Sektörel

Doğu ve Güneydoğu'da gayrimenkul değeri düştü!

DOĞU ve Güneydoğu’da son dönemde artan terör olaylarıyla birlikte bölgedeki gayrimenkul değerleri de dibe vurdu. 7 Haziran seçimlerinden sonra gayrimenkul değerleri Yüksekova’da yüzde 60, Diyarbakır’da yüzde 40 düştü.

Terör olayları nedeniyle bölgedeki yatırımların durduğuna dikkati çeken sektör temsilcileri, sürecin bu şekilde devam etmesi durumunda bölgede kamu yatırımlarının ve özel teşebbüslerin uzun süre hayata geçmeyeceği uyarısında bulundu. Onursal Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, son yıllarda Türkiye’nin dört bir yanına yurtiçi ve dışından çok sayıda yatırımcının yöneldiğini hatırlatarak, mayıs ayından bu yana Doğu ve Güneydoğu illerindeki yatırımlarda çok ciddi bir daralma olduğunun altını çizdi. Rusya, Almanya, Ukrayna’nın yanı sıra özellikle Kafkas ve Körfez ülkelerinden çok ciddi yatırım gruplarını Türkiye’ye çekme başarısını gösterdiklerini anlatan Öngün, “Doğu ve Güneydoğu 2012’den bu yana enerjiden sağlığa, ulaşımdan tarım ve haberleşmeye kadar çok sayıda farklı yatırım hamlesine ev sahipliği yaptı. Bu değişim, yerli ve yabancı işadamlarının, çok uluslu grupların ve ciddi büyüklükte sermayeler yöneten yatırım şirketlerinin de dikkatini çekmiş ve bölgede olumlu yönde hareketlilik yaşanmıştı” dedi.


6 MİLYAR LİRALIK YATIRIM TEHLİKEDE 

Öngün, başta Yüksekova’daki Selahadddin Eyyübi Havalimanı olmak üzere bölgedeki arsa ve gayrimenkul fiyatlarının bu yılın haziran ayına kadar yüzde 200’e yakın artış gösterdiğini vurguladı. Öngün, “Bu yıl da yatırımların devam edebilmesi için Doğu ve Güneydoğu’daki 16 ilde kamu tarafından 6 milyar lira tutarında yatırım harcaması öngörüldü. Ancak son zamanlarda tırmanan terör eylemleri ve iş makinelerine yönelik saldırıları nedeniyle böylesine dev bir yatırım bütçesinin kullanımı da zora girdi. Bölgeye yönelik projeler durunca, varlıklarını o bölgede değerlendirmek isteyenler yatırımcılar da geri adım attı. Bu süreçte Yüksekova yüzde 60, Diyarbakır yüzde 40 değer kaybetti. Son dört ayda Diyarbakır’a yapılan yatırım da yüzde 20 azaldı. Son iki aydır Doğu ve Güneydoğu’ya yatırım yapmak isteyenler bekleme ya da yatırımlarını batıya kaydırma kararı aldı” dedi.


BANKALAR KREDİ VERMEKTEN KAÇIYOR

Türkiye’de gayrimenkul alımlarının büyük çoğunluğunun banka kredileriyle ilerlediğinin altını çizen Öngün, “Bankalar, olayların nereye varacağını kestiremediği için bölge şubelerindeki kredi musluklarını kapattı. Şu an o illerde banka kredisiyle ev, tarla, arsa ya da farklı bir gayrimenkul satın alma imkanı pek kalmadı. Ayrıca, bankalar bölgeden ipotek de kabul etmiyor. Dolayısıyla terör olayları aslında en büyük zararı bölge halkına verdi. Ümit ediyorum en kısa zamanda bölge yakın geçmişte olduğu gibi bu tür olaylarla değil, yeni yatırım hamleleriyle, girişimcilerin merkez üssü olma hedefiyle konuşulur hale gelir” temennisinde bulundu.



Hürriyet