

"Sistem, yetki belgeli emlak işletmelerinin mevcut pazardaki potansiyelinin artmasını sağlayacak. SGK kaydı bulunan emlak danışmanı sayısını da önemli oranda artıracak. Bu sayı, ilk defa 124 bini geçti. Süre ve iptal mekanizmaları da sistemde aktif duruma geldi. 

Fakat gayrimenkul ID verisi konusunda sorun yaşıyoruz. Gayrimenkul ID verisi, yetki verildikten sonra girilmesi gereken bir veri. Bu nedenle bunu mülk sahibinin bize ulaştırması gerekiyor. Mülk sahipleri e-devlet üzerinden yetki tanıyınca sanki taşınmaz üzerindeki tüm yetkilerini kaybetmiş gibi hissediyorlar. Bu konuda bizlerin bilgilendirme yapması gerekiyor." 

Ticaret Bakanlığı Sektörel Ticaret ve Taşınır Rehni Dairesi Başkanı da gayrimenkul danışmanlarının iptalle ilgili sorunlar yaşadığına dikkat çekti ve şunları söyledi:

"Gayrimenkul sahibi yetki belgesini verdikten bir hafta sonra bile bunu sistem üzerinden iptal etse 3 ay boyunca satış yetkisi sizde duracak. İptal, sadece 3 ay sonra bu yetki belgesini alamayacağınızı belirtiyor. Ayrıca sistem üzerinden yetki verilmesi mülk sahibi ile yetkilendirme sözleşmesi yerine de geçmiyor. Sizler yine sözleşmelerinizi yapmayı sürdüreceksiniz. Tek yetkililik konusunda da yeni çalışmalar yapılabilir."

Emlakjet.com Müşteri Deneyim Direktörü Cansu Demir, konuyla ilgili "Şu an doğrulama almasanız da ilan koyabilirsiniz. Fakat, ocak ayı itibarıyle bu şekilde olmayacak. Şu an bizde yayına alınan ilanların yaklaşık 7-8’i doğrulandı. Bu, oldukça düşük bir rakam. Ocak ayı itibarıyla işimizin çok zorlaşmaması için mümkün olduğunca doğrulanmış ilan almaya özen gösterelim. Aksi durumda ciddi bir ilan kaybını hep beraber yaşayacağız" açıklamasında bulundu. 

Hepsiemlak.com Satış ve Müşteri İlişkilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Engin Sezer de "2018’den beri devam eden bir sürecin içindeyiz. Bu sistem sizin yetkilendirme sözleşmelerinizi bağlayan bir durum değil. Türkiye’deki konut satışlarının 5’te birinin yapıldığı yerdeyiz. Doğrulanma sayısı, ihmal edilecek kadar düşük. Bir an önce mülk sahiplerinden onay alacak şekilde kendimizi sisteme adapte etmemiz lazım. Eğer bu uygulama hemen zorunlu olsaydı 12 bin ilan kaybetmiş olacaktık. Bu konuda mülk sahiplerini ikna etmemiz lazım. 3 ay sonra yetki almazsak pazarda verim kaybı yaşanacak" şeklinde konuştu. 

Ev sahipleri avukatlara ev vermek istemiyor! Nedenini duyunca şok olacaksınız!

KİPTAŞ ve Küçükçekmece Belediyesi arasında kentsel dönüşüm protokolü! Yeni projeler geliyor!

Makul tedbirlerle evi kiraya vermek için şimdi doğru zaman mı? Ev sahipleri ve kiracılara son dakika uyarısı!  


Geri Dön