Sektörel

Doğu ve Güneydoğu'ya yatırımda ihtiyaç dışı arz için önlem alınacak!

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, katıldığı canlı yayınında geçtiğimiz haftasonu açıklanan doğuya yapılacak olan 62 milyar liralık yatırım hakkında konuştu.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, katıldığı canlı yayınında geçtiğimiz haftasonu açıklanan doğuya yapılacak olan 62 milyar liralık yatırım hakkında konuştu.


Bakan Elvan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle: 


* Doğuya yapılan yatırım planlı ile ilgili cazibe merkezleri oluşturmayı hedefliyoruz. Bu bölgede ulaşım konusunda önemli yatırımlar yapıyoruz . Bölgede Kars-Tiflis Bakü hattı üzerinde çalışma yaptılıyor. Öte yandan Gaziantep'ten Adana'ya Habur'a kadar hızlı tren hattı için çalışmalara başlandı.

* Kars'ta bir lojistik merkezi kuruyoruz. Sadece tarım hayvancılık, lojistik alanları ile ilglienmiyoruz. Bir başka alan daha var ki çok gündeme gelmiyor. Çağrı merkezi sektöründen bahsediyorum, istihdam anlamında çok önemli bir potansiyel var.

* Çağrı merkezi sektöründe, dünya ortalamalarını yakalamamız için 300-400 bin kişinin sektörde çalışması gerekiyor. Bu alanda yatırımların önündeki engelleri kaldırdık. Birçok teşviklerimiz var. Doğudaki illlerimizde çağrı merkezi kurmak isteyen girşimcilerin binalarını ve gereken donanımı yapacağız. O bölgeden istihdam edeceği çalışanların eğitimini vereceğiz.

* Çağrı merkezlerinde bir kişiyi istihdam etmek diğer sektörlere göre çok daha düşük maliyetli...  Bir kişinin sadece 850 liralık bir masrafı var. İnşallah önümüzdeki günlerde bu yatırımları devreye sokacağız.


2020 SONUNA KADAR 62 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

* 2020 yılı sonuna kadar kamu olarak doğu illerimize 62 milyar liralık bir yatırım öngörüyoruz. Hangi yılda hangi yatırımları yapacağımız planlandı. Bakanlıklar bu konuda tüm çalışmaları yaptı. Bu rakamlar fazla rakamlar gibi görülmesin... Tüm bakanlıklar gelecek 5 yıl için yapacakları projeleri ortaya koyarak bu rakamları belirlediler. 


* 19,2 milyar lira en büyük payı Ulaştırma Bakanlığı alıyor. Tarım Bakanlığı ve Orman Su İşleri Bakanlığı 17,7 milyar liralık yatırım payları var. Sağlık Bakanlığı olarak kaç tane hastaneye nerelere yapılacağının çalışması yapıldı. 4,5 milyar lirada bunun için ayrılmış durumda.

* Atıl durumdaki yatırımlar arasında işletme sermayesi açısından sıkıntı var ise bu destekler sağlanıp buraların çalışması sağlanacak. Bölgede çalışmayan atıl tesisler belirleniyor. Bu tesislerin ayağa kaldırması mümkün ise gereken desteği sağlayacağız.

* Yatırım bankacılığı Türkiye'de çok gelişmiş değil. Bu anlamda Kalkınma bankasının uzmanlaşmasını sağlayacak bir çalışma yapılacak.


İHTİYACIMIZ DIŞINDA ARZ OLURSA ÖNLEM ALACAĞIZ

* İhtiyacımız ötesinde bir arz olacaksa bunun için de önlem alacağız. Geçmişte un fabrikalarına destek verildiği için yurdun birçok bölgesinde un fabrikaları açılmıştı. Yeniden öyle bir durum gelişirse gereken önlemi alacağız.

* Terörden etkilenen Diyarbakır, Sur, Mardin, Şırnak, Yüksekoavda terörden zarar gören illerimizin kalkınması için tüm desteği bakanlığımız veriliyor.

* Terör nedeniyle zarar gören binaların, yıkılacak ve yeniden yapılacak olan binaların tespiti yapıldı. İmar planı açısından tüm çalışmalar tamamlandı. Şu anda yapım aşamasına gelindi. 36 bin civarında konutun yapımını sürdürüyoruz.

* Toplamda 23 ilde toplamda 67 bin konut yapılacak. O bölgenin insanına yaraşır bir şekilde yaşanabilir bir kent oluşturmak istiyoruz. 2019 sonuna kadar bu konutların tamamı bitirilecek.

* Teşviklerin verilmesinde kademeli bir aşama olmayacak. Paket şeklinde hazırlanan teşviklerde yatırımcımız istediği kredi teşviğinden faydalanabilecek. İşletme kredisi, makine techizat, danışmanlık... Yatırımcının hangisine ihtiyacı varsa o desteği vereceğiz.


Habertürk