Genel

Doğu Avrupa, Türk Akımı projesinin çalışmalarının tamamlanmasını istiyor!

IAEE Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu: "Ukrayna’daki kriz nedeniyle endişeli bir kış geçiren Avrupa, özellikle de Doğu Avrupa, Türk Akım’daki fizibilite çalışmalarının bir an önce tamamlanmasını, dolayısıyla korkulu rüyadan uyanmak istiyor” dedi.

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Seçilmiş Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Ukrayna’daki kriz nedeniyle endişeli bir kış geçiren Avrupa’da kriz senaryolarının çalışıldığını ve Ukrayna’dan gelen gazın kesilmesinin özellikle Doğu Avrupa’yı vuracağının öngörüldüğünü kaydetti. Kumbaroğlu, Doğu Avrupa’da yaşayan insanların korkulu rüyadan uyanmaları için “Türk Akım” projesindeki fizibilite çalışmalarının bir an önce tamamlanması gerektiğini söyledi. 

Kumbaroğlu, enerjide çok önemli bir transit geçiş noktası olan Türkiye’nin bir “hub” olarak her geçen yıl önemini artırdığını kaydetti.


Başta Avrupa olmak üzere gelişen dünyada enerji kaynakları yetersiz ülkelerin en büyük sorununun enerjide dışa bağımlılık olduğunu, bu kapsamda enerjide arz güvenliğinin kendileri açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Kumbaroğlu, şunları söyledi:

“Avrupa Birliği gaz ihtiyacının yüzde 66’sını ithal ediyor. Özellikle Doğu Avrupa’da birçok ülke Rus gazına bağımlı. Çok sayıda ülkede yaptığımız görüşmelerde son dönemlerde ana gündem gitgide Türk Akım Projesi oluyor. Türkiye’nin kazanacağı stratejik avantajın AB nezdinde yarattığı endişeye rağmen birçok ülke Ukrayna’daki sorun nedeniyle Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya götürecek Türk Akım projesinin hayata geçmesini “dört gözle” bekliyorlar diyebiliriz. Türkiye’nin güvenli ve istikrarlı bir ülke olması, bu koridorun sıkıntısız olacağı öngörüsü söz konusu projeyi güvenilir kılıyor. Dün Macaristan Başbakanı Victor Orban, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında da üzerine basa basa söylediği ‘heyecanla Türk Akım projesini bekledikleri, korkulu rüya görmek istemedikleri’ yolundaki endişe dolu sözleri bu çalışmanın önemini gözler önüne seriyor.”

Kumbaroğlu, ülke ve bölgelerin gelişim süreçlerinin aksamaması için bu tarz koridorların en kısa sürede hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek sektöre yön veren IAEE gibi kuruluşların konu üzerinde çalıştıklarının altını çizdi.