Doğu Garajı-İldem tramvay hattının test sürüşü yapıldı!
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Doğu Garajı-İldem tramvay hattının test sürüşünü yaptı. Test sürüşü sonrası açıklamalarda bulunan Özhaseki, 42 kilometrelik hat ve 70 aracın maliyetinin 800 milyon lirayı bulduğunu söyledi...
Tamamlanma aşamasına gelen Doğu Garajı - İldem hattının test sürüşünü yapan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, "Bugün burada 10 kilometrelik İldem hattının deneme sürüşlerini yaptık. Ayını şekilde üniversite güzergahının da deneme sürüşlerini yapıyoruz. Allah nasip ederse ay başında bu İldem hattımızı açıyoruz. İldem’de oturan vatandaşlarımıza hayırlı olsun. Bundan sonra bu bölgedeki kardeşlerimiz İldem’den, Beyazşehir’den şehrin merkezine ve organize sanayiye yani neredeyse 25 - 30 kilometrelik yolu bir tek biletle çok rahat bir ortamda geçebilecekler. Tabi üniversite güzergahı da açılış tarihi itibariyle sömestre dönüşüne ayarladık. Bundan sonra üniversite öğrencilerimizde Kayseri’nin her tarafından üniversiteye ulaşabilecekler. Şimdilik hattımız 35 kilometreyi buluyor. Bu bir başlangıç. Zaten ilk raylı sistemi başlattığımızda bunu ifade etmiştim. Ben ne kadar yaparım bilemiyorum ama 'etap etap bu raylı sistem Kayseri’nin her tarafına ulaşacak' diye Kayserili hemşerilerimize müjdeyi vermiştim. Şimdi ikinci ve üçüncü etaplar açılıyor. Bahar ayıyla birlikte de 3 hatta daha başlıyoruz. Birisi Talas Cemilbaba hattı, ikincisi Anayurt hattı ve sonra da Belsin - Terminal hattına başlıyoruz. O 3 hattı da en geç 1 yıl içerisinde Allah’tan mani gelmezse tamamlarız" diye konuştu.
'Kayseri’deki raylı sistem uzunluğumuz 42 kilometreyi buluyor' diyen Özhaseki, "Bu arada arkadaşlarımız yeni raylı sistem alımına da başladılar. Eskiden 17 kilometre için 22 aracımız vardı. Şimdi araç sayımız 38 oldu. Bir 30 araç almak içinde ihaleye giriyoruz. Yani 1 sene sonra neredeyse 42 kilometrelik hat ve 70 araçla hizmet vermeye devam edeceğiz. Kayseri’de yolcu oranındaki yoğunluğu tamamıyla bizim raylı sistemimize almış oluyoruz. Bugünlerde ufak tefek sıkıntılar yaşanabilir ama inşallah 1 - 2 seneye kalmadan dünyanın en modern sistemi burada çalışmış olur diye düşünüyorum. Bu 42 kilometrelik hattın maliyeti neredeyse 400 milyon lira, arkasından bu araçların maliyeti var. Buda 2 milyon Euro civarında bulunuyor. Yani bizim hatlar ve üzerindeki araçlar bunun etrafındaki yeşillendirmeleri geçiyorum 800 milyon lirayı buluyor. Bu Kayseri Büyükşehir Belediyesi bütçesi olarak önemli bir oran ve biz bunu karşılayabiliyoruz. Zaten büyük bir kısmını da öz sermayemizden karşılıyoruz. Şunu çok net söyleyebiliriz ki İstanbul ve Ankara’nın dışında en uzun hattı olan herhalde tek şehir biziz" şeklinde konuştu.
Tramvay güzergahanın, işlerinde uzman mühendisler ile çalışılarak yapıldığını belirten Özhaseki, "Hiçbir şekilde akşam oturularak 3-5 arkadaş bir araya gelip ‘yarın şu tarafa doğru hat götürelim, buda yerin üstünden olsun, altından olsun' diye yapılmıyor. Bunun bir mühendisliği var. Bu konuda çalışan uzman arkadaşlar var. İkincisi yolcu sayısı bu işlerde çok önemli. Yani siz taşıyacağınız yolcuya göre araç alıyorsunuz. Bir istikamette giden birkaç bin insan varsa bunu otobüsle çözebiliyorsunuz ama bu yolcu sayısı eğer saatte 10 binleri geçmişse işte o zaman bunları tercih ediyorsunuz. Yolcu sayısı 1 saat içerisinde 40 - 50 binleri bulmuşsa eğer o zaman da metroya geçmeniz zorunlu oluyor. Bu nerelerde oluyor? Nüfusu 10-15-20 milyonları bulan metropollerde oluyor. Zaten bunlardan hesap yapılıyor. Biz Kayseri’nin 5 yıl sonraki nüfusunu tahmin ediyor ve biliyoruz. Elimizde bu rakamlar var. Kayseri'nin 10 sene sonraki nüfusu da belli, 20 sene sonra da geleceği nüfusu da belli. Kayseri hiçbir zaman 25-30 milyonluk 15 milyonluk falan bir metropol olmayacak ama kendi içerisinde Orta Anadolu’nun baş şehri olacak. Büyüyecek nüfus 3-4 milyona kadar çıkacak. O çıkacak nüfusta bile şu yaptığımız sistem çok rahat çalışacak ve iş görecek. Bütün bunların hesabını yapıyoruz. Bir şey daha var. Bütün bunlar için devlet planlamadan izin alıyorsunuz. Devlet hiçbir şekilde size ‘evet yerin altına da girin bu paraları da harcayın' demiyor. Sebebi ne? Yerin altına girdiğinizde şu hatlara döşenen sadece malzeme inşaat kısmı tam 10 mislini buluyor. Eğer oradan su çıkıyorsa bu rakam daha da artıyor. Böyle bir ortamda demek ki bütün yaptıklarımız şükürler olsun Allah’a doğru ve bundan sonraki yıllarda da bu sistem Kayseri’nin ihtiyacına cevap verecek. Peki yolculuk artarsa nasıl çözeceksiniz? Arkadaşlar şimdi 6 dakikada bir gidiyorsa 5 dakikaya düşüreceğiz. Daha artarsa araç alıp 4 dakikaya düşüreceğiz. Tek araçla gidiyorsa 2-3 araca çıkaracaksınız. Bütün bunların cevabı var. Kayserimize hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.
Kırıkhan Olay