Sektörel

Doğu Anadolu inşaatta hayal kırıklığı yaşıyor

VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu: "Demirdeki artış Doğu Anadolu'da inşaat sektörünü hayal kırıklığına uğrattı."

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanı Zahir Kandaşoğlu, demir fiyatındaki artışın Doğu Anadolu Bölgesi'nde inşaat sektörünü hayal kırıklığına uğrattığını ve bu alandaki çalışmaların durduğunu söyledi. Kandaşoğlu, düzenlediği basın toplantısında, Doğu Anadolu Bölgesi'nde kış mevsiminin en az 6 ay sürdüğünü, ağır kış koşulları nedeniyle sektörlerin büyük bölümünün hizmet veremediğini ve bu nedenle yazı beklemek zorunda kaldıklarını belirtti.

Van'da 899 inşaat firmasının aktif olarak çalıştığını, 110 yapı kooperatifi firmasının da odaya kayıtlı bulunduğunu ifade eden Kandaşoğlu, bu firmaların kentin ekonomisine önemli ölçüde katkı sağladığını bildirdi. Bölgede bu yıl inşaat sektörünün, çalışmalarını 20 Mayıs'ta başlattığını ancak hareketliliğin 15 gün sürdüğünü anlatan Kandaşoğlu, inşaat sezonuna başlamadan önce 1 ton demirin fiyatının 950 YTL olduğuna ancak şimdi, demirin 2 bin 100 YTL'den satıldığına dikkati çekti.

Dünyada ve Türkiye'de inşaat sektörünün önem taşıdığını, Doğu Anadolu Bölgesi'nin cazibe merkezi olan Van'da ise bu sektörün son yıllarda artan bir öneme sahip olduğunu ifade eden Kandaşoğlu, şöyle devam etti: "Van'da son yıllarda artan konut ihtiyacı, inşaat sektörünü önemli hale getirmiştir. Bu sektör zamanla kentin bütün yükünü taşır konuma gelmiştir. İşsizliğin giderilmesine önemli bir katkı sağlayan bu sektör, ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunmaktadır. Demir fiyatındaki artış bölgede inşaat sektörünü hayal kırıklığına uğratmış ve bu alandaki çalışmalar durmuştur." Demirin acil olarak ihracatının durdurulması gerektiğini bildiren Kandaşoğlu, "İhracattan dolayı demir fiyatları yüzde 50 oranında artış göstermiştir. Bu artıştan dolayı bütün yapı kooperatifleri, çalışmalarını durdurarak, bekleme sürecine girmiştir. Bölge için önemtaşıyan bu sektöre sahip çıkılmalıdır." dedi. Kandaşoğlu, bölgede tarım ve hayvancılığın yok olduğunu, sınır ticaretinin durdurulduğunu ve turizmin bitme noktasına geldiğini savunarak, bölge ekonomisinin can damarı olan inşaat sektörünün ayakta tutulması gerektiğini söyledi.

Merkez Bankası'nın faiz yükseltmesi

Ülkenin bulunduğu bu sıkıntılı ortamda Merkez Bankası'nın faiz yükseltmesini doğru bulmadıklarını da kaydeden Kandaşoğlu, bu tür kurumların sıkıntılı dönemlerde devreye girerek piyasayı rahatlatması gerektiğini ancak, Merkez Bankası'nın bu beklentinin aksine faiz yükselterek ikinci bir sıkıntıya yol açtığını savundu.