26 / 11 / 2024

Doğu ve Güneydoğu turizm teşviğiyle kalkınacak!

Doğu ve Güneydoğu turizm teşviğiyle kalkınacak!

c4'üncü bölgede yapılan bir yatırımda yapılan 1 milyon TLlik yatırıma karşılık devletin sağladığı destek 520 bin TLtyi bulurken, aynı yatırım 6'ncı bölgede yapılırsa 990 bin TLye ulaşıyor.





Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 15 ili kapsayan 6'ncı bölgeye uygulanan turizm teşvikleri, girişimcilere önemli avantajlar birçok avantaj sunuyor. 4'üncü bölgede yapılan bir yatırımda yapılan 1 milyon TLlik yatırıma karşılık devletin sağladığı destek 520 bin TLtyi bulurken, aynı yatırım 6'ncı bölgede yapılırsa 990 bin TLye ulaşıyor. Yatırımcının yaptığı harcama tutarı kadar devlet desteği sağlanıyor. 



Doğrudan bölgesel gelişmişlik farklarının azriyle, turizmcilere yüzde 60'lara varan maliyet lerindeki girişimciler otel yatırımlarına büyük akıtmasına yönelik yatırım teşvikleri girişim- avantajı sağlanıyor. Böylece, yerel girişimciler ilgi gösterdi. Yıl sonu itibariyle otel yatırımlacilerin de önünü açıyor. Örneğin. Doğu ve kendi kentlerinin turizm potansiyelini değer- rının 40'a yaklaşması ve tüm projeler için yaGüneydoğu Anadolu Bölgesinde 15 ili kapsa- lendirmek için harekete geçme fırsatı yakalı- tırım tutarının 184 milyon lira düzeyine ulaşyan 6'ncı bölgeye uygulanan turizm teşvikle- yor. 



Garanti'den Turizme özel destek paketi  Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı O Nafiz Karadere, kaynakların ülke ekonomisi için etkili ve yararlı bir şekilde, doğru alanlara yönlendirilmesini sağlayan teşviklerin, etkilerinin kısa sürede ortaya çıkması açısından, ekonomik gelişme için kritik rol oynadığını söylüyor. Girişimci KOBİ'lerin desteklenmesi ve bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması için kamu teşviklerinin yanı sıra özel sektör desteklerinin de önemli olduğunu belirten Karadere, bu amaçla, 10 yüdan fazla süredir KOBÎ'leri desteklediklerini, ülke ve dünya ekonomisindeki gelişmeler hakkında, düzenli olarak bilgüendirdiklerini ifade ediyor. Garanti Bankası olarak, turizmciler de dahil olmak üzere girişimci tüm KOBÎ'lere bankacılık işlemlerini Garanti'ye gelerek, hem en uygun koşullarda hem de tek çatı altından yapabilecekleri geniş kapsamlı destek paketleri hazırladıklarım kaydeden Karadere, şöyle devam ediyor: "Turizm Destek Paketi'nden konaklama işletmeleri, seyahat acenteleri, tedarikçi firmalar, kafeler, barlar, restoranlar ve turistlere hizmet veren diğer tüm işletmeler yararlanabiliyor. Paket kapsamında, turizm sektörüne dair eğitimler düzenliyor, bilgi paylaşımında da bulunuyoruz. Bu paketle, 60 aya varan vadelerle KOBİ ihtiyaç kredilerinin yanısıra yaygın ve güçlü muhabir ağı sayesinde hızlı ve güvenilir yurtdışı para transferi, teminat mektupları, işyeri kredileri, şirket kredi kartı gibi çok sayıda ürün, müşterilerin kullanımına sunuluyor Türkiye'de faaliyette bulunan KOBİ tanımına uygun konaklama işletmelerinin, yemleme,modernizasyon, renovasyon ve tevsü yatırımlarının fina.nRma.nina. yönelik Garanti Bankası olarak Türkiye Kalkınma. Bankası üe imzaladığımız anlaşma kapsamında Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası tarafından sağlanan STEP (Küçük Turizm İşletmeleri Projesi) ile 20 Milyon Euro tutarındaki fona aracılık ettik. 2012 yılında garanti.com.tr/kobi adresinde devreye aldığımız TeşvikBul uygulamamızla, KOBİ'lerin sayıca çok olan ulusal ve uluslararası destek, teşvik ve hibelerle ilgili bilgilere tek bir çatı altından kolaylıkla ulaşmalarım sağlıyoruz." Gelecek 1-2 yıl içinde yapılacak yatırımların yüzde 45'i Antalya ve İstanbul'da bulunuyor. Bu illeri Hatay, Muğla.  İzmir  ve Mersin takip ediyor. 

İstanbul ve Antalya aynı zamanda bu yatırımlarla yaratılacak iş imkanlarının da yüzde 47'sini alıyor. Türkiye Otelciler Federasyonu Mali Danışmanı Cüneyt Ertürk, Anadolu'ya özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'ne verilen turizm teşviklerinden 3 yıldız ve üzeri konaklama tesisleri ile turizm yatırım/işletme belgeli özel tesis, yayla/dağ evi ve butik otel yatırımlar yararlanabildiğim söylüyor. 

En yüksek teşvik 6'na bölgeye Turizm desteklerinde İstanbul ili hariç Türkiye'nin toplam 6 bölgeye ayrıldığını ifade eden Ertürk, Anadolu'nun doğusunda yer alan illerin genellikle 4,5 ve 6'ncı bölgede yer aldığını vurguluyor. En yüksek teşviklerin 6'ncı bölgede verildiğinin altını çizen Ertürk, diğer bölgelerde bu teşvikler azalarak devam ettiğini sözlerine ekliyor. 

 

Verilen teşviklerin bölgeler itibariyle somut olarak yatırımcıya ne katkı sağladığını ise Ertürk, şöyle anlatıyor: "Örneğin, 4'üncü bölgede yapılan bir yatırımda yapılan 1 milyon TL'lik yatırıma karşılık devletin sağladığı destek 520 bin TL'yi buluyor. Aynı tutarda 5'nci bölgede yapılırsa 640 bin TL'ye ulaşıyor. Aynı yatırım 6'ncı bölgede yapılırsa 990 bin TL'ye ulaşıyor yani neredeyse yatırımcının yaptığı harcama tutarı kadar devlet desteği sağlanıyor." Yaptığın harcamadan daha fazla teşvik Ayrıca bölge farkı gözetilmeksizin Turizm Bakanlığı'ndan alınan Turizm Yatırım ve işletme Belgesi'ne istinaden, bina-inşaat harcı istisnası, işletmeye geçtikten sonra 5 yıl süreyle emlak vergisinden muaf olma gibi avantajlardan da yatırımcılar faydalanabiliyor. Turizm teşviklerinin 2009 yılında yayınlanan kararname ve 2012 yılında yapılan yeni düzenlemeler ile özellikle doğu bölgelerinde tekrar eski günlerine geri döndüğünü söyleyen Ertürk, "Mesela 6'ncı bölgede yer alan Diyarbakır, Van veya Mardin'de 1 milyon TL'lik bir yatırım yaptığınız takdirde devlet size 1 milyon TL'lik destek sağlıyor. Bu tutara bina-inşaat harcı istisnası ve 5 yıllık emlak vergisi muafiyetini de eklediğinizde sağlanan destekler yaptığınız harcama tutarı aşabiliyor. Bizce bu müthiş bir avantaj" diyor. 



Teşviklerin özellikle yörede faaliyette bulunan karlı şirketlerin turizm yatırımlarına yönelmesinde oldukça motive edici bir etkisi olacağını belirten Ertürk, şöyle devam ediyor: 4. Bölge Afyonkarahisar Amasya, Artvin, Bartın, Corum, Dizce, Elazığ, Erzincan, Hatay, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütanya, Malatya, Nevşehir, Rize, Sivas 5. Bölge Adıyaman, Aksaray, Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli, Yozgat 6. Bölge Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, İğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, ŞanLurfa, Sımak, Van, Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri "Anadolu özellikle Doğu Anadolu maalesef terör sorunu yüzünden uzunca bir dönemdir dış dünyaya kapalı. Ancak birçok medeniyetin ve ulusun doğduğu yer olan bu bölgenin turizme açılması durumunda inanılmaz bir iç ve dış turizm potansiyeli yakalanacağı da bilinen bir gerçek. Güneyde uygulanan ve başarıya ulaşan turizm politikalarının Doğu ve Güneydoğuda da teşviklerle desteklenmesi durumunda giineş, kum, deniz üçlemesinden sıkılanlara yeni bir seçenek yaratacağını düşünüyorum." Anadolu'ya talep artıyor Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) Başkanı Kerem Köfteoğlu da Anadolu'da sanayi ve ekonominin hızla gelişmesinin konaklama tesisi ihtiyacını yükselttiğini belirtiyor. İş dünyasından yerli-yabancı temsilcilerin Anadolu şehirlerine ziyaretlerinin artması, şehir otelleri yatırımlarını hızlandırdığına işaret eden Köfteoğlu. "Otel yapımına verilen teşvikler incelendiğinde, Türkiye'nin 4, 5 ve 6'ncı bölgelerindekilerin en kapsamlı olduğunu görüyoruz. Bu yılın ilk yarısında açıklanan rakamlara göre, Anadolu'nun 47 ilinde, 160'ı aşkın proje için 1.8 milyar TL'lik teşvik sağlandı" diyor. 

Hazine Müsteşarlığı'nın verdiği teşviklerin yanı sıra, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen 28 bölgedeki yatırımların, Türkiye'nin neresinde olursa olsun 5'inci Bölge teşviklerinden yararlanabildiğine dikkat çeken Köfteoğlu, teşvik destekleri kapsamında yatırımcılara, yüzde 6'dan yüzde 99 oranına kadar teşvik imkânları sağlandığını bildiriyor.

20 kentte yatırım artacak Teşvikler ve Anadolu'daki arazi maliyetlerinin düşük olması, yerli ve yabancı yatırımcıların iştahını kabarttığını, Anadolu'ya otel yapma yarışının işletmecilik yapan dünyanın önde gelen otel zincirlerine de yansıdığını belirten Köfteoğlu, Türkiye'de nüfusu 1 milyonu aşan 20 kentinde önümüzdeki dönemde otel yatırımlarının artacağını söylüyor. Köfteoğlu, şöyle devam ediyor: "GAP bölgesindeki Şanlıurfa, teşviklerden en fazla yararlanacak 15 il arasında yer alıyor. 

Şanlıurfa'nın yanı sıra, Mardin, Van, Diyarbakır ve Gaziantep Doğu ve Güneydoğu'nun yatırım açısından en şanslı kentler olarak karşımıza çıkar. Otel yatırımları diğer sektörlerden daha ucuza ve daha çabuk istihdam yaratma kapasitesine sahip. 

Otel yatırımlarının Doğu ve Güneydoğu'da ciddi anlamda iş imkanı yaratacağını görüyoruz. Bu da hem bölgelerin ekonomilerine katkı sunar hem de bölgede huzurun kalıcı olmasına hizmet eder."



Ekonomist


Geri Dön