Genel

Doğu Akdeniz ve Karadeniz’de Metan Hidrat gazı bulundu!

Türkiye'nin kıta sahanlığı içindeki Doğu Akdeniz ve Karadeniz’de bolca bulunduğu tahmin edilen Metan Hidrat gazı ile ilgili Alman Poseidon gemisi araştırma yapmak üzere yola çıktı...


Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Günay Çifçi, Avrupa Birliği ülkelerinin metan hidrat gazı ile ilgili geçen ay Brüksel'de toplantı yaptığını hatırlatarak, "1 metreküp katı haldeki metan hidrit gazı 164 metreküp gaz içeriyor. Türkiye'nin bu gazı kullanılır hale getirmesi halinde enerji ihtiyacı yüksek oranda azalacaktır" dedi.


ARAŞTIRMA 4 HAFTA SÜRECEK


Bugün'ün haberine göre, Almanya'daki Bremen Üniversitesi Deniz Bilimleri Araştırma Merkezi (MARUM), Poseidon isimli araştırma gemisiyle Akdeniz'de 4 hafta sürece araştırma gezisine çıktı. Günay Çifçi, metan hidrat gazını, doğalgazın buz kristalleri ve katı haldeki şekli olarak açıklayarak, dünyada ‘yanan buz' olarak bilindiğini söyledi.


PETROL VE DOĞALGAZIN HABERCİSİ


"Metan hidrat gazının bulunması, derinlerde doğalgaz ve petrolün varlığına da iyi bir işaret" diyen Çifçi, denizde yapılan petrol, doğalgaz amaçlı çalışmalarda bir tek kuyunun maliyetinin 200 milyon dolar civarında olduğunu belirterek, petrol şirketlerinin bu konuda yatırımları olduğunu da sözlerine ekledi.


Patronlar Dünyası