26 / 12 / 2024

Doğu Anadolu Fay Hattı kırılmaya başladı! Japon deprem uzmanı açıkladı: Malatya'da buralar riskli!

Doğu Anadolu Fay Hattı kırılmaya başladı! Japon deprem uzmanı açıkladı: Malatya'da buralar riskli!

Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın kırılmaya başladığına dikkat çekti. Deprem uzmanı, Malatya'da riskli yerleri de açıkladı. İşte ayrıntılar...



‘’Yeniden Hep Birlikte Ayağa Kalkıyoruz’’ mottosuyla yeni bir dönem başlatan KYK Yapı Kimyasalları’nın 6 Şubat depremlerinden etkilenen kentlerde düzenlediği eğitimler devam ediyor.  KYK Yapı Kimyasalları Deprem Eğitim TIR’ı “Kaşif” ve Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki son olarak Doğu Anadolu bölgesinde Diyarbakır ve Malatya’ya gitti. 

KYK Yapı Kimyasalları öncülüğünde gerçekleşen; Japon deprem uzmanı, yüksek mimar ve yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki’nin de bulunduğu deprem eğitimlerine Diyarbakır ve Malatya’da yoğun ilgi gösterildi. 

Çok sayıda sektör profesyoneli ve ilgilinin bulunduğu  Malatya’daki bilgilendirme toplantısına Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da katılım gösterdi. 

Doğu Anadolu Fay Hattı kırılmaya başladı! Japon deprem uzmanı açıkladı: Malatya da buralar riskli!

UZUN SÜREDİR KIRILMAYAN DOĞU ANADOLU FAYI KIRILMAYA BAŞLADI 

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, deprem eğitimi sırasında yaptığı açıklamasında, Türkiye’de 81 ilin 52’sinin birinci derece deprem bölgesinde bulunduğunun altını çizdi.

"1939 yılında Erzincan’da deprem oldu sonra 1941’de Tokat’ta deprem meydana geldi. Doğudan batıya sanki domino taşı gibi depremler oldu. 1999'da Gölcük’te deprem oldu" diye konuşan Yoshinori Moriwaki, Doğu Anadolu Fayı'nın uzun süredir kırılmadığına, üç yıl önce Silivri’de küçük bir deprem olduğuna ve sonrasında Elazığ depreminin geldiğine dikkat çekti. 

Moriwaki, uzun süredir kırılmayan Doğu Anadolu Fayı kırılmaya başladığının, 6 Şubat depreminin yaşandığının altını çizdi. 

Doğu Anadolu Fay Hattı kırılmaya başladı! Japon deprem uzmanı açıkladı: Malatya da buralar riskli!

Türkiye ile Japonya arasında deprem karşılaştırması yapan Yoshinori Moriwaki, 5,5 büyüklüğünde yani orta seviyede depremlerin en çok Çin'de yaşandığını aktardı ve "Japonya 4, Türkiye ise 6’ncı sırada. Metrekare olarak bakılırsa Japonya 6, Türkiye 17’inci sırada. Tarihte en büyük depremlere bakıldığında; Türkiye’de 1939'da rzincan’da 7,9 büyüklüğünde olurken, Japonya’da ise 2011'deki Thoku depremi, büyüklüğü ise 9" bilgilerini verdi. 

İnsanı depremin değil binanın öldürdüğüne vurgu yapan Moriwaki, Türkiye’de can kaybının çok olduğuna dikkat çekerek, "Mimar ve mühendis arkadaşlar biz bunu düzeltmeliyiz, düzeltebiliriz" ifadelerini kullandı. 

Doğu Anadolu Fay Hattı kırılmaya başladı! Japon deprem uzmanı açıkladı: Malatya da buralar riskli!

MALATYA'NIN BU BÖLGELERİ RİSKLİ 

Japon Bilim Adamı Yoshinori Moriwaki, Malatya’nın en çürük bölgeleri ile ilgili de açıklamalarda bulundu ve bu bölgelerde konut inşasının yapılmaması gerektiğine dikkat çekti. 

Moriwaki, "Malatya’da Maraş ve Hatay’da olduğu gibi Ova tarafından yumuşak zeminin yeri yapılaşma açısından tehlikeli denebilir. Bunun biraz zeminin iyi olduğu bölgelerde, sert zeminin olduğu yamaçlarda kentsel dönüşüme start verilmesi iyi olur" açıklamasında bulundu. 

Yoshinori Morivaki, Malatya’daki deprem bilgilendirme toplantısında katılımcıların “en kötü senaryo” ve “tsunami” olasılığı sorularına da yanıt verdi. 

Hatay'dan sonra Suriye ve Kıbrıs'a uzanan bir fay hattı olduğunu aktaran Morivaki, "Denizin altındaki bu fay kırılırsa tsunami riski ortaya çıkabilir; genel olarak bir metrelik bir dalga gelebilir. En kötü senaryo ise hem deprem hem de kayma durumunun meydana gelmesi" diye konuştu. 

Bu durumda en kötü senaryonun 3 metrelik bir dalga olduğunu dile getiren uzman, "Binaların deniz seviyesinden en az 3 metre yüksekte olması önem arz ediyor. Fakat, tsunami Türkiye'de pek görülmüyor.  İzmir  depreminde yaşanan dalganın boyu bir metreydi" açıklamasında bulundu. 

Emlak Konut GYO Malatya Merkez 1. Etap 1. Kısım ve 2. Etap 1. Kısım deprem konutları için imzalar atıldı!

Depremlerden etkilenen 106 işletmeye 8 milyon 305 bin TL hibe verilecek!

Gaziantep'te Yerinde Dönüşüm Projesi kapsamında konutlar yükseliyor! 


Geri Dön