Eğitim

Doğu Karadeniz'deki eski yapılar gözden geçirilecek!

Proje için 2011 yılı bütçesine ödenek ayrılması planlanıyor...

AK Parti İstanbul Milletvekili ve Doğu Karadeniz Turizm Master Planı koordinatörü Nusret Bayraktar, proje sayesinde bölgeye ilk etapta 250 bin, daha sonra da 1 milyon, en geç 2023 yılına kadar da 3 milyon yabancı turistin gelmesini hedeflediklerini söyledi.
        
Bayraktar, Rize Valiliğinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye´nin turizm potansiyelinin deniz, kum ve güney turizminden ibaret olmadığını, alternatif turizm türlerine yönelik de çalışma yapılması gerektiğini belirtti.
        
Doğu Karadeniz Turizm Master Planı konusunda daha önce Ankara ve Trabzon´da iki toplantı yapıldığını ifade eden Bayraktar, "Projenin yürürlüğe girmesi ile hem ülkemiz hem de bölge kazanacak. Bu nedenle yapılan toplantılarda proje konusunda siyasi ayağın yanında yereldeki yöneticilerin de katkı vermelerinin önem taşıdığı vurgulandı" dedi.
        
Bayraktar, projenin ilk etapta Trabzon, Rize, Giresun, Gümüşhane ve Ordu illerini kapsayacak şekilde başladığını, ancak son yapılan değerlendirmelerde projeye Samsun, Artvin ve Bayburt´un da dahil edildiğini anlattı.
        
Bayraktar proje ile ilgili şu bilgileri verdi:
        
"Proje 10 bakanlığı ilgilendiriyor. Bu nedenle tüm bu bakanlıklarla birlikte çalışma yapıldı. Bölgenin önemli potansiyeli var. Rize de bu işin odak noktası. Proje için 2011 yılı bütçesine ödenek ayrılması planlanıyor. Yapılacak olan çalışmanın ardından projenin ne getirip ne götüreceği hakkında bir rapor hazırlayıp Başbakan´a sunacağız. Rize´de yapılacak toplantıdan sonra yol güzergahını belirleyip 2011´de proje için ilk kazmayı vurmayı planlıyoruz."
        
İsviçre´deki Davos şehrinin yılda 20 milyon turist ağırladığını, oysa Türkiye´deki pek çok bölgenin Davos´tan çok daha güzel olduğunu vurgulayan Bayraktar, proje sayesinde bölgeye ilk etapta 250 bin, daha sonra da 1 milyon, en geç 2023 yılına kadar da 3 milyon yabancı turistin gelmesini hedeflediklerini söyledi.
        
Bayraktar, proje sayesinde kaçak ve çarpık yapılaşmanın da önüne geçileceğini savunarak, "Yerel mimariye uygun olmayan eski yapıları da bir plan dahilinde gözden geçireceğiz. Türkiye´nin yüzde 65´i kaçak yapılmış. Bu proje ile bunun önüne geçilecek. Proje sayesinde 150 bin insanın da istihdam edilmesi planlanıyor. Ayrıca bölge esnafı için de ciddi bir getirisi olacak" diye konuştu.
        
Nusret Bayraktar, projenin üçüncü toplantısının İkizdere ilçesindeki bir otelde 7 Ağustosta başlayacağını ifade ederek, toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ile projeye dahil olan illerin valileri, milletvekilleri, ticaret odası başkanları, il genel meclis başkanları ve çok sayıda davetlinin katılacağını kaydetti.
        
Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu da yapılacak toplantıda projede yer alan illerin en geniş haliyle temsil edileceğini belirterek, "Artvin´den Samsun´a kadar olan tüm bölgenin değerlendirmesi yapılacak. Yaylalardan azami istifade edilmesini istiyoruz. Proje sayesinde Samsun´dan giren bir kişi Artvin´den çıkabilecek. Proje ile sadece yaylalar birleştirilmeyecek. Aynı zamanda turistin konaklayabileceği, yemek yiyebileceği yerler de oluşturulacak" dedi.
AA