28 / 04 / 2024

Doğu ve Güneydoğu’daki iller cazibe merkezine dönüşecek!

Doğu ve Güneydoğu’daki iller cazibe merkezine dönüşecek!

Başbakan Binali Yıldırım’ın, Diyarbakır’da açıkladığı, Doğu ve Güneydoğu’daki illeri cazibe merkezi haline dönüştürecek program ses getirdi.



23 ili 5 bölgeye ayıran ve kamunun 5 yılda 62 milyar lira yatırım yapacağı programla, 200 bin kişiye iş imkanı sağlanması öngörülmüştü. Özel sektörün de yatırımlarıyla birlikte 140 milyar TL’yi bulacak yatırımlarda hangi sektörlerin öncelik taşıyacağı da bölge bölge belirlendi. Beş bölgede, 17 sektör öncelik taşıyacak. Bölgelere göre öncelikli yatırım alanları şunlar: 


30 ANAHTAR TESLİM FABRİKA 

- Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın merkez belirlendiği, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ın da yer aldığı bölgede sekiz sektör öncelikli yatırım alanı oldu. Programa göre; yapı malzemeleri üretimi, mobilya, hayvancılık, ayakkabıcılık, hazır giyim, meyvecilik, kuru gıda, turizm bu bölgeyi dönüştürecek sektörler. Bölgede sadece bir yılda 30 anahtar teslim fabrika yapılacak 

- Van’ın merkez olduğu, Bitlis, Hakkari, Muş ve Siirt’in de bulunduğu bölgede ise 5 alan öne çıktı: Tekstil ve konfeksiyon, küçükbaş hayvancılık, arıcılık, meyvecilik, tıbbi ve aromatik bitkiler bölgeyi cazip hale getirecek. 


KARS BÖLGESİNE 5 SEKTÖR 

- Kars’ın merkez olduğu, Ağrı, Ardahan ve Iğdır’ın da bulunduğu kuşakta 5 sektör öncelik taşıyor: Hayvancılık, lojistik, et ve süt ürünleri, meyvecilik ve turizm. 

- Elazığ ve Malatya’nın merkezde yer aldığı, Adıyaman, Bingöl ve Tunceli’nin de olduğu alanda ise 5 öncelikli yatırım alanı belirlendi: Konfeksiyon, yapı malzemeleri üretimi, küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve meyvecilik. 


- Öte yandan Erzurum’un merkezde yer aldığı, Bayburt, Erzincan ve Gümüşhane’nin de hinterlandda bulunduğu bölgede de beş sektör cazibeyi artıracak: Doğal taş işleme, yapı malzemeleri üretimi, meyvecilik, seracılık ve kış turizmi. 


Polisin kıyafeti Kızılay’ın sepeti!

AFAD, Kızılay ve TİKA’nın yurtiçi ve yurtdışına yönelik yardımları, ihtiyaç duydukları ürünler, tıbbi cihazları ve ilaçlar bu bölgelerden temin edilecek.  Buralardaki atölyeler kolluk kuvvetlerinin tekstil ve konfeksiyon ürünleri ihtiyaçlarını karşılayacak.


Beş bölgede beş ana çözüm!

'Cazibe Merkezleri Programı'yla, beş soruna çözüm üretilmesi planlanıyor. Yüksek işsizlik, düşük gelişmişlik seviyesi, düşük ihracat, yüksek göç oranı ve mülteci sorunu’na karşı projeden yatırıma, yatırımdan pazarlamaya destek verilecek.


Batı illerinden Doğu kentlerine

İstanbul ve İzmit gibi gelişmiş illerden emek yoğun sektörlerdeki fabrikaların cazibe merkezlerine taşınması da teşvik edilecek. Her fabrika için 1 milyon TL’ye kadar taşınma desteği verilecek.


Akşam


Geri Dön